marți, 26 februarie 2013

Tarta Santiago

Acest tort delicios de migdale isi are originea în oraşul Santiago de Compostela din Galicia, in nord-vestul Spaniei, fiind inventat in Evul Mediu pentru credinciosii ce mergeau in pelerinaj la  mormântul apostolului Iacob. Decorat cu zahar pudra, tortul poarta amprenta crucii Sfintului Iacob (Cruz de Santiago), sfintul patron al Spaniei, de unde si denumirea: Tarta de Santiago.
A fost ales ca desert reprezentativ pentru Spania, regasindu-se in toate cartile de bucate cu retetele Peninsulei Iberice.
Intr-o astfel de carte a gasit reteta si mai tinarul meu ginere, care nu a stat pe ginduri sa o incerce, inlocuind migdalele cu nuci.


Reteta prajiturii este urmatoarea:
Pentru aluat:
- 200gr faina
- 75gr zahar
- 100gr unt
- 1 ou
Pentru umplutura:
- 4 oua
- 250gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- 250 gr migdale/nuci
- scortisoara- un varf de lingurita
- zahar pudra pentru ornat
Pentru decorat:
- un sablon personalizat :)

Pregatim aluatul din faina, zahar, unt si ou, punand si putin lapte, daca e necesar.

Se formeaza o bila din aluat pe care o punem in folie de plastic si o lasam la frigider 30 de minute.

Intre timp, pregatim umplutura.
Batem ouale cu zaharul pana se obtine o crema pufoasa, adaugam lamaia, nucile si scortisoara.


Se ruleaza aluatul pe o suprafata de lucru pe care am presarat faina.

Se unge o tava cu unt si se intinde aluatul in tava apasindu-se si pe margini apoi cu furculita se inteapa pe toata suprafata.





Punem umplutura in tava peste aluat, apoi bagam in cuptorul preincalzit lasind 30 de minute la 180 de grade celsius pana capata o culoare maron-aurie.


Scoatem tarta si o lasam sa se raceasca in tava apoi pudram, dupa ce am asezat in prealabil tiparul pe tarta, astfel incit sa obtinem modelul dorit.










Se serveste intr-un decor romantic, cu felii de portocala sau banana alaturi.


6 comentarii:

  1. Felicitari, intreaga familie isi aduce aportul la bunatatile servite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata asa de bine si pare foarte buna. Interesante informatiile despre istoricul acestei tarte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incercati cu migdale crude.....coapte putin in cuptor si pisate cu ciocanul ,dupa care incorporate in blatul de chec.

      Ștergere
  3. Este foarte usor de facut si arata foarte bine .Incercati-o si nu o sa regretati.:))

    RăspundețiȘtergere
  4. E la cuptor...Doamne ajuta ! :)

    RăspundețiȘtergere