marți, 29 mai 2012

Placinte fara foi - Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη

Situata in nordul Greciei, o parte însemnată a provinciei Epir este acoperită de masive montane respectiv de lanțul muntos al Pindului. Populatia regiunii se ocupa in principal cu cresterea animalelor, zona fiind renumita pentru industria produselor lactate, a brinzeturilor. Iaurtul din zonă din lapte de oaie sau capră e faimos.
Oameni instariti din zona, socrii mei nu faceau exceptie, ba chiar turmele lor numarau multe capete, motiv pentru care brinza era un aliment de care nu duceau lipsa.
Asa se face ca majoritatea preparatelor culinare, pe care le-am preluat de la soacra mea, includ in retete si acest produs, placintele fiind cele mai populare.
Placinta fara foi - Αλευρόπιτα - este una dintre cele mai simple plăcinte pe care le pregatesc gospodinele din Epir, perfecta pentru orice moment al zilei.
Reteta urmatoare nu a fost scrisa niciodata, insa am asistat de multe ori la pregatirea ei si chiar am repetat-o in propria bucatarie de nenumarate ori, asa incit m-am gindit ca ar fi potrivit sa folosesc aceasta ocazie, transformind-o intr-un document amintire.



Ingredientele utilizate sint:
- 6 oua
- o cutie de 250 grame brinza proaspata (ricotta - optional)
- 200 grame brinza feta de oaie
- 50 grame brinza de capra (eu am folosit 2 x 20 grame rondele crema de brinza de capra)
- doua linguri seminte de susan (optional)
- o cana faina
- o lingurita praf de copt
- lapte (aproximativ 400 ml) pina la obtinerea consistentei dorite
- 50 ml ulei - pentru prajit

Se pun intr-un castron incapator cele trei tipuri de brinza, adaugindu-se si galbenusul celor sase oua.

















Se amesteca ingredientele pina la completa omogenizare.
Se adauga faina cernuta, praful de copt si susanul, incorporindu-se in amestecul de oua si brinza.


Pe urma incepem sa adaugam lapte pina cind compozitia capata consistenta unei smintini groase.


Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in amestec.


Compozitia obtinuta se lasa deoparte pentru zece minute ca sa se lege.
Punem o tigaie pe foc si turnam un strop de ulei, apoi, cind este suficient de incinsa se toarna compozitie cu un polonic, ca si la clatite, cu deosebirea ca stratul turnat nu va mai fi foarte subtire.


Cind aluatul va fi inchegat iar pe suprafata placintei apar gaurele din loc in loc, se intoarce cu grija, rumenindu-se si pe partea cealalta.


Se pot servi cu un pahar de iaurt, sana sau chefir, constituind un mic dejun sanatos sau se pot transforma intr-un desert delicios pudrate cu zahar vanilat si combinate cu dulceata sau miere de albine.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu