marți, 18 decembrie 2012

Covrigei brezel/pretzel


Ati vazut filmul “Codin”?
De ce va intreb?
Sa va povestesc ceva din care veti intelege singuri intrebarea mea.
Dupa “revolutie”, cind televiziunea capatase ceva libertate insa nu aparusera cablistii inca, ne bucuram in familie de momente linistite in care puteam viziona si altceva decit ne oferise pina atunci TVR-ul.
Urmaream cu mare placere difuzarea episodica a amintitei pelicule si pregateam din timp atmosfera cu ceva rontaieli.
Atit de captivati eram de actiunea filmului, poate datorita faptului ca se desfasura in locuri familiare din portul nostru, sau poate era emotia povestii lui Panait Istrati, ori poate faptul ca actorul principal al filmului - Alexandru Virgil Platon, era invatatorul nepoatei noastre Antola, incit pina la finalul episodului constatam ca rontaielile erau insuficiente, ceea ce ne facea sa planuim o cantitate mai mare pentru urmatorul episod.
Cu toate aluaturile fragede din comert si cu toate ofertele de foietaje calde, si mai ales datorita faptului ca copiii au zburat din cuib, disparind astfel motivatia, nu am mai preparat de mult minunatele saratele.
M-a intors cu cheia Paula Gafitescu, cind a postat covrigeii pregatiti pentru intimpinarea lui Mos Neculai.
Cu mare emotie m-am mobilizat si m-am apucat sa trebaluiesc: covrigei sarati cu chimen sau mac.





Se prepara un aluat elastic, potrivit de tare din:
- 500 grame faina
- 10 grame drojdie uscata (1 plic Dr Oetker)
- o lingurita zahar
- 3 - 4 linguri lapte
- 3 linguri untura de porc
- 2 albusuri
- 100 grame smintina
- o lingurita sare gema
- 200 grame brinza feta
- o lingura seminte de chimen
- o lingura seminte de mac

Se cerne faina intr-un vas. Facem o adincitura in mijloc si punem acolo drojdia si zaharul. Adaugam doua linguri de lapte caldut omogenizind drojdia pina face basici.

Punem si untura.

Framintam fara prea multa concentrare un aluat sfarimicios peste care adaugam smintina si albusul putin batut de la doua oua.

Incorporam ingredientele framintind energic pina obtinem o minge de aluat.

Adaugam 200 grame brinza rasa si o lingura seminte de chimen si continuam framintarea.

Presaram faina pe masa de lucru si intindem o foaie de aproximativ 5 mm grosime apoi decupam cu o forma covrigeii

pe care ii asezam intr-o tava tapetata cu foaie de copt.

Amestecam galbenusurile rezultate prin separarea de albusurile pe care le-am folosit in aluat cu o lingura de lapte, ungem covrigeii si presaram deasupra seminte de mac.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade lasind sa se coaca covrigeii incet, pina se auresc.



Sint deliciosi.
Crocanti, putin sarati, aromati, pot inlocui cu succes un aperitiv.





2 comentarii:

  1. Vin cu colindul daca-mi dai covrigei... Super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat ca nu am si eu o forma de covrigei ca a ta, ca sigur m-as apuca de rontait (intii trebuie sa fac, nu ??) la sforsitul fiecarei saptamini... Deliciosi...

    RăspundețiȘtergere