miercuri, 20 februarie 2013

Tort cu visine din visinata

De cind e lumea relatia soacra - ginere/nora nu este una tocmai destinsa.
Eu mi-am propus sa fiu exceptia care bate regula.
Imi doresc sa fi reusit intrucitva, avind in vedere ca am incercat sa ofer ginerilor mei un tratament familiar, plin de afectiune, acordindu-le in orice ocazie sprijinul si sustinerea mea.
Le stiu pasiunile, le-am aflat slabiciunile, le ascult muzica preferata, si - mai ales - le cunosc preferintele culinare.
In aceste conditii nu scap ocazia de a le face mici bucurii pregatindu-le ceea ce stiu ca le e pe plac.
Cum este cazul tortului de astazi.
Un tort surpriza pregatit cu mare placere cu ocazia aniversarii zilei de nastere a ginerelui  meu mai mic.
O surpriza reusita avind in vedere ca ii plac prajiturile cu multa ciocolata.




Ca urmare, pe un blat de amandina am adaugat o crema ganache in care am incorporat visine din visinata.
Speciala combinatie!

Pregatind planul de lucru am avut nevoie de:

pentru blat
- 8 oua
- o cana de zahar tos
- 3 linguri de ulei
- 8 linguri de faina
- 4 linguri de cacao
- un praf de copt
- o lingurita esenta de rom

pentru crema ganache
- 400 ml smintina grasa de separator
- 2 x 200 grame tablete de ciocolata neagra

pentru decorare
- 200 ml smintina de separator
- o tableta (200 g) de ciocolata neagra
- 100 grame unt
- visine din visinata

pentru sirop
- 250 grame zahar tos
- o lingura esenta de rom
- 300 ml apa

Intii separam galbenusurile oualelor de albusuri. Adaugam zaharul si mixam pina obtinem o bezea ferma.

Incorporam si galbenusurile la o viteza mai mica a mixerului.

Turnam si uleiul omogenizind compozitia.

Adaugam cacao si continuam sa mixam pina obtinem o crema fina, spumoasa.

Integram si faina, adaugind si praful de copt stins cu doua picaturi de zeama de lamiie sau otet.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hirtie de copt si coacem la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute.
















Intre timp pregatim crema ganache.
Rasturnam intr-un vas smintina si asezam pe foc mic pina apar primele clocote.

Rupem in bucati mici cele doua tablete de ciocolata si adaugam bucatile in smintina calda, amestecind continuu.

Indepartam de pe foc cind ciocolata s-a topit si am obtinut un amestec fin.

Lasam sa se racoreasca apoi introducem vasul in frigider pentru 2 - 3 ore. Amestecam crema energic inainte de utilizare pentru a spuma umplutura.

Pregatim si siropul pentru insiroparea blatului. Caramelizam 200 grame de zahar apoi stingem cu 300 ml de apa, lasind sa clocoteasca pina la completa dizolvare a caramelului. Vom obtine un sirop de culoarea si consistenta mierii de albine.

Pentru obtinerea glazurii procedam ca si la pregatirea cremei  ganache adaugind untul moale la sfirsit, inainte de mixare, obtinind astfel un amestec mai cremos si mai lucios, numai bun pentru decorare.

Cind totul este pregatit taiem doua blaturi, trecind la asamblarea tortului. Asezam primul blat pe un platou, insiropindu-l cu moderatie, ca sa nu se inmoaie foarte tare. Adaugam toata crema distribuind-o uniform pe suprafata blatului. Imprastiem visinele peste crema, apasindu-le usor in compozitie. Acoperim cu celalalt blat si insiropam iarasi. Ajutindu-ne de un cutit cu lama lata intindem o parte din crema cu unt cautind sa acoperim toate laturile. Cu restul cremei decoram dupa preferinta, finalizind cu citeva visine.



Reusita asociere!
Am citit in priviri bucuria retinuta a sarbatoritului, semn ca a apreciat surpriza.

11 comentarii:

  1. Mama, ce tort ciocolatos... Pai tot sa ai o asa soacra, care sa te alinte cu dulciuri... Recunosc eu nu am soacra, nici nu am cunoscut-o, dar in seara asta, ma prefac ca sint nora ta, ca sa pot obtine o felie ciocolatoasa... Deja ii simt gustul, delicios... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniela esti invitata mea.
    Cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. auzi tu, kyra kyralina, eu sunt disperata cand e vorba de tort gen amandina, ca suntem de o varsta daca zici ca esti soacra, si pe vremea noastra cand eram artiste :) mancam niste amandine la cofetarie de nu le am uitat nicicand si acum cativa ani am comandat un tort amandina si numai amandina n a iesit, pe afara era omorat cu frisca muulta iar pe dinauntru un amestec zdrentaros de faina si zahar ... daaa, si uite asa cam de atunci m am incurajat sa torturesc eu cand e cazul si ma ales amandine cu roooom, cel mai atragator ingredient care mi aduce aminte de junetze.
    Ei, si dupa atata literatura si romantism :) trebuie sa te intreb de ce ai fost tu cam vaga la capitolul blat, adica la momentul coacerii, oai tava e de cuptor sau e o tava de cuptor mai mica caci asa se vede in poza mama draga! si ce dimensiune are? ca ai scris ca ai taiat blatul, eu cred ca l ai decupat sau ma insel?
    Insa, pe de alta parte ma incanta muuult fotografiile care au iesit , bune de mancat, un salut plin de invidie ginerelui, desigur iar tie kyra pupici visinici si o intrebare, tu stii de kira kiralina, personajul literar?
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga "anonima"
      Adevarat, cam evaziva la capitolul blat si asta pentru ca, initial am avut intentia de a pregati chiar amintitele amandine.
      Cum timpul ma presa, am decis sa decupez blatul si sa construiesc un tort.
      Tava in care am copt blatul nu e cea de la aragaz, este ceva mai mica adica 25x35 cm, motiv pentru care a fost nevoie sa il impart in doua felii.
      Kyra, apelativul cu care semnez blogul vine din limba greaca si inseamna "cucoana" (doamna) iar utilizarea este justificata de multe motive personale.
      Ma onoreaza asocierea cu renumitul personaj al lui Panait Istrati, despre care, DA, inchipuie-ti ca "stiu".

      Ștergere
    2. wow, mi ai raspuns kyra, sa stii ca ma cheama aurelia, ca am si scris la mesajul trecut, insa intradevar nu vrei sa ti dezminti apelativul, remarc :) - pe de alta parte eu imi imaginam ca acest blog este deschis pentru toate persoanele indiferent de calibru fata de calibrul tau... multiplu, insa se pare ca nu e asa.
      Nu era nevoie sa mi dai de inteles printre randuri, de ironie, daca ai citi inca odata mesajul meu cu bunavointa ai constata ca e scris din entuziasm insa ce i drept depinde de pe ce treapta il citesti, daca tu consideri ca eu in calitate de cititoare sunt pe o treapta mai jos iar tu cu multe trepte in sus, evident morile de vant nu sunt facute pentru mine.Dar, daaaaa, ca sa respect totusi in calitate de musafir pe aici, topica mesajelor, tortul e ametitor ,demn de apelativul tau.Ca altfel nu ti scriam mama draga.
      aurelia
      si eugenia sa stii
      si cand eram mica imi placea sa ma cheme esmeralda
      sa stii :)))

      Ștergere
    3. Draga Aurelia Eugenia - Esmeralda draga,
      Necunoscindu-ma te grabesti sa ma judeci.
      Sint cea mai deschisa si prietenoasa persoana si nimic din ceea ce ai scris nu ma putea deranja.
      Am citit atent tot ce ai spus, adevarat - am spus-o de multe ori, prajiturile din comert nu fac doi bani in comparatie cu cele pe care le cumparam noi din cofetarii - cu toata austeritatea timpurilor.
      Raspunsul meu nu contine nici un gram de ironie si regret sincer daca asa ti s-a parut.
      Nu inteleg la ce calibru faci referire insa iti voi spune ca sint un om modest, cu pasiuni diverse, sensibil.
      Imi place ceea ce fac, nu epatez in nici un fel si nici nu sint in competitie cu nimeni apreciind sincer parerile de orice fel ale celor ce imi viziteaza blogul si imi citesc postarile, multumindu-le pentru timpul pe care inteleg sa mi-l acorde.
      Te astept oricind cu mare drag.
      Te imbratisez cu prietenie.

      Ștergere
  4. La mulți ani sărbătoritului! Îmi închipui că a fost mulțumit de un așa tort gustos.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-ati lasat fara cuvinte. Arata remarcabil! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu asemenea tort sigur ginerele tau a fost multumit. Eu m-as multumi si cu o felie dintr-asta ciocolatoasa, ca tare bine mai arata!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  7. arata super tortul! Felicitari din toata inima! Am o nelamurire : ce este smantana de separator? Se cumpara de undeva? Multumesc!
    Adelina Nastase

    RăspundețiȘtergere