duminică, 30 noiembrie 2014

Profiterol

S-a dat startul sezonului sarbatorilor.
Sfintul Andrei - Apostolul cel intii chemat al Domnului, deschide drumul catre cea mai asteptata zi:  Craciunul – Sfinta sarbatoare a nasterii lui Hristos.
Iubim spiritul Craciunului, efuziunea creata de atmosfera sarbatorilor de iarna fiind atit de placuta prin caldura sufleteasca pe care ne-o induce.
Pe strazi s-au aprins luminitele ce-l calauzesc pe Mos Craciun catre locurile unde nasucuri lipite de geam asteapta daruri pregatite cu migala de miinile harnice  ale ajutoarelor lui, iar drumul s-a asternut cu primul strat de nea, ca intr-o autentica scena de sarbatori.
Ne pregatim cu aceeasi bucurie in fiecare an pentru marea sarbatoare, momentul fiind unul special, in care, parinti, copii si nepoti ne exprimam profunzimea sentimentelor, ne daruim iubirea neconditionat, daruri fara valoare materiala dar care ne fac sa simtim ca apartinem unul celuilalt intr-o legatura puternica pe care nimeni si nimic nu  o poate desface.
Pentru reusita petrecerii mie imi revine cea mai placuta sarcina: desertul pentru masa festiva, in privinta caruia niciodata nu sint hotarita si, ca urmare, ma pierd printre nenumaratele delicatese.
Ce spuneti, ar fi potrivit un Profiterol pentru aceasta ocazie?




Pentru gogosi pregatim un aluat pripit din:
- o cana apa
- 100 grame unt sau 80 grame untura
- 4 oua
- o lingurita zahar
- un praf de sare
- 125 grame faina
Punem apa, untura, zaharul si sarea intr-un vas apoi asezam vasul pe foc.


Intre timp cernem faina ca sa nu faca cocoloase atunci cind o folosim.


Cind ingredientele din vas incep sa fiarba, 


adaugam toata faina deodata.


Indepartam vasul de pe foc si amestecam energic pina ce aluatul se dezlipeste de pe peretii vasului.


Lasam pentru zece minute compozitia sa se racoreasca, apoi adaugam ouale, amestecind bine pentru a incorpora cit mai mult aer in amestec.


Vom obtine un amestec moale dar care isi pastreaza forma.


Punem compozitia intr-un pos apoi formam gramajoare intr-o tava tapetata cu hirtie de copt, lasind distante intre ele asa incit, cind vor creste nu se vor lipi una de cealalta.


Se coc la o temperatura de 200 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute. Se vor obtine gogosele aurii goale in interior carora le vom taia un capacel dupa racire.


Se vor umple cu frisca in momentul servirii. 
Rasturnam intr-un castron continutul unei cutii de smintina de separator apoi adaugam continutul unui plic de zahar pudra vanilat. Intii amestecam compozitia la viteza mica a telurilor mixerului. Dupa omogenizare trecem in treapta a doua de viteza si mixam pina apar virfuri ferme, semn ca frisca e gata.


si se vor ineca intr-o baie de ciocolata  realizata din:
- 2 linguri de lapte
- 100 grame ciocolata neagra
pe care le-am incalzit la bain-marie amestecind continuu pina s-a omogenizat compozitia.


Pentru un rasfat maxim se servesc impreuna cu o cupa de inghetata de vanilie.




Daca nu merg pentru masa de Craciun, atunci, serviti-le cu ocazia Sfintului Andrei, impreuna cu toti sarbatoritii zilei, carora le urez din inima La multi ani!

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Cornulete fragede cu rahat

Sinceritatea copiilor este, de multe ori, dezarmanta.
Asa se face ca, legata de acest desert, in familia noastra exista o istorie plina de haz al carei protagonist este nepotul meu Kosta, acum barbat in toata firea.
Intrebat de ce o iubeste pe "mamaia greaca", Kosta a raspuns cu seninatate:
"- Pentru ca face cornulete bune."


Ceea ce era absolut adevarat.
Cornuletele acelea erau un regal.

M-am straduit sa respect reteta preluata de la buna mea soacra dar, desi si cornuletele mele ies foarte reusite mai exista "voci" care spun ca nu sint la fel.

Reteta este urmatoarea:
- 1/2 kg untura (osinza topita)
- 250 grame (o cana) zahar pudra
- 200 ml (un pahar) lapte
- 1 kg faina
- 2 pachetele drojdie uscata
- 300 grame rahat cu fructe
- 3 plicuri zahar pudra cu aroma de vailie Dr Oetker
- esenta de rom, coaja rasa de lamiie

Se freaca untura cu o cana de zahar pudra pina devine spumoasa.
Drojdia se dezleaga cu putin lapte caldut si se lasa citeva minute sa dospeasca.
Se adauga faina peste untura facindu-se la mijloc o adincitura in care se toarna dospeala.
Se adauga esenta de rom si coaja de lamiie (sau portocala).
Se framinta adaugindu-se laptele incet pina la completa omogenizare si pina ce aluatul capata un aspect de plastelina, compact.
Pentru reteta in imagini pas cu pas accesati link-ul de mai jos:
http://misflorentina.blogspot.ro/2013/03/cornulete-fragede-cu-prune-uscate.html
Se lasa aproximativ o ora sa se odihneasca apoi se intinde pe masa de lucru cu sucitorul o foaie cu grosimea de circa 5 mm.


Se taie cu rola romburi in mijlocul carora se aseaza bucati de rahat (puteti folosi gem, nuca sau fructe zaharisite).
Se rasucesc apoi romburile de la un capat catre celalalt obtinindu-se cornuletele pe care le rinduim in tava pe hirtie de copt.


Se dau la cuptor la 240 grade celsius pentru aproximativ 30 minute - veti sti ca sint gata cind vor capata o culoare usor aurie.


Se lasa doua - trei minute sa se racoreasca.
In timpul acesta punem continutul celor trei plicuri de zahar pudra vanilat intr-o farfurie.


Punem pe rind cornuletele in zaharul pudra asigurindu-ne ca sint bine acoperite, apoi le asezam pe un platou.
Iata rezultatul.

Delicioase! T...

Kosta, Χρόνια πολλά!

duminică, 23 noiembrie 2014

Prajitura rasturnata cu kiwi si sos cu ciocolata alba

Pufoasa, exotica dar atit de simpla, vulcanica prin stimularea exploziva a papilelor gustative, prajitura rasturnata cu kiwi nu are nevoie de o prezentare.
Se recomanda singura.
Si o face intr-un fel care obliga repetarea experientei placute iar si iar.




Se prepara un aluat pandispan din:
- 8 oua
- 240 grame zahar
- 240 grame faina
- o doza esenta de vanilie Dr. Oetker
Reteta foarte simpla necesita totusi ceva atentie pentru un rezultat perfect.
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare.


Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se mixeaza pina se deschid la culoare si isi dubleaza volumul, moment in care se incorporeaza si doza de esenta de vanilie.


Crema obtinuta se rastoarna peste spuma de albus si se amesteca cu grija, pentru pastrarea aerului incorporat in albus, pina se obtine un amestec aerat, omogen.


Treptat se adauga si faina, cernuta de doua ori, pentru obtinerea unui blat cit mai pufos.


Aluatul este pregatit.
Se tapeteaza o tava de copt cu inel detasabil cu hirtie de copt.
Pe fundul acesteia se presara intr-un strat uniform 200 grame de zahar.


Se curata de coaja patru fructe de kiwi


pe care le taiem in felii mai grosute urmind sa le asezam una linga cealalta peste zaharul din forma.


Dam pe razatoarea mare 100 grame de ciocolata alba transformind-o in fulgi.


Presaram uniform fulgii peste feliile de kiwi.


Aluatul pregatit initial se toarna peste umplutura din tava scuturind tava usor pentru ca sa se completeze toate spatiile.


Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade (treapta mijlocie) si se coace pentru aproximativ 40 de minute fara sa decshidem usa cuptorului.
La sfirsitul intervalului verificam prajitura si observam daca a capatat o culoare aurie si daca marginile se desprind singure de pe forma, situatie in care inseamna ca este gata.
Nu o scoatem imediat din cuptor ci, intredeschizind usa aragazului de doua degete, lasam sa se uniformizeze treptat temperatura asa incit aluatul sa nu se lase.
Cind prajitura s-a racorit se acopera cu un platou si se intoarce tava.
Se desprinde inelul exterior si, cu grija, indepartam hirtia de copt de pe suprafata prajiturii.
Rezulta o prajitura cu un strat superior ca un tablou cu fructe desenat intr-un sos de sirop cu ciocolata alba ce necesita doar portionare.


Desi vor exista critici in privinta numarului de calorii, nu va veti putea abtine sa gustati delicioasa prajitura.




Sa aveti pofta!

vineri, 21 noiembrie 2014

Costa d’Oro proiect TrendList - Top 5 dulciuri de iarna.

Ati aflat stirea?
Vom avea revista de lifestyle, sanatate, gust, pe facebook.
Costa d’Oro a planuit acest proiect TrendList implicindu-i pe toti cei ce si-au exprimat dorinta de a dezvolta platforma intr-un concurs recompensat cu premii importante, atit pentru participanti cit si pentru sustinatori.
Blogul meu Ce si cum mai gatim a fost desemnat sa participe la concurs la sectiunea Top 5 dulciuri de iarna.
Nu voi reusi decit cu ajutorul si sustinerea voastra.
Ma bazez pe voi pentru alcatuirea unui top al bunului gust, al celor mai reusite deserturi de Craciun, al celor mai calde si dulci surprize de sarbatori.
Astept propunerile voastre incepind de astazi si pina pe 14 decembrie in sectiunea comentarii la acest articol de pe blog urmind ca dupa aceea sa postam in aplicatia Costa d’Oro cele mai tentante dulciuri de iarna propuse de voi.

Pentru tine, cel care ai participat la crearea unui top sau cel care e pur si simplu doar curios sa afle cele mai interesante top-uri de lifestyle, regulile jocului sunt mult mai simple.

Alege articolul care iti place si apasa butonul “Sustine” in perioada 17 noiembrie – 22 decembrie 2014. La final, vom organiza o tragere la sorti iar pentru a putea participa la aceasta trebuie sa completezi formularul cu datele tale de contact.

Verifica sectiunea Premii pentru a afla cum vor fi recompensati cei mai cei sustinatori care au respectat regulile jocului.

Voi intra in subiect propunindu-va participarea la o dezbatere cu tema:
Mos Craciun? Colinde? Petreceri sau depresie?
Craciunul ne ofera multe motive pentru a zimbi dar si mai multe incercari pentru sistemul nostru nervos.
Am facut o lista cu argumente pro si contra cu speranta ca vom ajunge impreuna la o concluzie.
Suntem bucurosi ca a venit perioada sarbatorilor de iarna  sau simtim un pic de rezervare?
Ne place sau nu aceasta perioada a anului?
Cititi lista mea si aduceti propriile argumente pentru care va place sau nu Craciunul.

Ne plac:
Dulciurile pregatite in fiecare an pentru aceasta sarbatoare, cozonacii aburind aromat cuptorul, cornuletele fragede si bogat pudrate, corabioarele inghesuite in forma bradutilor, baclavalele ingramadind in scutecele lor miezul de nuca imbalsamat cu scortisoara si cuisoare si sarailiile insiropate.
Torturile impodobite cu flori de visc si stelute de zapada, prajiturile cu ciocolata din belsug dar si cele ascunse sub nameti de frisca, casutele de turta dulce cu streasina ninsa sub zaharul topit.
Ne descurajeaza miile de calorii furnizate de “motivele placerii” enumerate mai sus cu gindul la suplimentarea efortului de a da jos “efectul” produs asupra masurilor vestimentare.

Ne place spiritul Craciunului pentru ca trezeste in noi dorinta de a fi mai buni, creeaza cadrul perfect pentru o atmosfera mai umana:
- Bazarurile de caritate infiintate peste tot, actiunile pentru colectarea de bunuri pentru persoanele aflate în nevoie,
- Serbarile tematice ce aduc impreuna personaje de basm si copii imbujorati, Mosi pintecosi si pitici harnici impartind cadouri neinsemnate dar cu multa incarcatura emotionala
- Brazii cu miile de flacarui ale beculetelor colorate si ghirlande stralucitoare serpuind printre globuri mari si mici.
Ne intristeaza faptul ca unii semeni nu pot impartasi euforia noastra, ca uitam ca oamenii sint ancorati in nevoi tot timpul anului si nu doar in perioada sarbatorilor.

Ne place atunci cind sarbatorile cad in mijlocul saptaminii, oferind acelora dintre noi care lucreaza o scurta vacanta pe care alegem sa o petrecem in caldura si intimitatea casei sau in excursii relaxante dar, oricum, in compania celor dragi.
Nu ne plac costurile acestei mici escapade hibernale, pe care ofertantii le umfla cu lacomia cistigului exploatind Sfinta sarbatoare.

Ne place fondul muzical specific, cu clinchete de clopotei si ritmuri vesele, antrenante, ce curge lin din toate coloanele sonore.
Ne agaseaza spectacolul revoltator oferit de politicieni incercind sa utilizeze in scop electoral mesajul sfint al Marii Sarbatori a Nasterii Domnului, imbratisind copii aflati in dificultate.

Ne place atmosfera de sarbatoare a orasului decorat cu perdele curgatoare de lumini, ne plac casutele lui Mos Craciun din parcuri, cu rafturile incarcate de acadele si vata pe bat, cu aburii de vin fiert ce curge in pahare si bliturile scinteind cu hotarirea de a imortaliza veselia momentului, sarutul timid de sub creanga de visc si chipul emotionat al prichindelului in fata Mosului care, ce sa vezi, chiar exista.

Ne pregatim cu aceeasi bucurie in fiecare an pentru Sarbatoarea Craciunului, momentul fiind unul special, in care, parinti, copii si nepoti ne exprimam profunzimea sentimentelor, ne daruim iubirea neconditionat, daruri fara valoare materiala dar care ne fac sa simtim ca apartinem unul celuilalt intr-o legatura puternica pe care nimeni si nimic nu  o poate desface.
Participam cu totii pentru reusita petrecerii insa mie imi revine cea mai placuta sarcina: desertul pentru masa festiva, in privinta caruia niciodata nu sint hotarita si, ca urmare, ma pierd printre nenumaratele delicatese.
Ma ajuta cineva sa aleg citeva din lista de mai jos?