luni, 12 iunie 2017

Dorada in stil mediteranean cu legume la gratar

Populatia zonei mediteraneene este renumita pentru o sanatate remarcabila, datorata stilului de viata echilibrat, generic denumit „dieta mediteraneana” - patrimoniu cultural valoros care include o atitudine pozitivă față de alimentație, sărbători, obiceiuri, produse specifice și relationari sociale destinse, prietenoase.
Cel mai important este faptul că alimentaţia popoarelor mediteraneene se bazează pe retete culinare simple, cu alimente puţin procesate şi pe porţii mici, stropite din belsug cu ulei de masline autohton.
Peștele reprezinta o parte importanta a dietei traditionale mediteraneene si este ușor de înțeles de ce.
Coaste nesfarsite, intinderi albastre valurite,  o clima subtropicala prietenoasa – aproape lipsita de zbuciumul furtunilor, ofera o motivatie suficienta pentru ca viata locuitorilor de pe tarmurile Mediteranei sa se invarta in jurul barcilor de pescuit.
Pescuiesc in scop comercial dar cei mai multi o fac din placere, si doar atat cat sa puna pestele proaspat pe masa familiei in fiecare zi.
Completat cu ingrediente simple, ierburi si legume mangaiate de un soare darnic, pestele este alimentul complet, infuzie sanatoasa compatibila cu placerea de a gusta mancaruri delicioase.
Calatori indragostiti de litoralul grecesc nu eram straini de gustul preparatelor culinare pe baza de peste, asa ca, atunci cand piata romaneasca si-a diversificat sortimentul si a fost posibil sa procuram din magazinele locale specii de pesti din Mediterana, nu am stat mult pe ganduri.
Din tot ce am incercat cel mai mult ne-a placut dorada pentru ca este grasuta si aromata si deosebit de gustoasa.
Nu ma complic cu retete sofisticate deoarece varianta de peste fript cu legume la gratar mi s-a parut ideala si de aceea o aduc in atentia voastra azi.
Mai am un motiv asupra caruia sunt foarte mandra sa va atrag atentia.
Am fost invitata sa particip la o campanie #IAmAFoodLover initiata de un renumit producator italian de ulei de masline,  #Filippo Berio.
Voi avea privilegiul de a ma numara printre bloggerii ce vor publica in revista on-line de pe site-ul producatorului #Filippo Berio dedicata bucatariei internationale, un loc unic in care vom afla secretele culturilor alimentare, bucătării, tendințe și evenimente din întreaga lume.
Daca cu alegerea speciei preferate de peste a fost mai usor, la alegerea uleiului a fost ceva mai complicat, fiind necesara o documentare aprofundata, avand in vedere ca doream reproducerea fidela a gustului cunoscut.
Mi-a fost de un real ajutor cadoul oferit de #Filippo Berio sosind la momentul potrivit ca sa pregatesc reteta mea cu rezultatul dorit.
M-au ajutat si informatiile oferite pe site-ul #Filippo Berio referitoare la sortimentele de ulei potrivite cu diverse preparate, cu carne, cu peste, pentru salate si chiar deserturi. pe care le produc si le comercializeaza cu succes in toata lumea.
Reteta de astazi este raspunsul meu afirmativ la invitatia de a participa la aceasta campanie.
Vorbim despre: Dorada in stil mediteranean cu legume, reteta preferata a familiei mele.




Portii: 2
timp de pregatire: 30 MINUTES
timp de gatire: 20-30 MINUTES

dorada in stil mediteranean cu legume la gratar

ingrediente:
·         2 Dorade de calibrul 300 – 400 grame
·         O vanata
·         Un dovlecel
·         Rosii cherry – 2 ciorchini
·         O ceapa rosie

Marinada pentru peste:
·         4 linguri ulei de masline ( #Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil )
·         4 linguri zeama de lamaie
·         o lingurita sare de mare
·         o lingurita capere
·         o lingurita oregano
·         o lingurita rozmarin proaspat

Suplimentar pentru legume:
·         4 linguri ulei de masline ( #Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil )
·     o lingurita sare de mare
·     o lingurita oregano




preparare:
-        Se curata pestele de solzi, se indeparteaza urechile si intestinele.
-        Se spala cu atentie si se curata toate membranele.
-        Se cresteaza transversal din doi in doi centimetri astfel incat marinada in care urmeaza sa il asezam sa poata patrunde in profunzime.
-        Se pregateste marinada amestecand intr-un vas 4 linguri ulei de masline cu 4 linguri de zeama de lamaie, o lingurita sare de mare, o lingurita oregano, o lingurita capere zdrobite si o lingurita de rozmarin proaspat.
-        Se omogenizeaza amestecul.
-        Ungem pestele pe toate partile si in interior cu marinada obtinuta utilizand o pensula de bucatarie dupa care il asezam in vas lasandu-l sa absoarba aromele pentru 30 de minute.

Intre timp pregatim legumele.
-        Taiem vanata in felii de jumatate de centimetru si le presaram cu sare de mare apoi le asezam pe un plan inclinat asa incat apa lasata sa se scurga.
-        Feliem si dovlecelul in acelasi fel.
-        Tamponam cu prosoape de hartie de bucatarie feliile de vanata apoi le ungem cu ulei de masline pe fiecare parte
-        Procedam in acelasi mod si cu feliile de dovlecel
-        Presaram oregano si amestecam usor asa incat sa nu rupem feliile si sa obtinem o distribuire uniforma a condimentului.

-        Punem gratarul pe flacara mare a masinii de gatit lasandu-l sa se incinga bine.
-        Frigem intai pestele, maxim 10 minute pe fiecare parte, intorcandu-l cu grija de pe o parte pe cealalta.
-        Se scoate pe un platou urmand ca pe gratar sa punem legumele.
-        Randuim feliile de vanata, dovlecel si rosiile cherry pe gratar avand grija sa nu aglomeram foarte tare suprafata acestuia
-        Acestea se coc nu mai mult de 3 minute pe fiecare parte, timp suficient ca sa se gateasca.
-        La final se vor asambla in portii portivite picurandu-se deasupra cativa stropi de ulei de masline pentru a ajuta la eliberarea aromelor.

NOTES

Ierburile aromatice in combinatie cu lamaia vor fi subliniate de  uleiul de calitate pastrand discret dar dominant gustul maslinelor dand pestelui o savoare unica.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu