Pagini

sâmbătă, 14 mai 2022

Ciambellone cu mere si gem de gutui

Un desert usor, de weekend, rapid si deloc complicat.



Ingrediente simple, in mod sigur prezente in camara oricarei gospodarii, cerinte de indemanare - minime (precizare nu neaparat necesara).

Avem nevoie de:

- un mar mare (sau doua mici)

- o lingura zeama de lamaie

- trei lingurite gem (de gutui sau caise) - dupa preferinta pot fi mai multe

- 100 gr. zahar

- 3 oua

- 250 gr faina

- 200 ml smantana grasa 20%

- un plic zahar vanilat boubon Dr Oetker

- un plic coaja rasa de lamaie sau razatura proaspata

- un plic praf de copt

- doua linguri zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker


Pentru inceput curatam marul de coaja, eliminam semintele, il feliem si il taiem in cubulete de 1 cm (aprox).

Stropim cubuletele de mar cu zeama de lamaie, ca sa nu oxideze, apoi presaram o lingurita de zahar si amestecam.

Lasam deoparte si ne ocupam de aluat.

Punem ouale intr-un castron impreuna cu zaharul si amestecam energic pana se albeste compozitia si isi dubleaza volumul

Adaugam samntana, zaharul vanilat si razatura de coaja de lamaie, incorporandu-le usor.

Se cerne faina amestecata cu praful de copt peste compozitia lichida, combinandu-se cu miscari circulare de sus in jos.

Se obtine un aluat consistent dar aerat, pufos.

Intr-o forma, unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna jumatate din compozitie niveland-o uniform.

Se presara pe toata suprafata jumatate din cubuletele de mar apoi se distribuie uniform si gemul.

Se toarna restul compozitiei si se finiseaza suprafata, dupa care se presara si restul cubuletelor de mar.

Se loveste usor forma cu baza de blatul mesei de lucru, pentru eliminarea golurilor din aluat dupa care se introduce in cuptor.

Se coace in cuptorul preancalzit la 200 grade Celsius pentru 50 de minute (pana trece testul scobitorii si s-a rumenit frumos)

Se scoate din forma si, dupa ce s-a racit, se pudreaza cu zaharul pudra cu aroma de vanilie.

Rezultatul vorbeste de la sine:



   

luni, 3 ianuarie 2022

Pavlova la pahar

 Ingrediente:

- 400 ml smantana de separator

- 1 plic zahar pudra Dr Oetker cu aroma de vanilie

- esenta de vanilie

- fructe proaspete: zmeura, afine, coacaze rosii

- bezele asortate


Se bate smantana cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana se intareste iar telul lasa urme ferme.

Se taie in bucati cateva fructe de zmeura.

Se aseaza in pahar un strat de frisca peste care se adauga doua bezele rupte in bucati mari.

Se presara fructe maruntite,

Se completeaza cu frisca pana aproape de buza paharului si se decoreaza cu doua bezele.

Apoi se adauga din nou fructe intregi,

Pentru completarea decorului in ton cu sarbatorile am adaugat la sfarsit o crenguta de coacaze rosii,

Un deliciu!

La multi ani!