Cine nu a trait timpurile acelea, cind procurarea unui litru de lapte era o aventura de cele mai multe ori finalizata cu un insucces, poate spune ca este un mare norocos.
Cu toate acestea, copiilor mei nu le-a lipsit laptele, desi pentru asta organizam adevarate ture zilnice, programind timpul cind mergeam si plasam sacosa cu sticle la rind, cind era momentul sa ne prezentam in persoana acolo pentru a fi recunoscuti de concurenta si, cind trebuia efectuat schimbul cu bunica asa incit parintii sa poata merge la serviciu.
Asa se face ca, pentru fetele mele, orezul cu lapte era micul dejun obisnuit, urmat bineinteles de grisul cu lapte, dar un mic dejun atit de gustos tocmai pentru ca era pregatit cu cea mai mare dragoste si rabdare de "mamaia greaca" si care stia ca trebuie sa lase un pic sa se prinda orezul pe fundul cratitei, cit sa se caramelizeze putin, tocmai pentru ca le placea lor partea aia.
Amintindu-mi aceste lucruri mi s-a facut pofta sa maninc un orez cu lapte.
Si pentru ca tocmai vazusem o reteta intr-o revista culinara, m-am gindit sa incerc.
Rezultatul? Un desert delicios si simplu: orez cu lapte cu ananas caramelizat.
Mi-au trebuit urmatoarele:
- 1 litru de lapte
- 3/4 cana de orez alb cu bobul rotund
- 5 linguri de zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 4 linguri de miere de albine
- o felie de ananas
Cum am procedat:
Am pus laptele, zaharul si zaharul vanilat intr-o cratita, la fiert.
Cind s-a incalzit putin, am adaugat orezul spalat in prealabil.
Amestecind sa nu se prinda orezul si sa nu dea in foc laptele, am lasat sa fiarba incet pina ce bobul de orez a inflorit putin si absorbise laptele in cea mai mare parte. In acest moment am oprit focul dupa care am acoperit cu un capac lasind ca orezul sa absoarba laptele in totalitate si bobul sa fie complet gatit.
Va fi momentul cind il vom pune in cupe lasindu-l sa se raceasca, asa incit cind vom asambla desertul, orezul sa pastreze forma vasului.
In acest timp, am turnat mierea intr-un vas si am asezat vasul pe flacara mica. Apoi am adaugat si ananasul, portionat in bucati mici. Nu va indepartati de linga cratita pentru ca riscati ca ananasul sa se lipeasca iar mierea sa se arda.
Amestecam usor, intorcind din cind in cind bucatile de ananas pina ce mierea nu va mai fi tocmai lichida ci va capata consistenta unui sirop usor legat de culoare aurie.
In acest moment opriti focul.
Va trebui sa lucram relativ repede asa incit caramelul sa nu se intareasca.
Se rastoarna orezul pe o farfurie apoi se decoreaza cu bucatile de ananas urmind sa definitivam decorarea cu siropul rezultat cu ajutorul unei linguri.
Merita sa incercati reteta.
Veti avea o surpriza deosebit de placuta si veti trai o experienta noua.
Cu toate acestea, copiilor mei nu le-a lipsit laptele, desi pentru asta organizam adevarate ture zilnice, programind timpul cind mergeam si plasam sacosa cu sticle la rind, cind era momentul sa ne prezentam in persoana acolo pentru a fi recunoscuti de concurenta si, cind trebuia efectuat schimbul cu bunica asa incit parintii sa poata merge la serviciu.
Asa se face ca, pentru fetele mele, orezul cu lapte era micul dejun obisnuit, urmat bineinteles de grisul cu lapte, dar un mic dejun atit de gustos tocmai pentru ca era pregatit cu cea mai mare dragoste si rabdare de "mamaia greaca" si care stia ca trebuie sa lase un pic sa se prinda orezul pe fundul cratitei, cit sa se caramelizeze putin, tocmai pentru ca le placea lor partea aia.
Amintindu-mi aceste lucruri mi s-a facut pofta sa maninc un orez cu lapte.
Si pentru ca tocmai vazusem o reteta intr-o revista culinara, m-am gindit sa incerc.
Rezultatul? Un desert delicios si simplu: orez cu lapte cu ananas caramelizat.
Mi-au trebuit urmatoarele:
- 1 litru de lapte
- 3/4 cana de orez alb cu bobul rotund
- 5 linguri de zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 4 linguri de miere de albine
- o felie de ananas
Cum am procedat:
Am pus laptele, zaharul si zaharul vanilat intr-o cratita, la fiert.
Cind s-a incalzit putin, am adaugat orezul spalat in prealabil.
Amestecind sa nu se prinda orezul si sa nu dea in foc laptele, am lasat sa fiarba incet pina ce bobul de orez a inflorit putin si absorbise laptele in cea mai mare parte. In acest moment am oprit focul dupa care am acoperit cu un capac lasind ca orezul sa absoarba laptele in totalitate si bobul sa fie complet gatit.
Va fi momentul cind il vom pune in cupe lasindu-l sa se raceasca, asa incit cind vom asambla desertul, orezul sa pastreze forma vasului.
In acest timp, am turnat mierea intr-un vas si am asezat vasul pe flacara mica. Apoi am adaugat si ananasul, portionat in bucati mici. Nu va indepartati de linga cratita pentru ca riscati ca ananasul sa se lipeasca iar mierea sa se arda.
Amestecam usor, intorcind din cind in cind bucatile de ananas pina ce mierea nu va mai fi tocmai lichida ci va capata consistenta unui sirop usor legat de culoare aurie.
In acest moment opriti focul.
Va trebui sa lucram relativ repede asa incit caramelul sa nu se intareasca.
Se rastoarna orezul pe o farfurie apoi se decoreaza cu bucatile de ananas urmind sa definitivam decorarea cu siropul rezultat cu ajutorul unei linguri.
Merita sa incercati reteta.
Veti avea o surpriza deosebit de placuta si veti trai o experienta noua.
arata tare yammmyy!!! o sa fac si eu
RăspundețiȘtergere