Pagini

luni, 13 februarie 2012

Supa cu perisoare à la greque - Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

Si astazi gatim greceste.
Ce sa facem, sintem marcati.
Denumirea acestui preparat vine de la ingredientele ce formeaza baza, adica oua si suc de lamiie, atit de uzuale in bazinul mediteranean.
In bucatariile acestea, combinatia este utilizata si in sosuri mai consistente (ingrosate) pentru legume pregatite la abur, carne fiarta sau peste sau chiar ca sos pentru paste.
Imprumutata si de bucataria balcanica, amestecul a suferit numeroase modificari in functie de traditiile popoarelor, adaugindu-se in unele zone usturoiul, in altele smintina, completindu-se aroma cu diverse ierburi: tarhon, marar, patrunjel, leustean.
Reteta mea este una clasica, pastrind originalitatea bucatariei grecesti, asa cum mi-a fost ea transmisa, adica in afara ingredientelor obisnuite musai se adauga mult suflet pentru un gust desavirsit.


Vom pregati intii compozitia pentru perisoare:
- 3/4 kg carne macra (pulpa de porc - in cazul  meu)
- o legatura patrunjel verde
- 2 linguri orez
- 1/2 lingurita de sare
- 1 ou

Se taie carnea in bucati potrivite.
Patrunjelul se imparte in doua, jumatate taindu-se mare cu cutitul si se da impreuna cu carnea prin masina de tocat.

Se adauga orezul spalat bine, apoi oul si sarea.

Se omogenizeaza compozitia, apoi se formeaza perisoare potrivite ca marime.

Intr-o oala se pun 2 litri de apa la fiert, adaugindu-se citeva legume:
- 2 morcovi
- o radacina de patrunjel
- o feliuta de telina
- doua- trei frunze de telina

Se lasa sa fiarba bine legumele apoi se scot si se dau prin sita, adaugindu-se piureul obtinut in supa, dupa care se adauga si o cescuta de orez.

Se pun pe rind si perisoarele, lasindu-le sa fiarba bine pina cind orezul din compozitie este fiert.













Se toaca marunt restul de patrunjel adaugindu-se peste fiertura.













Intre timp, se stoarce sucul de la o lamiie, adaugindu-se intr-un castron in care spargem trei oua. Se omogenizeaza totul bine cu un praf de sare.

Se ia oala cu supa de pe foc si, dupa aproximativ cinci minute, timp in care lasam putin sa se linisteasca procesul de fierbere, luam cu polonicul cite putina zeama si o adaugam picatura cu picatura peste amestecul de ou si lamiie, amestecind continuu. Continuam in felul acesta pina aducem oul la temperatura supei din cratita.

Cind am terminat aceasta operatiune, adaugam amestecul incalzit peste cel din oala cu supa si continuam sa amestecam uniformizind temperatura.










Lichidul trebuie sa aiba un aspect laptos.




Supa se serveste calda, cu un praf de piper deasupra.


* Atentie, pentru reincalzire nu se lasa supa pe foc sa dea in fiert ci se amesteca continuu, asa incit zeama sa ramina legata, fara sa se taie oul, pina se incalzeste uniform tot amestecul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu