Pagini

joi, 12 septembrie 2013

Batoane de susan - susamlı çubuk - melekouni

De multe ori imi amintesc ca, fiind copil de scoala, intr-o urbe  marcata - fie si numai prin pastrarea multor obiceiuri orientale - de anii numerosi in care a fost raia turceasca, zilnic ma intimpina la poarta scolii un batrin cu cosul lui de rachita plin de bunatati. Mere in zahar caramel, zahar candel, batoane de susan, nuga si halva de casa. Multe tentatii pentru un copil. Ca si braga pe care o vindea un bragagiu ce isi cara bidonul in spate ca pe un rucsac si care, cind clientul ii cerea paharul cu braga se apleca usor in fata deschizind robinetul si lasind sa curga in pahar zeama tulbure.
Cu gindul la acele vremuri, m-am apucat zilele trecute sa pregatesc, fara prea mare greutate, citeva batoane de susan, reusind sa produc, aproape din nimic, o tava plina.




Va trebuie:
- 200 ml apa
- 300 grame zahar tos
- zeama de la o jumatate de lamiie
- 250 grame susan


Se procedeaza astfel:
Se pun intr-un vas, pe foc, zaharul si apa, adaugindu-se si zeama de lamiie.


Se lasa sa fiarba pina ce siropul se leaga si, scazind, capata o culoare aurie.


Cind siropul caramelizat va avea consistenta mierii de albine se adauga toata cantitatea de susan amestecindu-se si se lasa sa mai dea doua - trei clocote impreuna.


Intr-o tava se pune hirtie de copt dupa care se rastoarna amestecul de susan si caramel uniformizindu-se cu o lingura cit e inca fierbinte.


Se lasa citeva minute sa se racoreasca apoi, cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa rece, portionam. Va trebui sa repetam operatia de citeva ori pentru ca amestecul fiind inca fluid are tendinta sa revina.


Eu am impartit susanul in benzi late si subtiri ca grosime.


Avind in vedere ca semintele de susan sint surse naturale de vitamine, nutrienti, minerale si lipide, acest desert poate fi oferit atit copiilor cit si adultilor, cu recomandarea de a fi consumat cu moderatie, totusi.






"O tradiție la fel de bogată ca și gustul


Melekouni este gustarea tradițională, sănătoasă, pe care toți rodienii (locuitorii insulei Rhodos) o iubesc. Este oferit peste tot și mereu, fie în vacanțe, la nunți, botezuri sau alte evenimente sociale. Femeile satului se adună pentru a face melekounia (plural) într-o atmosferă festivă însoțită de cântări și bucurii. Acesta este și secretul rețetei. Este dulcea prieteniei, a fericirii și a norocului.

Când melekouni este oferit la nunți, acesta este însoțit de urarea: „Fie ca cuplul să trăiască la fel de mulți ani cât numărul de semințe de susan din fiecare bucată”.

Rețeta variază de la sat la sat, dar gustul ei este totuși minunat și plin de note de susan. Textura sa este flexibilă și moale, iar culoarea sa este galben auriu. Deși arată ca un pasteli obișnuit, diferă în ceea ce privește ingredientele și modul în care este preparat. Spre deosebire de pasteli, care sunt tari și au puțină miere, melekouni este moale și flexibil, deoarece conține mult mai multă miere.


Gustarea energetică dulce este produsă în mod tradițional în atelierele locale sau în case și de acolo este furnizată magazinelor locale de produse alimentare, precum și în toată Grecia, nu numai ca dulce, ci și ca gustare hrănitoare.
Melekouni în Grecia antică

Istoria gustării energetice Rhodiene este urmărită încă din antichitate și este cunoscută încă din timpurile homerice. Pasteli este menționat de Homer în Iliada sub denumirea de „indrion”, care însemna placentă cu miere și susan, un aliment pe care grecii îl consumau pentru a putea rezista greutăților războiului.

Mierea și susanul aveau un loc foarte important în alimentația grecilor antici. Ei își cunoșteau valoarea nutritivă ridicată și multe secole mai târziu știința a dovedit-o. Susanul este un simbol al fertilităţii, iar primul istoric care a menţionat pasteli este Herodot.

Procesul său de pregătire rămâne neschimbat de sute de ani. Mierea parfumată, susanul prăjit, migdalele prăjite, condimentele și coaja de citrice sunt ingredientele sale principale. În insulele Dodecanezului se produce miere de calitate excelentă în diferite soiuri precum floare, pin, conifere, cimbru etc.” Mierea de cimbru și flori se remarcă prin calitatea lor excelentă, aroma minunată și gustul unic. Sunt tipurile de miere alese pentru prepararea melekouni.

Mierea este un produs natural care nu suferă nicio prelucrare și constă din apă, zaharuri naturale, acizi organici, proteine, oligoelemente, enzime, minerale, vitamine, microorganisme, flavonoide, alcaloizi, boabe de polen, substanțe aromatice și colorante. Semințele de susan sunt produse în regiune și valoarea lor nutritivă este ridicată, în principal datorită calității proteinelor și grăsimilor mononesaturate din uleiul lor.


Migdalele sunt una dintre nucile preferate, cu un gust minunat de unt și valoare nutritivă ridicată. Citricele (suc și coaja) și condimentele (scorțișoară) conferă melekouni un gust deosebit, un miros și o abundență de nutrienți.

Gustarea energetică tradițională contribuie la bunăstare și longevitate. Se caracterizeaza prin efecte antioxidante, antiaging, antimicrobiene, antibacteriene, antihipertensive, antitrombotice si hipocolesterolemiante. Are proprietăți osteoprotectoare. Previne ateroscleroza, cancerul, bolile degenerative (artrita reumatoida, scleroza multipla, osteoartrita, boala Alzheimer, boala Parkinson) si bolile sistemului digestiv.

Ca aliment prețios de moștenire, melekouni este inclus în micul dejun grecesc din Rhodos . Este o „practică obișnuită legată de obiceiurile alimentare ale Rhodienilor și de propagarea tradiției”. În calitate de ambasador al Rhodosului în restul Greciei, a fost deja recunoscut ca produs cu indicație geografică protejată (IGP) și a fost inclus în indexul național al patrimoniului cultural imaterial al Greciei. Ca produs alimentar în epoca modernă, poate conecta gastronomia tradițională din Rhodos cu noile tendințe nutriționale."

Melekouni

7 comentarii:

  1. Kira Kiralina, floare din gradina... ce frumoase trebuie sa fi fost acele lucruri simple care azi s-au irosit...

    RăspundețiȘtergere
  2. susanul se prajeste inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se prajeste inainte. Se foloseste exact in starea in care se cumpara la plic. Ca o recomandare: puteti folosi si putin mai mult de 250 grame susan pentru cantitatea de caramel pregatita, mai bune vor fi batoanele.

      Ștergere
  3. Hmmmmmm.....ce-mi mai plac mie batoanele astea !!!Minunate.
    Sti ce vreau sa te intreb? Hartia nu o ungi cu putin unt ? Nu se lipeste susanul de ea dupa ce s-a racit ?
    Te tzuc cu drag fata scumpa !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ar p-lace mult daca ai avea putin timp sa citesti aici:
    http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/09/multumiri.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa pofta mi-ai facut ca tre' sa dau fuga la magazin sa-mi cumpar.

    RăspundețiȘtergere