Ardeii rosii - πιπεριές Φλωρίνης (ardei Florina - dupa
denumirea regiunii de unde provin) se regasesc in multe retete grecesti,
datorita gustului special. Ardeii sunt o sursa excelenta de vitamina C, şi
chiar atunci cind sint gatiti pastreaza cantitati substantiale din aceasta
vitamina importanta.
Pregatiti sub forma de salata, la cuptor – umpluti cu legume
sau carne, ori combinati in diverse crème, ardeii condimenteaza intr-un mod
apetisant, picant sau dulce, preparatele pe care le insotesc sau in care se
regasesc, si sint nelipsiti de pe meniul tavernelor.
Imi amintesc cit de mult ii placea aceasta salata socrului
meu si cu cita rabdare si meticulozitate o pregatea.
Simpla, rapid si usor de preparat, constituie un aperitiv savuros, la indemina, sanatos.
Am avut nevoie de:
- 10 ardei kapia
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- 4 - 5 linguri otet balsamic
- sare, dupa gust
Intii, am ales ardei sanatosi pe care i-am spalat bine.
Apoi, am pus pe foc o tava pentru copt in care, dupa ce s-a incins, am ordonat frumos ardeii.
I-am intors pe toate partile, pe masura ce s-au copt, adica aproximativ 5 minute pe fiecare parte.
Pe masura ce erau gata, i-am scos intr-un castron pe care la sfirsit l-am acoperit. In acest fel ardeii se aburesc usor facind facila indepartarea pielitei. Dupa 10 minute am descoperit vasul si am decojit fiecare ardei.
La sfirsit am adaugat sare - dupa preferinta, am turnat otetul balsamic - cu continut de cimbru si, in cele din urma, uleiul de masline, obtinind o marinata aromata care a potentat gustul ardeilor.
Racoritoare, aceasta salata pica perfect in atmosfera caniculara, epuizanta, a acestei veri.