Briosele de astazi reprezinta alternativa mai eleganta a
prajiturii cu caise.
Pentru ca se impunea pregatirea unui desert am ales aceasta
varianta, caisele fiind fructe de sezon, cu recunoscute calitati curative dar
mai ales deosebit de gustoase.
Inspirata alegere mai ales cind prin preajma se afla copii
dornici mereu de ceva gustos.
Pentru pregatire utilizam:
- 1/2 kg caise proaspete
- 4 oua
- un pachet de unt cu 65% grasime
- 1 pahar zahar
- 1/2 pahar de lapte
- 1 pahar de faina
- 3 linguri ulei
- 1 1/2 plicuri praf de copt
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- 1 plic zahar pudra vanilat Dr. Oetker
Se amesteca untul (scos din frigider din timp pentru o
consistenta moale) cu zaharul si cele trei linguri de ulei pina se topeste
zaharul si se obtine o crema spumoasa.
Apoi se adauga cele patru oua, incorporindu-se in crema,
faina, praful de copt stins cu putina zeama de lamiie si
zaharul vanilat bourbon,
dupa care se toarna laptele, omogenizindu-se.
Va rezulta o compozitie ferma cu consistenta smintinii.
Se desfac in jumatati caisele, spalate in prealabil, si se
presara cu doua linguri de zahar lasindu-se intr-o sita sa se scurga.
Se pregatesc formele pentru briose, ungindu-le cu un strop
de ulei pe care il vom distribui intr-un strat uniform cu o pensula. Tapetam cu
putina faina, scuturind surplusul.
Turnam compozitie pina la jumatatea formei apoi adaugam o
bucatica de caisa. Se procedeaza la fel pina terminam compozitia, apoi se
aseaza formele pe un gratar introducindu-se in cuptor.
Se lasa sa se coaca pina capata o culoare aurie si trec
testul scobitorii.
Se lasa sa se raceasca, apoi se scot din forme si se
pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Un mic dejun savuros si aromat.
MINUNATE!
RăspundețiȘtergereMultumesc Carol.
ȘtergereGrozave,mai ales ca sunt cu aceste fructe parfumate.
RăspundețiȘtergerePup!
Intr-adevar! Au fost delicioase. Multumesc pentru vizita. O zi buna.
ȘtergereSe vede ca nu prea stau pe acasa, ca am pierdut bunatate de reteta... Dar o briosa cu tot cu caise, mai ai si pentru mine ?! Hmmm, chiar ca as minca una... Cred ca ma imbolnavesc cind vad peste tot retete cu caise si eu n-am... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereBuna, cine a mai facut reteta, cam cat ati lasat briosele la cuptor si daca am noroc daca aveti un cuptor electric la ce temperatura le-ati lasat ?
ȘtergereMultumesc anticipat, Cristi.
Cuptor electric sau pe gaz, temperatura la care se coc briosele va fi de aproximativ 200 grade Celsius. Formele se tin in cuptor pina aluatul capata culoarea aurie si trece de testul cu scobitoarea. Cu aproximatie, lucrul acesta se intimpla dupa 20 - 25 de minute.
ȘtergereSpor la treaba.
O zi cit mai buna.