Pagini

vineri, 3 august 2012

Pate de ton


Pe linga caracteristica gustului picant, alimentele iuti - generatoare de caldura - favorizeaza energia sa se exteriorizeze, ceea ce le recomanda pentru zilele fierbinti ale verii intrucit stimuleaza transpiratia, acest lucru ducind la scaderea temperaturii corpului.
In combinatie cu alimentele sarate – cunoscute pentru efectul racoritor, preparatele cu gust picant constituie o “arma” impotriva zilelor toride, motiv pentru care alimentatia populatiei din zonele cu astfel de clima se bazeaza in special pe astfel de mincaruri.
In plus, atit alimentele iuti cit si cele sarate, sint cunoscute pentru calitatile lor curative.
Ardeiul iute, cel mai des asociat cu gustul picant, actioneaza si ca un antibiotic natural, datorita capsaicinei, substanta ce lupta eficient impotriva celulelor canceroase.
Apreciat stimulent digestiv datorita acestui component activ, ardeiul iute ajuta la accelerarea batailor inimii si a metabolismului, protejind celulele impotriva oxidarii.
In plus, favorizeaza arderea caloriilor, ceea ce duce la pierderea de greutate.
Alimentele sarate furnizeaza organismului sodiul care este elementul absolut necesar pentru contractile musculare, si, implicit pentru activitatea inimii.
Indiferent de cantitatea  de sare consumata, organismul sanatos retine doar cantitatea necesara, eliminind excesul cu ajutorul rinichilor.

O introducere cam lunga, insa utila (sper sa aveti rabdarea de a o citi), pentru un preparat rapid, fara foc, numai bun pentru zilele acestea.
Un preparat ce insumeaza doar recomandari favorabile, intrucit pentru pregatirea sa se folosesc doar ingrediente cu deosebite calitati nutritive cum ar fi tonul, uleiul de masline, dar si ardeiul iute.
Vorbesc despre pateul de ton, atit de delicios incit nu a rezistat prea mult, consumindu-se rapid.




Ca ingrediente am utilizat:
- o cutie ton in ulei de masline
- 50 grame unt
- un ardei kapia copt
- citeva masline umplute cu ardei iuti
- o lingurita capere


Se curata ardeiul copt de seminte, indepartindu-se cotorul, rasturnindu-se impreuna cu celelate ingrediente in mixer, adaugindu-se sare dupa gust. 


Se mixeaza totul la viteza mare pina rezulta o pasta omogena, cremoasa. 
Compozitia obtinuta se pune intr-un vas si se da la rece pentru cel putin jumatate de ora, ca sa se inchege.



O gustare care pisca limba si scoate broboane de transpiratie pe frunte insa bucura papilele gustative intr-un mod placut, savuros.

2 comentarii:

  1. O gustare pe care ti-ai facut de treaba sa mi-o prepari si mie in weekendul asta! Na! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare placere as servi o felie de paine unsa cu pate.Pup!

    RăspundețiȘtergere