Pagini

joi, 10 ianuarie 2013

Somon in crusta de susan cu garnitura de orez cu sofran

Destul de agitate sarbatorile acestea insa intr-un mod fericit si cu retrairea unor experiente minunate prilejuite de venirea pe lume a unui copil scump.
Acest eveniment a monopolizat intreaga atentie punind pe planul doi importanta petrecerii la trecerea dintre ani oferindu-ne in schimb bucuria de a tine in brate al treilea nepot, o fetita tare dragalasa.
Nefiind posibil sa reunim intreaga familie ne-am bucurat insa impreuna la ceas de sarbatoare printr-un hangout, marea facilitate a internetului.
Cu toate acestea, ne-am oferit rasfatul unei mese speciale, savuroase si elegante: somon marinat in crusta de susan cu garnitura de orez cu sofran si foi de dafin.




Pregatirea nu necesita mult timp, preparatul putind fi gatit cu citeva minute inainte de servire dar este la fel de gustos si rece.

In functie de numarul de portii pe care le vom obtine alegem cantitatea de peste.
Pregatim o marinata din:
- sos de soia
- sos Worcestershire
- zeama de la jumatate de lamiie (ori citeva picaturi de otet balsamic)
- ulei de masline
- sare, dupa gust
- oregano
Curatam pestele apoi il portionam dupa preferinta asezindu-l in marinata pregatita pentru jumatate de ora.

Dupa acest interval de timp se scurge de sosul in care a stat apoi se tavaleste prin susan avind grija ca toate partile sa fie acoperite bine. Se stropeste usor cu ulei de masline o tava asezindu-se pestele pregatit in prealabil pe partea cu piele pentru a pastra grasimea. Se introduce tava in cuptor lasind ca pestele sa se coaca timp de maxim 30 de minute, fara a necesita intoarcere.

Intre timp se pregateste orezul.
Avem nevoie de:
- o cana de orez (il prefer pe cel cu bobul rotund pentru felul placut in care se leaga)
- 2 lingurite de untura de rata (sau grasime de pui, sau - in lipsa acestora - unt)
- 1/2 lingurita sofran
- 3 - 4 foi de dafin
- sare, dupa preferinta
- apa, cit sa acopere orezul cu un deget deasupra

Intii se topeste grasimea de rata intr-un vas apoi se adauga orezul, rumenindu-se pentru citeva minute.

Se adauga apa incalzita din vreme avind grija ca aceasta sa treaca cu un deget peste orez. Cind incepe sa fiarba se adauga sofranul amestecindu-se usor.

Cind bobul de orez incepe sa se umfle, raminind insa putin nefiert in mijloc, se sareaza dupa preferinta si se adauga frunzele de dafin, lasindu-se sa mai dea citeva clocote. Se opreste focul si se acopera vasul cu un capac pastrindu-se aburul care sa asigure continuarea fierberii in timp ce orezul va absorbi restul de lichid bobul inmuindu-se fara sa se lipeasca unul de altul.

Se servesc impreuna, somonul si orezul, pe un platou cu felii de lamiie, presarindu-se citeva fire de piper negru deasupra orezului.


Adaugati un pahar cu vin alb, sec, rece, pentru o atmosfera placuta, festiva, destinsa.



3 comentarii:

  1. Bun somonelul facut asa. Imi place mult in crusta de susan si il fac si eu des doar ca folosesc alte ingrediente pentru marinarea somonului. Yum! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur pentru bucuria voastra si va felicit din toata inima pentru cel de-al treilea nepotel! Cu un asa eveniment sa tot treaca in umbra meniul de sarbatori. Dar chiar si asa, eu cred ca a fost un meniu savuros si care cel putin pe mine m-ar fi facut extrem de fericita! Totul arata superb, iar ultima fotografie imi place in mod deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm, ce deliciu... rasfat curat ! As servi si eu o felie de somon, ca arata foarte bine... si cu rusinica recunosc, ca afumat am mincat, dar somon proaspat niciodata... Neaparat trebuie sa remediez problemuta... Pupici si week-end placut !

    RăspundețiȘtergere