Postarea de astazi se inscrie in grupul Sunday Lunch initiat de Diana Duca, cea care mi-a adresat si invitatia de a impartasi cu membrii grupului momente personale, clipe fericite traite alaturi de familia mea, obiceiuri si traditii culinare ce fac parte din viata noastra, totul cu scopul de a ne cunoaste mai bine, de a sti cine se afla in spatele rindurilor postate pe un blog.
Daca ar fi sa vorbesc despre duminica as
spune:
Toate zilele mele fericite “duminici” se
cheama, toate clipele mele de liniste au loc “duminica”, iar ziua in care m-a
gasit iubirea a fost ca o “duminica”. “Duminica” a fost si cind au venit copiii
pe lume, si tot “duminica” mi-au fost daruiti nepotii.
Ca o “duminica” sint zilele in care sintem
toti impreuna.
Asadar – o sarbatoare.
Si cum petrecem noi aceasta sarbatoare cu care
ne-a daruit viata?
Simplu.
Bucurindu-ne ca sintem sanatosi, ca avem minte
si putere sa invingem si “vinerile” din viata noastra, traind fiecare clipa cu
mare emotie si veselie.
Debutul zilei este unul zgomotos, cea mai
animata incapere din casa fiind bucataria.
Un ceai, o cafea, un fum de tigara furat pe
balcon.
Copiii mai mari vor “ceva gustos” iar cel mai
mic membru al familiei cere cu hotarire portia de lapte.
Gata si cu micul dejun.
Migram cu totii spre sufragerie mutind
actiunea intr-un spatiu mai confortabil caci sint atitea lucruri de impartasit,
atitea sfaturi de cerut.
Legate cu firele nevazute ale amintirilor,
fetele mele isi poarta perechile pe strazile batrinei urbe, predind lectia unei
copilarii fericite propriilor copii.
Ma simt datoare sa le fac tuturor ziua si mai
minunata.
Stiu ca se asteapta la asta si nu indraznesc
sa ii dezamagesc.
Le pregatesc ceva bun. Simpu dar bun.
Stiu, vor spune: “mama, orice ne faci tu este
cel mai bun”.
Insa pe mine ma bucura surpriza din ochii lor
si nu traiesc decit pentru asta.
Nu ma gindesc cu tristete la sfirsitul unei
astfel de zile, chiar daca dupa plecarea lor linistea din casa va fi
apasatoare, pentru ca stiu ca pleaca acolo unde este rostul lor si unde le este
bine.
Pentru mine, “duminica” inseamna familia mea.
Retete de “duminica” (in trei episoade)
Cocktail cu creveti
Ingrediente pentru 4 portii:
- 250 grame creveti decorticati (aproximativ 6
bucati/portie)
- o lingura de unt
- o salata proaspata
- ½ castravete
- o legatura ceapa verde
- 3 – 4 linguri porumb dulce boabe
- 3 fire de usturoi verde
- un iaurt gras Olympus
- 2 linguri ulei de masline
Se spala salata si se aleg patru frunze din
exterior pentru décor.
Restul salatei se toaca fin.
Castravetele se taie in bastonase subtiri si
scurte adaugindu-se in vasul cu salata.
Se toaca marunt si ceapa verde pina sub frunze
punindu-se peste celelalte legume tocate.
Se presara si boabele de porumb apoi se
amesteca totul.
Se pregatesc vasele in care vom servi
cocktailul asezind pe fundul lor frunzele de salata pastrate pentru décor.
Se distribuie in portii egale amestecul
pregatit anterior.
Se curata usturoiul verde si se toaca marunt
apoi se pune in piua cu putina sare si o lingura de ulei de masline. Se piseaza
bine pina se obtine o pasta omogena. Se mai adauga ulei pina ce obtinem un
amestec cremos.
Iaurtul se rastoarna intr-un castron apoi se
adauga crema de usturoi amestecindu-se usor.
Punem cite o lingura generoasa de sos peste
salata din vase.
Acum este rindul crevetilor.
Se curata crevetii - sau folositi din cei decorticati deja.
Untul se topeste intr-o tigaie cu citeva fire
de sare.
Cind se inroseste usor se adauga crevetii
pentru maxim cinci minute rumenindu-i pe toate partile.
Se aseaza peste crema de usturoi in vasele
pregatite.
Merg perfect cu un vin alb demidulce sau cu o
bere.
Neagra sa fie, ca stiu eu mai bine ce imi
place.