miercuri, 24 aprilie 2013

Drob de miel

O postare pentru un aperitiv pascal.
Pentru ca este anotimpul legumelor proaspete din gradina si se apropie marea sarbatoare a Invierii Domnului pentru crestinii ortodocsi.
Abundenta verdeturilor din piata ma tenteaza irezistibil, asa incit de fiecare data ma intorc cu plasa plina.
Folosesc cu generozitate ceapa verde, patrunjelul, mararul, in tot ceea ce pregatesc, in salate, in placinte, omlete, incercind sa recuperez lipsa acestora din perioada anotimpului rece.
Iar pentru prepararea drobului chiar nu fac economie la verdeata.
Rezultatul? O simfonie de arome, o combinatie proaspata, savuroasa, ce merita un loc central pe o masa de sarbatoare. Dar la fel de porivit mi se pare in orice situatie, chiar daca este vorba despre un picnic, pachetel pentru servici si nu in cele din urma, avind in vedere calitatile nutritive ale preparatului, dejunul din gentuta pentru scoala.



luni, 22 aprilie 2013

Tort pentru botez Ariadni Antola

Un tort pregatit cu multa dragoste pentru nepotica mea ARIADNI ANTOLA cu ocazia botezului.
Am inclus jucariile preferate, primele pe care a invatat sa le vada si care din prima clipa i-au devenit dragi. Tot ele sint si cele carora le-a adresat primele gingurituri.
Draga mea!

Sa fii sanatoasa Ariadni, sa iti bucuri parintii si pe noi - bunicii tai, sa cresti frumos, sa fii desteapta si sa ai mult, mult noroc.

Blat de pandispan
Sirop caramel
Crema de ciocolata alba cu mascarpone
Crema ganache
Crema de unt cu nes


Orice asemanare NU este intimplatoare :D




Creatie unica 

Cupcake cu glazura de ciocolata si decor din fondant

Cupcake cu glazura de ciocolata si decor din fondant
Handmade.

Te iubim toti comoara scumpa!
Familia ta maaaare.


luni, 15 aprilie 2013

Tigarete cu surimi


Retete de duminica - partea a doua

Un aperitiv exotic, delicios.



Pentru pregatire ne trebuie:
- un pachet de surimi
- 200 grame brocoli (congelat)
- ½ pachet de foi de placinta
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri mujdei de usturoi ca cel pregatit anterior, la cocktailul cu creveti
- ulei pentru prajit

Cum procedam.
Incingem uleiul de masline si adaugam buchetelele de brocoli, calindu-le bine pe toate partile.


Cind sint gata se pun in vasul mixerului impreuna cu mujdeiul de usturoi verde si pesmetul. 


Se omogenizeaza bine, obtinind un amestec ferm dar cremos.


Se ia o fisie de foaie de placinta, obtinuta prin taierea in lung a foilor din pachet, asezindu-se pe masa de lucru.
La un capat punem o lingura de pasta de brocoli si o intindem putin cit sa acopere un capat.


Luam un bastonas de surimi si, dupa ce ii indepartam folia de ambalare, il asezam peste pasta de brocoli.


Se intoarce marginea foii de placinta peste bastonas apoi se intorc capetele spre interior, dupa care rostogolim bastonasul astfel impaturit pina la capatul foii. 


Inainte de a inchide pachetelul se unge marginea foii cu un strop de ulei ca sa se lipeasca bine.
Se procedeaza astfel cu toate bastonasele de surimi.


Cind pachetelele sint gata pregatite, incingem ulei intr-o tigaie si asezam bastonasele inauntru.
Le rumenim pe toate partile apoi le scoatem pe o hirtie absorbanta pentru a indeparta surplusul de ulei.


Se servesc si reci dar calde sint fenomenale.



duminică, 14 aprilie 2013

Cocktail cu creveti


Postarea de astazi se inscrie in grupul Sunday Lunch initiat de Diana Duca, cea care mi-a adresat si invitatia de a impartasi cu membrii grupului momente personale, clipe fericite traite alaturi de familia mea, obiceiuri si traditii culinare ce fac parte din viata noastra, totul cu scopul de a ne cunoaste mai bine, de a sti cine se afla in spatele rindurilor postate pe un blog.
Am salutat initiativa Dianei raspunzind afirmativ invitatiei care ma onoreaza si multumindu-i pentru faptul ca a considerat ca blogul meu merita atentia de a fi citit.

http://disturbinglydelicious.ro/sunday-lunch-cu-kyra/

Daca ar fi sa vorbesc despre duminica as spune:
Toate zilele mele fericite “duminici” se cheama, toate clipele mele de liniste au loc “duminica”, iar ziua in care m-a gasit iubirea a fost ca o “duminica”. “Duminica” a fost si cind au venit copiii pe lume, si tot “duminica” mi-au fost daruiti nepotii.
Ca o “duminica” sint zilele in care sintem toti impreuna.
Asadar – o sarbatoare.
Si cum petrecem noi aceasta sarbatoare cu care ne-a daruit viata?
Simplu.
Bucurindu-ne ca sintem sanatosi, ca avem minte si putere sa invingem si “vinerile” din viata noastra, traind fiecare clipa cu mare emotie si veselie.
Debutul zilei este unul zgomotos, cea mai animata incapere din casa fiind bucataria.
Un ceai, o cafea, un fum de tigara furat pe balcon.
Copiii mai mari vor “ceva gustos” iar cel mai mic membru al familiei cere cu hotarire portia de lapte.
Gata si cu micul dejun.
Migram cu totii spre sufragerie mutind actiunea intr-un spatiu mai confortabil caci sint atitea lucruri de impartasit, atitea sfaturi de cerut.
Legate cu firele nevazute ale amintirilor, fetele mele isi poarta perechile pe strazile batrinei urbe, predind lectia unei copilarii fericite propriilor copii.
Ma simt datoare sa le fac tuturor ziua si mai minunata.
Stiu ca se asteapta la asta si nu indraznesc sa ii dezamagesc.
Le pregatesc ceva bun. Simpu dar bun.
Stiu, vor spune: “mama, orice ne faci tu este cel mai bun”.
Insa pe mine ma bucura surpriza din ochii lor si nu traiesc decit pentru asta.
Nu ma gindesc cu tristete la sfirsitul unei astfel de zile, chiar daca dupa plecarea lor linistea din casa va fi apasatoare, pentru ca stiu ca pleaca acolo unde este rostul lor si unde le este bine.
Pentru mine, “duminica” inseamna familia mea.

Retete de “duminica” (in trei episoade)

Cocktail cu creveti




Ingrediente pentru 4 portii:
- 250 grame creveti decorticati (aproximativ 6 bucati/portie)
- o lingura de unt
- o salata proaspata
- ½ castravete
- o legatura ceapa verde
- 3 – 4 linguri porumb dulce boabe
- 3 fire de usturoi verde
- un iaurt gras Olympus
- 2 linguri ulei de masline

Se spala salata si se aleg patru frunze din exterior pentru décor.
Restul salatei se toaca fin.
Castravetele se taie in bastonase subtiri si scurte adaugindu-se in vasul cu salata.
Se toaca marunt si ceapa verde pina sub frunze punindu-se peste celelalte legume tocate.
Se presara si boabele de porumb apoi se amesteca totul.


Se pregatesc vasele in care vom servi cocktailul asezind pe fundul lor frunzele de salata pastrate pentru décor.
Se distribuie in portii egale amestecul pregatit anterior.
Se curata usturoiul verde si se toaca marunt apoi se pune in piua cu putina sare si o lingura de ulei de masline. Se piseaza bine pina se obtine o pasta omogena. Se mai adauga ulei pina ce obtinem un amestec cremos.


Iaurtul se rastoarna intr-un castron apoi se adauga crema de usturoi amestecindu-se usor.
Punem cite o lingura generoasa de sos peste salata din vase.
Acum este rindul crevetilor.
Se curata crevetii - sau folositi din cei decorticati deja.


Untul se topeste intr-o tigaie cu citeva fire de sare.


Cind se inroseste usor se adauga crevetii pentru maxim cinci minute rumenindu-i pe toate partile.


Se aseaza peste crema de usturoi in vasele pregatite.



Merg perfect cu un vin alb demidulce sau cu o bere.
Neagra sa fie, ca stiu eu mai bine ce imi place.


vineri, 12 aprilie 2013

Tort Minnie pentru Amalia

Blat pufos de pandispan insiropat cu sirop din compotul de piersici
Prima crema: ciocolata alba cu crema de ou si frisca si toping de piersici
Crema a doua: mouse de piersici cu frisca
Crema tampon: crema de unt cu caramel

Acum citeva minute am primit un telefon de la o fetita dragalasa care miine implineste trei ani.

Amalia

M-a facut sa lacrimez de emotie cind mi-a spus ca este foarte fericita pentru ca i-am facut tort.
Un tort cu personajul ei preferat: Minnie.




Pentru mine este o experienta noua si traiesc o mare bucurie de fiecare data cind vad luminitele din ochii prichindeilor atunci cind le ofer surprize dulci.
Si cum am ceva nepoti voi avea numeroase ocazii sa mai "torturez".

P.S. Nu fiti foarte critici. Sint doar o incepatoare ambitioasa.

Am primit si eu o portie din tortul Amaliei. Iat-o: