Irezistibil, parfumat, pintecosul pepene imi facea cu ochiul din galantar.
Imi spuneam ca inca nu e vremea lor, ca nu poate fi gustos - crescut in conditii de cultura in scopul strict comercial, in conditii de sera si cu fertilizari intensive.
Constientizam faptul ca nu a apucat sa fie mingiiat de razele soarelui care sa ii incalzeasca saminta si sa ii dea dulceata.
Dar nu m-am putut abtine.
Imi era atit de pofta incit am dat deoparte gindurile rationale si am cedat tentatiei.
M-am indreptat victorioasa cu achizitia catre casa de marcat, si nimic din ce imi trecuse prin cap mai inainte nu mai conta.
Acesta se distribuie uniform in cele patru pahare presindu-se bine pentru formarea bazei prajiturii.
Se prepara frisca din 200 ml smintina de separator si restul de zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
5 grame de gelatina se hidrateaza cu 3 linguri de apa apoi se inmoaie la bain-marie pina se dizolva complet cristalele si se rastoarna continutul peste crema de ou amestecindu-se energic.
Se adauga si frisca peste crema de ou omogenizindu-se cu miscari usoare de jos in sus pentru pastrarea volumului de aer. Jumatate din crema obtinuta se distribuie peste blatul din cele patru pahare dupa care se pun in frigider pentru aproximativ 20 de minute, timp suficient cit sa se lege crema.
Intre timp pregatim jeleul de pepene rosu.
Curatam de seminte pulpa unei felii de pepene apoi o taiem in bucati si o punem in vasul mixerului. Se adauga si mierea de albine apoi se mixeaza.
Se hidrateaza din nou inca 5 grame de gelatina procedindu-se ca si mai sus dupa care se amesteca cu pulpa de pepene.
Se distribuie si aceasta in cele patru pahare dindu-se din nou la frigider pina se leaga putin.
Ultima faza a pregatirii consta in distribuirea peste jeleul din cele patru pahare a restului de crema de ou cu frisca, procedindu-se din nou la introducerea in frigider pina la servire.
Pentru servire se scot prajiturile din pahare si se indeparteaza folia apoi se decoreaza discret cu bucati de pepene proaspat.
Desigur, nu pot descrie in cuvinte cit de savuroasa este aceasta prajitura.
Incercati-o.
Imi spuneam ca inca nu e vremea lor, ca nu poate fi gustos - crescut in conditii de cultura in scopul strict comercial, in conditii de sera si cu fertilizari intensive.
Constientizam faptul ca nu a apucat sa fie mingiiat de razele soarelui care sa ii incalzeasca saminta si sa ii dea dulceata.
Dar nu m-am putut abtine.
Imi era atit de pofta incit am dat deoparte gindurile rationale si am cedat tentatiei.
M-am indreptat victorioasa cu achizitia catre casa de marcat, si nimic din ce imi trecuse prin cap mai inainte nu mai conta.
Harbuzul din Moldova , lubenita din
Oltenia sau lebenita cum ii spun nepotii mei in Ardeal, ma insotea, facindu-mi sacosa grea.
Sigur, consumat proaspat este cel mai gustos, insa, parfumul ce s-a raspindit in jur cind am taiat coaja cucurbitaceaei si aroma pulpei zemoase mi-au sugerat posibilitatea de a le combina intr-o prajitura racoritoare.
Imi spuneam ca nu trebuie sa fie ceva complicat insa este necesara o combinatie care sa accentueze gustul aromat al miezului de pepene.
Si in mod cert am gasit aceasta combinatie: tarta cu pepene rosu.
Ingredientele retetei (pentru patru portii) sint simple insa confera prajiturii un buchet plin, racoritor si foarte delicat.
Blatul:
- 200 grame biscuiti Novellini - Balocco cu frisca si miere
- 50 grame ciocolata alba
- 2 linguri smintina de separator (grasa)
Crema:
- 2 galbenusuri
- 200 grame zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 6 linguri lapte
- 200 ml smintina de separator
- 5 grame gelatina pudra Dr Oetker
Jeleu de pepene rosu:
- 250 grame pulpa de pepene rosu
- 2 liguri de miere de albine
- 5 grame gelatina pudra Dr Oetker
Se pregatesc patru pahare cilindrice de 200 ml captusind interiorul cu folie alimentara (eu am folosit patru pungi de sandvici).
Se pun biscuitii in mixer macinindu-se grosier.
Ciocolata alba impreuna cu smintina se topesc la bain-marie (sau in cuptorul cu microunde max. 1 minut) fara sa dea in clocot, suficient cit cele doua ingrediente sa se poata omogeniza,
dupa care se adauga peste biscuitii macinati. Se mai mixeaza inca un minut impreuna rezultind un amestec sfarimicios.
Se amesteca galbenusurile cu 100 grame zahar pudra vanilat Dr Oetker si cu laptele asezindu-se vasul direct pe flacara continuind sa amestecam pina se ingroasa.
Se prepara frisca din 200 ml smintina de separator si restul de zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
5 grame de gelatina se hidrateaza cu 3 linguri de apa apoi se inmoaie la bain-marie pina se dizolva complet cristalele si se rastoarna continutul peste crema de ou amestecindu-se energic.
Se adauga si frisca peste crema de ou omogenizindu-se cu miscari usoare de jos in sus pentru pastrarea volumului de aer. Jumatate din crema obtinuta se distribuie peste blatul din cele patru pahare dupa care se pun in frigider pentru aproximativ 20 de minute, timp suficient cit sa se lege crema.
Intre timp pregatim jeleul de pepene rosu.
Curatam de seminte pulpa unei felii de pepene apoi o taiem in bucati si o punem in vasul mixerului. Se adauga si mierea de albine apoi se mixeaza.
Se hidrateaza din nou inca 5 grame de gelatina procedindu-se ca si mai sus dupa care se amesteca cu pulpa de pepene.
Se distribuie si aceasta in cele patru pahare dindu-se din nou la frigider pina se leaga putin.
Ultima faza a pregatirii consta in distribuirea peste jeleul din cele patru pahare a restului de crema de ou cu frisca, procedindu-se din nou la introducerea in frigider pina la servire.
Pentru servire se scot prajiturile din pahare si se indeparteaza folia apoi se decoreaza discret cu bucati de pepene proaspat.
Desigur, nu pot descrie in cuvinte cit de savuroasa este aceasta prajitura.
Incercati-o.
Hmmm, ce bune mini-tartele tale... vreau si euuu. Sa stii ca a cumparat sotul meu un pepene, dar pot sa-ti spun ca nu avea nici un gust. Dar al tau se vede dupa culoare cit e de bun. Vreau... vreau... mai ai mini tarte ?!
RăspundețiȘtergereDaniela, daca ma anunti cind vii promit sa pregatesc cu drag.
ȘtergereNu am pregătit niciodată vreun desert cu pepene roșu. Încântător!
RăspundețiȘtergereNiciodata nu e prea tirziu!
ȘtergereAm vrut sa ii spun "anguriata" dar dupa ce m-am documentat mi-am dat seama ca nu au legatura.
Te pup.
Ce frumos arata, superba prezentarea! La gust sigur e dementiala, mai ales ca iubesc pepenele rosu! O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereVai, ce deliciu!!!!!!!!! Arata senzational!
RăspundețiȘtergereM-au cucerit complet mini-tartele astea cu pepene!
RăspundețiȘtergereArata extra,super bine!Abia astept sa apara pepenele rosu!
RăspundețiȘtergereKyra draga mi-a placut inca de la inceput....de cand ai inceput sa povestesti, deja imi ploua in gura. Arata exceptional !
RăspundețiȘtergereCrede-ma ca nu m-am gandit pina acum sa fac dulciuri cu ...lebenitza .
Te tzuc cu drag !
Boah...arata grozav, primul pepene va deveni acest desert, trebuie sa incerc neaparat reteta, multumesc!
RăspundețiȘtergereCe desert minunat si racoritor! Pup1
RăspundețiȘtergereCe fel de smantana este cea de separator? Smantana de gatit, de frisca sau obisnuita, fermentata si grasa?
RăspundețiȘtergereArata absolut delicios si delicat, imi aduce aminte de verinele frantuzesti:)
Smintina de separator la care fac referire este o smintina obtinuta printr-un procedeu mecanic de centrifugare, rezultind o smintina dulce datorita racirii rapide din timpul procesului de smintinire, absolut ideala pentru frisca. Smintina obtinuta prin procedee manuale are un grad ridicat de aciditate datorita imposibilitatii racirii rapide, ceea ce ii confera un gust putin acrisor, in plus este mai untoasa asa incit se taie mai repede cind incercam sa o transformam in frisca. Eu gasesc smintina de separator in piata (trebuie doar sa ceri vinzatorului) si ii adaug doar zahar pudra vanilat Dr Oetker, dupa preferinta.
ȘtergereSper ca ti-am oferit toate detaliile in legatura cu aceasta smintina insa nu exclud nici o alta alternativa pentru a obtine frisca.
Multumesc pentru interesul pe care il arati retetelor mele si sper sa iti iasa orice vei incerca fara gres.
Eu garantez pentru reusita si nu am indoieli ca orice gospodina le poate reproduce cu usurinta.
Multumesc de raspuns. Voi folosi smantana dulce, de care folosesc de obicei pentru frisca. Am mai incercat cateva retete de-ale tale si sigur o voi incerca si pe aceasta sper sa iasa la fel de bine ca cele din poza:) Stefana
ȘtergereEsti in tendinte cu tarta asta pepenenoasa.:)
RăspundețiȘtergereSalvez reteta!
super!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere