Am primit un pachet de urda preparata
de fata mea cea mare, din laptele proaspat colectat de la oile lor.
Pentru ca gustul fad nu o face tocmai apetisanta insa este
tare buna, m-am gindit sa pregatesc un aperitiv simplu, asemanator cremei Philadelphia .
Servita la micul dejun, datorita densitatii nutritive mari,
urda ofera rapid o senzatie de satietate pentru o perioada lunga de timp, ceea
ce o recomanda persoanelor atente la dieta (nu ca ar fi cazul meu :) !!!).
Combinatia ideala pentru aceasta specialitate de branza
include verdeturile, dar atinge perfectiunea alaturi de marar.
Daca aduceti in completare si o savuroasa salata de
castraveti, rezultatul este magnific.
"Urda, cea mai dietetica brinza
Este bogata in saruri minerale si in proteine de calitate si
contine cea mai putina grasime dintre toate sortimentele de brinza. Din aceste
motive, specialistul nostru (Prof. Gheorghe Mencinicopschi) recomanda urda in
alimentatia zilnica.
Benefica pentru ficat
Acest produs derivat din lapte are doar 11-12% grasime, adica
de patru ori mai putina decit telemeaua. Acest lucru o recomanda persoanelor cu
hipercolesterolemie.
In urda se gaseste un tip de proteine importante pentru sanatatea
muschilor. De aceea, ea este indicata copiilor, pentru a le ajuta cresterea, si
persoanelor care depun eforturi fizice intense. Aminoacizii cu sulf din urda
sunt benefici pentru ficat si pentru rinichi, motiv pentru care bolnavii cu
afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda.
Nu se asociaza cu carne
Urda se digera foarte usor, insa combinatia cu carne poate sa
nu cada bine la stomac. Nici asocierea cu glucide nu este prea potrivita. Cel
mai indicat ar fi sa asociem acest sortiment de brinza cu verdeturi si cu
legume."
Ghid de nutritie - Urda - sursa: Adevarul
Reteta este mai mult decit simpla, ingredientele compozitiei fiind:
- 500 grame urda proaspata (atentie! - urda se degradeaza foarte repede neputind fi pastrata mai mult de trei zile)
- 50 grame unt (de casa)
- 2 linguri smintina dulce grasa
- o legatura de marar
- o lingurita seminte de chimen
- sare, dupa preferinta
Se pun toate ingredientele in cuva mixerului omogenizindu-se la viteza mare a aparatului pina se obtine o compozitie cremoasa, fina si moale.
Se rastoarna intr-un vas cu capac etans, scuturind cutia ca sa eliminam depozitele de aer din compozitie si dam la rece.
Dupa citeva ore crema s-a intarit pastrind totusi proprietatea de a fi tartinabila.
Se poate servi atit pe felii de piine proaspata cit si alaturi de pesmet, dar veti obtine un efect deosebit pregatind tartine pe felii de castravete proaspat, ori pe suvite de ardei gras sau umplind rosii chery cu crema delicioasa.
Decorati atragator si veti avea un succes deosebit la copii.
Adica daca maninc asa ceva la micul dejun, nu se mai uita cintarul urit la mine ?! Oricum, urda imi place la nebunie, iar in combinatia de fata, nu refuz o feliuta.
RăspundețiȘtergereTare buna aceasta crema!
RăspundețiȘtergerearata foarte bina crema de urda cu chimen si cu siguranta este mult mai sanatoasa decat cremele de branza cumparate din supermarket-uri.
RăspundețiȘtergereCe bunatatate de cremă! Nu am mai mancat de cativa ani...
RăspundețiȘtergereFoarte gustoasa!
RăspundețiȘtergereDo you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
RăspundețiȘtergereMy website is in the very same niche as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this alright with you. Appreciate
it!
It's fine!
ȘtergereI do not mind.
I really feel honored!
TY