Pagini

vineri, 23 august 2013

Tort "FC Barcelona"

Pentru nepotul meu, cu drag, cu ocazia implinirii celor 13 ani.
Ianaki te iubim si iti dorim sa reusesti in viata!

Flori si Iani - bunicii tai








Din pacate, imortalizarea momentului s-a precipitat, ceea ce a dus la obtinerea unor fotografii mai putin reusite.

Oricum, emotia si surpriza - de neegalat iar bucuria mea pe masura.

joi, 8 august 2013

Crémşnit


Pe vremea cind invitatia unui baiat la o prajitura suna ca o declaratie de dragoste, cofetariile aveau reputatia celor mai romantice locuri de intilnire.
Un astfel de loc, cofetaria Scala din Bucuresti, a marcat istoria noastra sentimentala, acolo petrecind clipe minunate impreuna cu sotul meu in perioada studentiei.
Atragind ca un magnet lumea buna a Capitalei, frecventata de actori renumiti datorita atmosferei intime si a calitatii prajiturilor, cofetaria era permanent animata de prezenta tinerilor indragostiti care, sub pretextul unei prajituri bune, se intilneau intr-un cadru romantic subliniat de muzica in surdina.
Nu era deloc o sarcina usoara sa alegi din varietatea prajiturilor insiruite in galantar insa oricare ar fi fost decizia nu erai niciodata dezamagit.
Cataif, savarina, amandina, ecler sau cremsnit, sarailie sau dobos, cu ciocolata sau fara, prajiturile aveau un gust desavirsit.
Motivul pentru care mi-am amintit acea perioada il constituie desertul pregatit zilele acestea la cererea sotului meu: crémşnit (germ. Kremschnitte), o piesa de rezistenta a cofetariei, atit datorita retetei impecabile cit - mai ales - datorita pretului accesibil buzunarelor noastre de studenti.
Iata ce mi-a iesit mie:




Am folosit;
- un pachet foi crémşnit Boromir (din comert)
- 1/2 litru lapte
- 4 oua
- 100 grame unt
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
- 6 linguri zahar tos
- 6 linguri faina
- coaja rasa de la o lamiie
- un strop esenta de vanilie
- 400 ml smintina de separator
- 2 plicuri zahar pudra vanilat Dr Oetker


Intii am batut spuma zaharul impreuna cu ouale intregi pina la dizolvarea completa a zaharului. Apoi am adaugat continutul unui plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamiie, citiva stropi de esenta de vanilie si faina, omogenizind totul bine asa incit compozitia sa devina cremoasa, fara cocoloase.


Se adauga incet laptele, amestecind continuu.


Se impinge vasul pe foc mic si amestecam ca sa nu se prinda pina ce compozitia se ingroasa.


Se indeparteaza de pe flacara si se adauga untul, continuind sa amestecam pina la completa incorporare, apoi se lasa sa se racoreasca compozitia.
Pregatim intre timp si frisca, amestecind 400 ml de smintina de separator cu un plic de zahar pudra vanilat Dr Oetker intii la viteza mica pentru omogenizare dupa care utilizam viteza mare pina la aparitia crestelor ferme.
Se adauga frisca peste crema, incorporind-o cu miscari usoare pentru a nu se pierde volumul de aer din frisca.


Asezam prima foaie de prajitura intr-o tava potrivita turnind toata compozitia cremoasa deasupra. Se acopera totul cu cea de a doua, apasind usor pentru eliminarea spatiilor goale. Se introduce prajitura la frigider pentru cel putin 4 ore.
* In cazul in care va e teama ca crema nu se va lega la rece, puteti adauga continutul unui plic de gelatina topita in compozitie. 
Se pudreaza dupa portionare, inainte de servire, cu zahar pudra vanilat din abundenta.




marți, 6 august 2013

Mamaliga umpluta cu pastrama de pui

Nu m-am simtit in stare sa gatesc zilele acestea.
Am facut cum am facut si am luat un pui de gripa, rea peste masura, care m-a chinuit cumplit.
Cum de felul meu sint o luptatoare, nu m-am lasat dovedita, insa, nici prea mult chef de gatit nu am avut.
Deci am gatit "subtire".
Fara sa fie ceva special ceea ce am pregatit a fost un deliciu usor, savuros, hranitor, dar mai ales rapid: mamaliga umpluta cu pastrama de pui.




Am avut la indemina o punga de 500 grame malai Panzani pentru o mamaliga "gata in 3 minute" cum scria producatorul.
Respectind indicatiile de preparare, am pregatit baza pentru ceea ce urma sa fie mamaliga umpluta:
- am pus la fiert jumatate de litru de apa in care am adaugat un strop de sare.
- cind a inceput sa fiarba apa am adaugat treptat (ca la grisul cu lapte) 200 grame malai amestecind continuu timp de 3 minute, apoi am oprit focul lasind mamaliga deoparte.









Am taiat in fisiute subtiri o bucata de pastrama de pui de aproximativ 200 grame si am tocat patru fire de ceapa verde, pregatind la indemina si o felie groasa de feta de oaie.




Intii am uns cu unt citeva forme termorezistente.
In fiecare am asezat un strat de mamaliga dupa care am adaugat ceapa verde.
Deasupra am presarat pastrama de pui tocata marunt apoi am pus un strat de feta de oaie maruntita in prealabil cu furculita.
Am pus capac un alt strat de mamaliga apoi am introdus formele la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade.
Am servit dupa ce s-a racit intorcind formele pe farfurie si scotind continutul.



Va doresc sa serviti sanatosi un astfel de preparat bucurindu-va de prospetimea aromelor si de gustul desavirsit al acestei combinatii.












  • Veti afla lucruri interesante despre mamaliga accesind pagina de Utile de pe acest blog.
  • Mi-a folosit ca sursa de inspiratie un preparat mult mai elaborat de pe un blog pe care il apreciez mult: Paula Gafitescu - Enjoy dessert 



joi, 1 august 2013

Salata greceasca - Χωριάτικη σαλάτα

Salata greceasca  - Χωριάτικη σαλάτα este denumirea pentru salata de rosii pregatita in Grecia, in mediul rural, caracterizata prin simplitatea sa.
Fara prea mult dichis, insa cu deosebite calitati nutritive, aceasta salata detine titlul primordial in dieta mediteraneana, recomandata ca cea mai sanatoasa dieta.
Concret, o salata contine rosii proaspete si de sezon, castraveti proaspeti, ceapa, branza feta, masline, ulei de măsline, cimbru de munte, şi poate, piper verde, ingredientele utilizate oferind o varietate de substante nutritive, carbohidrati, proteine ​​si grasimi.
In afara celor spuse mai inainte, Χωριάτικη σαλάτα mie personal imi sugereaza o atmosfera familiala, intr-un cadru absolut spectaculos, la umbra vitei de vie ce acopera curtea, sau pe terasa, ascultind in surdina o “muzica” a carei melodie nu se sfirseste niciodata pentru ca o cinta o “orchestra” neobosita – marea.
Imi sugereaza momente dragi mie, pe care le retraiesc ori de cite ori pregatesc aceasta salata: o pauza de masa dupa goana prin labirintul nesfirsit din Monastiraki, odihna dupa senzatiile traite inotind alaturi de delfini pe plaja din Loutraki, ori petrecind in racoarea noptii alaturi de cei dragi intr-o taverna animata in cadrul perfect, creat de tufele de bougainvillea.




Avem nevoie doar de
- 3 - 4 rosii sanatoase, carnoase
- 2- 3 castraveti proaspeti
- o ceapa rosie
- masline de kalamata
- o felie generoasa de feta (de preferat de oaie si capra)
- cimbru de munte (pentru o aroma mai intensa)
- 3 - 4 linguri ulei de masline (obtinut prin presare la rece)
- sare, si ceva piper - dupa gust

Legumele se taie in bucati mari, se adauga maslinele, apoi feta rupta in bucati potrivite sau asezindu-se felia intreaga deasupra salatei. Se potriveste de sare si se presara o priza de piper, se dichiseste cu crengute de cimbru proaspat, scaldindu-se totul la sfirsit in uleiul de masline. 
Salata nu este amestecata înainte de servire la masa. 
Servita intr-un vas adinc troneaza in mijlocul mesei si insoteste toate aperitivele sau felurile principale, grecii lasind de multe ori “bunele maniere” deoparte si inmuind piinea in sucul din vas.

Kαλή όρεξη! (Pofta buna!)





P.S.
Toate mesele de vară trebuie sa fie bogate în legume proaspete.
Fiecare din ingredientele folosite ofera organismului numeroase beneficii.
Rosiile, dincolo de aspectul de prospeţime si aroma intensa, sint bogate in antioxidanti (flavonoizi) si licopen, o substanta care stimuleaza sistemul imunitar si cardiovascular.
Castravetele revigorant, extrem de hidratant, are o valoare calorica mica, oferindu-ne un aport natural de potasiu cu proprietati benefice pentru plămâni şi stomac.
In ciuda gustului picant, ceapa este un antiseptic si anti-cancerigen puternic, imbunatatind sistemul cardiovascular.
In completare, o bucata de branza feta aduce un aport de calciu şi de grăsimi. Aceasta este o brânză traditionala din Grecia, preparata din lapte de oaie sau de capră. Umiditatea ridicata a produsului o recomanda pentru verile calduroase.
Sa nu uitam însă, şi de măsline, care sunt un simbol al lumii greceşti. Fructul este bogat in calciu, fosfor si vitamina E.
Uleiul de masline ajuta functia intestinala fiind si un luptator impotriva cancerului.
Cimbrul este un condiment benefic, care previne efectele daunatoare ale radicalilor liberi in corpul nostru si intareste sistemul imunitar în mod semnificativ.