Salata greceasca - Χωριάτικη
σαλάτα este denumirea pentru salata de rosii pregatita in Grecia, in mediul rural, caracterizata prin simplitatea sa.
Fara prea mult dichis, insa cu deosebite calitati nutritive,
aceasta salata detine titlul primordial in dieta mediteraneana, recomandata ca cea
mai sanatoasa dieta.
Concret, o salata contine rosii proaspete si de sezon,
castraveti proaspeti, ceapa, branza feta, masline, ulei de măsline, cimbru de
munte, şi poate, piper verde, ingredientele utilizate oferind o varietate de
substante nutritive, carbohidrati, proteine si grasimi.
In afara celor spuse mai inainte, Χωριάτικη σαλάτα mie
personal imi sugereaza o atmosfera familiala, intr-un cadru absolut spectaculos,
la umbra vitei de vie ce acopera curtea, sau pe terasa, ascultind in surdina o “muzica”
a carei melodie nu se sfirseste niciodata pentru ca o cinta o “orchestra”
neobosita – marea.
Imi sugereaza momente dragi mie, pe care le retraiesc ori de
cite ori pregatesc aceasta salata: o pauza de masa dupa goana prin labirintul
nesfirsit din Monastiraki, odihna dupa senzatiile traite inotind alaturi de
delfini pe plaja din Loutraki, ori petrecind in racoarea noptii alaturi de cei
dragi intr-o taverna animata in cadrul perfect, creat de tufele de bougainvillea.
Avem nevoie doar de
- 3 - 4 rosii sanatoase, carnoase
- 2- 3 castraveti proaspeti
- o ceapa rosie
- masline de kalamata
- o felie generoasa de feta (de preferat de oaie si capra)
- cimbru de munte (pentru o aroma mai intensa)
- 3 - 4 linguri ulei de masline (obtinut prin presare la rece)
- sare, si ceva piper - dupa gust
Legumele se taie in bucati mari, se adauga maslinele, apoi feta rupta in bucati potrivite sau asezindu-se felia intreaga deasupra salatei. Se potriveste de sare si se presara o priza de piper, se dichiseste cu crengute de cimbru proaspat, scaldindu-se totul la sfirsit in uleiul de masline.
Salata nu este amestecata înainte de servire la masa.
Servita intr-un vas adinc troneaza in mijlocul mesei si insoteste toate aperitivele sau felurile principale, grecii lasind de multe ori “bunele maniere” deoparte si inmuind piinea in sucul din vas.
Kαλή όρεξη! (Pofta buna!)
P.S.
Toate mesele de vară trebuie sa fie bogate în legume
proaspete.
Fiecare din ingredientele folosite ofera organismului numeroase
beneficii.
Rosiile, dincolo de aspectul de prospeţime si aroma intensa,
sint bogate in antioxidanti (flavonoizi) si licopen, o substanta care
stimuleaza sistemul imunitar si cardiovascular.
Castravetele revigorant, extrem de hidratant, are o valoare calorica
mica, oferindu-ne un aport natural de potasiu cu proprietati benefice pentru
plămâni şi stomac.
In ciuda gustului picant, ceapa este un antiseptic si
anti-cancerigen puternic, imbunatatind sistemul cardiovascular.
In completare, o bucata de branza feta aduce un aport de
calciu şi de grăsimi. Aceasta este o brânză traditionala din Grecia, preparata
din lapte de oaie sau de capră. Umiditatea ridicata a produsului o recomanda
pentru verile calduroase.
Sa nu uitam însă, şi de măsline, care sunt un simbol al
lumii greceşti. Fructul este bogat in calciu, fosfor si vitamina E.
Uleiul de masline ajuta functia intestinala fiind si un
luptator impotriva cancerului.
Cimbrul este un condiment benefic, care previne efectele
daunatoare ale radicalilor liberi in corpul nostru si intareste sistemul
imunitar în mod semnificativ.