Unitate de masura pentru recompensa dulce pe care Eleni o
primea de la mamaia, cu sau fara motiv, la cofetaria din coltul cu castani la
intoarcerea de la gradinita cu program prelungit, unde “Doamna Geta” nu
contenea sa se minuneze de faptul ca cel mai mic copil din grupa reusea sa
cunoasca rolurile tuturor celorlalti pitici, eclerul a devenit in timp
prajitura preferata pentru fetita ce devenise adolescenta careia ii placea
muzica rock, apoi studenta ambitioasa, acum mama iubitoare si grijulie.
Invatind sa rezolve din mers problemele unei gospodarii, cu
aceeasi mobilizare si placere cu care rezolva problemele de matematica in anii
de liceu, si-a propus sa raspunda personal cererilor de “ceva gustos” pe care i
le adresau copiii, printre primele dulciuri pe care le-a pregatit aflindu-se
prajitura care ii marcase copilaria: eclerul.
De la primul succes culinar repurtat in acest sens, modul de
a-si exprima bucuria revederii celor dragi a capatat forma specialei prajituri,
transformata in traditie.
Fiecare inghititura dulce poarta in ea afectiunea si dragostea
pentru familia ei, copii, sot, parinti si sora, pentru care, la cerere,
experimenteaza obtinerea unei glazuri perfecte.
Toate aceste amintiri au facut sa treaca foarte repede
timpul petrecut in bucatarie in timp ce puneam la cale desertul de duminica.
Ghiciti cumva despre ce este vorba?
Exact! Eclere cu crema de ciocolata si frisca.
Cum mi-a venit ideea?
Stiind ca fiica mea cea mica mergea sa-si vada sora, noi
neputind sa mergem impreuna cu ei, m-am gindit sa refac putin din atmosfera punind
pe masa delicioasa prajitura.
Utilizam un aluat oparit ca si la choux-uri pentru care avem nevoie de:
- 200 ml apa
- 100 grame unt
- un virf de cutit de sare
- o lingurita de zahar
- 125 grame de faina
- 4 oua
Le voi umple cu o crema de ciocolata pe care am pregatit-o din:
- 300 ml lapte
- 100 grame zahar
- 2 oua
- 3 linguri faina
- o lingura cacao
- 200 grame ciocolata neagra
peste care am adaugat un strat de frisca:
- 400 ml smintina de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
Le-am glazurat cu o glazura de ciocolata realizata din:
- 2 linguri de lapte
- 100 grame ciocolata neagra
aplicind deasupra un decor de zahar sidefat Dr Oetker din comert.
Punem apa, untul, zaharul si sarea intr-un vas apoi asezam
vasul pe foc.
Masuram intre timp faina si,
cind compozitia din vas incepe sa fiarba,
adaugam toata faina deodata
amestecind energic sa nu faca cocoloase dupa care indepartam vasul de pe foc si lasam compozitia sa se racoreasca.
Adaugam ouale pe rind, amestecind bine pentru a incorpora cit mai
mult aer in amestec.Vom obtine un amestec moale dar care isi pastreaza forma. Umezeala din aluat se transforma in abur si aluatul va creste, acesta fiind motivul pentru care nu este nevoie de praf de copt.
Punem compozitia intr-un pos apoi desenam bastonase de aproximativ 7 - 8 cm intr-o
tava tapetata cu hirtie de copt, lasind distante intre ele asa incit, cind vor
creste nu se vor lipi una de cealalta.
Se coc la 200 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, fara sa deschidem usa cuptorului in primele 15 minute, evitind lasarea aluatului. Vor fi gata cind vor capata o culoare aramie moment in care vom opri focul lasind tava inauntru cu usa intredeschisa asa incit formele se vor raci treptat si nu brusc.
Intre timp pregatim crema.
Se bat ouale cu zaharul, pina ce acesta s-a topit.
Se adauga faina si cacao continuind sa amestec
cu telul ca sa nu se faca cocoloase.
Am turnat laptele cite putin, pina l-am incorporat pe tot
Am pus pe foc mic amestecind continuu sa nu se prinda de fundul cratitei si, cind s-a incalzit putin, am adaugat cuburile de ciocolata.
Cind a inceput sa se inchege, am mai tinut pe foc cam cinci minute si am dat deoparte.
A rezultat o crema legata si aromata pe care am dat-o la rece ca sa o pot aplica cu posh-ul.
Pina se intimpla lucrul acesta fac frisca: pun smintina
impreuna cu zaharul vanilat si bat la viteza mica nu mai mult de cinci minute, pina apar creste ferme.
Fiind totul pregatit trec la umplerea formelor.
Intii tai pe lungul bastonaselor un capac si il dau deoparte.
Umplu restul formei cu crema de ciocolata apoi adaug un strat de frisca.
Aplic deasupra capacul taiat si ung cu ajutorul unei pensule cu glazura de ciocolata obtinuta prin topirea a 100 grame de ciocolata neagra si subtiata cu doua linguri de lapte.
Pentru efect decorez cu zahar sidefat la tub, din comert, desenind linii la intimplare.
Mi-ar fi placut sa fie toata familia impreuna sa savuram prajiturile acestea pe cit de simple, pe atit de elegante, pe gustul oricaror gurmanzi.
Dovada ca au strabatut vremurile stabilind recorduri in toate zarile lumii.