Pagini

vineri, 11 octombrie 2013

Dezbatere - Cum pregatim cel mai bun pilaf

Orezul, o cereala cu mari virtuti terapeutice, e un aliment complet, capabil sa dea putere corpului si sa curete tesuturile in profunzime, cel putin doua miliarde de oameni depinzind astazi de orez, care constituie elementul esential al meselor lor zilnice. 
Se digera usor si dezintoxica organismul, are o va­loare nutritiva exceptionala, contine aminoacizi, intr-o proportie armonioasa si echilibrata. Este bogat in siliciu, unul dintre mineralele rare in alte alimente, dar indispensabil omului, caci are proprietatea de a fixa calciul si magneziul in organism. Astfel, orezul contribuie la combaterea degenerescentelor arterelor, pe care le pastreaza suple.
De ce va spun toate astea?
Pentru ca mi se pare important si de bun simt sa stim cite ceva despre alimentele pe care le consumam.
Pentru ca sa se constituie intr-o hrana completa, sanatoasa, el trebuie gatit "ca la carte".
Cu focul mic, orezul fierbe pe indelete si absoarbe toata apa, pastrindu-si toate substantele nutritive.
O garnitura de orez prezenta linga o friptura, de porc sau vita, cu pui sau cu legume, va fi intotdeauna "best of the best".

Desi multi vor spune ca pregatirea orezului nu ridica probleme nici celor mai neexperimentati in tainele bucatariei am rezervat aceasta postare pentru a lansa o provocare: cum pregatim cel mai bun pilaf?

Orezul, alimentul complet, 4 metode ca sa il gatesti corect



Invit sa participe la dezbatere pe oricine considera ca are ceva de spus in legatura cu subiectul propus.

In cele ce urmeaza voi face introducerea in subiect oferindu-va varianta proprie a unui pilaf delicios pentru prepararea caruia am avut nevoie de:
- doua cani supa de pui (la fel de bine se poate folosi si apa sau supa de legume)
- o cana de orez cu bobul rotund
- 2 linguri untura de pui/2 linguri de unt/2 linguri ulei (nu este recomandat uleiul de masline pentru aroma sa pregnanta)
- sare dupa preferinta

Pentru supa de pui am fiert doua tacimuri de pui (spatele) in 1 ½ litri de apa pina ce carnea se desface singura de pe oase, indepartind spuma de cite ori este nevoie asa incit sa rezulte un lichid clar.

Intii se topeste untura de pui intr-un vas apoi se adauga orezul, spalat in prealabil, rumenindu-se pentru citeva minute timp in care acesta va absorbi grasimea, bobul devenind straveziu.


Se adauga supa respectindu-se raportul 2:1 (doua cani lichid la o cana orez) acesta putind fi multiplicat in functie de necesitati.


Se lasa sa fiarba pe foc iute aproximativ 10 minute apoi, lasind focul mic se acopera vasul cu un capac lasindu-se sa fiarba in continuare, verificind din cind in cind pentru ca lichidul sa nu scada complet. Dupa aproximativ 20 de minute lichidul devine usor fainos iar bobul de orez infloreste usor.
Se opreste focul si se lasa vasul acoperit pentru inca 10 minute astfel incit orezul sa continue sa se gateasca absorbind restul de lichid fara ca boabele sa-si piarda forma si sa se lipeasca intre ele.
Pregatit astfel, pilaful va ramine la fel de bun si pastrat de pe o zi pe alta la rece, fara a necesita incalzirea ulterioara, putind fi servit impreuna cu o salata de sfecla rosie si citeva feliute de pastrama de pui.




Un comentariu:

  1. Grea întrebare! Eu sunt de părere că un pilaf bun e greu de realizat. Nu e chiar floare la ureche. Trebuie să fie cremos și bun, așa ca al tău. Îl mănânci cu privirea.

    RăspundețiȘtergere