Cu pestele nu am nevoie de multe argumente ca sa il aduc pe masa noastra.
Oricind, oricum, cistiga intotdeauna competitia alegerii unui meniu.
Cu o conditie: sa fie gatit acasa.
Preferam citeva feluri simple, cu peste autohton, de apa dulce, mai ales capturi personale, insa, nu ne dam la o parte nici din fata unui peste de crescatorie daca este vorba despre o specie rara, cu carnea deosebit de gustoasa, ferma si placut aromata: sturionul.
Vorbind despre un peste tinar, avind in vedere ca in captivitate exemplarele nu ating dimensiuni spectaculoase proportionale cu virsta pestelui, acesta poate fi gatit in zeci de feluri: la gratar, fiert ori prajit, in asociere cu legume fine: sparanghel, trufe sau andive, asezonate cu sosuri de menta ori avocado, in aspic, sau potrivit linga cartofi fierti in combinatie cu mujdei de usturoi si mamaliga.
Pentru ca sintem fani ai rasolului de peste cu legume apreciind ca este o combinatie perfecta, mi-a suris ideea unei salate de legume fierte si innobilate cu o maioneza de casa linga o portie de peste fript, asa ca am ales sa pregatesc Sturion la gratar cu salata a la russe.
Perfecta alegere! O armonie de culori, texturi, arome, ce bucura simturile delicat, fin.
Am inceput prin a pregati pestele avind in vedere ca dupa racire carnea se leaga inchizind in fibra grasimile naturale, capatind o consistenta inchegata, zemoasa.
Am filetat intii sturionul obtinind doua fileuri generoase.
Ca sa nu se lipeasca am presarat un praf de sare pe gratar si am lasat sa se incinga bine dupa care le-am asezat pe partea cu piele, evitind astfel rasucirea si deformarea fileurilor.
Se intorc si pe partea cealalta ca sa se friga uniform.
Cind sint gata se scot intr-un vas, se stropesc cu doua linguri de ulei de masline, dupa care se acopera vasul, lasindu-se sa se raceasca.
Pina atunci pregatim salata de legume.
Pentru asta avem nevoie de urmatoarele:
- doua radacini de patrunjel
- telina, 1/2 de capatina
- patru cartofi
- o conserva de 150 grame boabe de porumb dulce D'Aucy
- o conserva de 150 grame mazare boabe D'Aucy
- trei oua
Maioneza
- doua oua
- 200 ml ulei
- o lingura mustar Dijon
- zeama de la o jumatate de lamiie
- sare dupa preferinta
Se curata si se spala morcovii, patrunjelul, telina si cartofii dupa care se pun la fiert intregi, lasindu-se sa fiarba pina se inteapa usor cu furculita.
Se scurg de apa si se lasa deoparte sa se raceasca.
Fierbem un ou tare, indepartind albusul dupa fierbere, si pastram galbenusul pentru maioneza.
Se separa si galbenusul celuilalt ou de albus, adaugindu-se peste galbenusul fiert.
Adaugam zeama de lamiie, mustarul Dijon si potrivim de sare.
Omogenizam bine apoi adaugam incet uleiul amestecind continuu pina obtinem o maioneza ferma, legata.
Tocam marunt legumele fierte si racite, la fel si cele trei ouale fierte tari.
Adaugam boabele de porumb din conserva dupa ce le-am scurs bine.
Procedam la fel si cu mazarea.
Adaugam maioneza si amestecam incet pentru omogenizare.
De retinut: salata a la russe nu este acelasi lucru cu salata boeuf. Din compozitie lipseste carnea iar legumele murate se adauga facultativ, dupa preferinta si dupa zona geografica.
Se portioneaza pestele aranjndu-se pe platouri in functie de numarul de portii pe care dorim sa il obtinem, adaugam decorativ si portia de salata apoi decoram cu felii de lamiie .
Delicios! (nu incap mai multe cuvinte care sa exprime mai bine rezultatul)
Nu uitati sa asortati cu un vin alb, sec.
Oricind, oricum, cistiga intotdeauna competitia alegerii unui meniu.
Cu o conditie: sa fie gatit acasa.
Preferam citeva feluri simple, cu peste autohton, de apa dulce, mai ales capturi personale, insa, nu ne dam la o parte nici din fata unui peste de crescatorie daca este vorba despre o specie rara, cu carnea deosebit de gustoasa, ferma si placut aromata: sturionul.
Vorbind despre un peste tinar, avind in vedere ca in captivitate exemplarele nu ating dimensiuni spectaculoase proportionale cu virsta pestelui, acesta poate fi gatit in zeci de feluri: la gratar, fiert ori prajit, in asociere cu legume fine: sparanghel, trufe sau andive, asezonate cu sosuri de menta ori avocado, in aspic, sau potrivit linga cartofi fierti in combinatie cu mujdei de usturoi si mamaliga.
Pentru ca sintem fani ai rasolului de peste cu legume apreciind ca este o combinatie perfecta, mi-a suris ideea unei salate de legume fierte si innobilate cu o maioneza de casa linga o portie de peste fript, asa ca am ales sa pregatesc Sturion la gratar cu salata a la russe.
Perfecta alegere! O armonie de culori, texturi, arome, ce bucura simturile delicat, fin.
Am inceput prin a pregati pestele avind in vedere ca dupa racire carnea se leaga inchizind in fibra grasimile naturale, capatind o consistenta inchegata, zemoasa.
Am filetat intii sturionul obtinind doua fileuri generoase.
Ca sa nu se lipeasca am presarat un praf de sare pe gratar si am lasat sa se incinga bine dupa care le-am asezat pe partea cu piele, evitind astfel rasucirea si deformarea fileurilor.
Se intorc si pe partea cealalta ca sa se friga uniform.
Cind sint gata se scot intr-un vas, se stropesc cu doua linguri de ulei de masline, dupa care se acopera vasul, lasindu-se sa se raceasca.
Pina atunci pregatim salata de legume.
Pentru asta avem nevoie de urmatoarele:
Legume:
- patru morcovi noi- doua radacini de patrunjel
- telina, 1/2 de capatina
- patru cartofi
- o conserva de 150 grame boabe de porumb dulce D'Aucy
- o conserva de 150 grame mazare boabe D'Aucy
- trei oua
Maioneza
- doua oua
- 200 ml ulei
- o lingura mustar Dijon
- zeama de la o jumatate de lamiie
- sare dupa preferinta
Se curata si se spala morcovii, patrunjelul, telina si cartofii dupa care se pun la fiert intregi, lasindu-se sa fiarba pina se inteapa usor cu furculita.
Se scurg de apa si se lasa deoparte sa se raceasca.
Fierbem un ou tare, indepartind albusul dupa fierbere, si pastram galbenusul pentru maioneza.
Se separa si galbenusul celuilalt ou de albus, adaugindu-se peste galbenusul fiert.
Adaugam zeama de lamiie, mustarul Dijon si potrivim de sare.
Omogenizam bine apoi adaugam incet uleiul amestecind continuu pina obtinem o maioneza ferma, legata.
Tocam marunt legumele fierte si racite, la fel si cele trei ouale fierte tari.
Adaugam boabele de porumb din conserva dupa ce le-am scurs bine.
Procedam la fel si cu mazarea.
Adaugam maioneza si amestecam incet pentru omogenizare.
De retinut: salata a la russe nu este acelasi lucru cu salata boeuf. Din compozitie lipseste carnea iar legumele murate se adauga facultativ, dupa preferinta si dupa zona geografica.
Se portioneaza pestele aranjndu-se pe platouri in functie de numarul de portii pe care dorim sa il obtinem, adaugam decorativ si portia de salata apoi decoram cu felii de lamiie .
Delicios! (nu incap mai multe cuvinte care sa exprime mai bine rezultatul)
Nu uitati sa asortati cu un vin alb, sec.
Ce bine arata! Ar fi perfect sa am asa ceva la masa de pranz acum. Te pup!
RăspundețiȘtergere