Pagini

vineri, 20 iunie 2014

Inghetata cu caise

Fructul suculent din Gradinile Suspendate ale Babilonului alintat cu denumirea de „Oul Soarelui”, „armenaica Prunus" - asa cum le-au spus romanii, sau caisele divine, asa cum le spunem astazi, se cultiva de 2000 de ani. De atunci, oamenii s-au bucurat nu numai de dulceata lor, ci si de proprietatile lor nutritive. 
Cu aroma de neegalat, multe vitamine si antioxidanti, caisele, au jucat nu numai roluri solo, consumate proaspete, combinindu-se perfect cu nenumarate ingrediente avind ca rezultat delicioase deserturi ce satisfac dorinta noastra de dulce.
De la clasica prajitura cu caise si pina la mai elaboratul tort, le-am incercat pe toate.
Lipsea din palmares doar inghetata de caise.

Citeva zile cu temperaturi mai ridicate si gata, a sosit momentul oportun pentru o inghetata aromata, cremoasa, moderat de dulce.





Cu ingrediente putine, intr-un timp relativ scurt si ceva manopera, obtineti o infuzie de sanatate ce va va da energia atit de necesara in zilele caniculare, dar va va purta si pe culmile divine ale placerii cu gustul sau fin.
Va trebuie doar:
- 1/2 kg caise coapte
- 200 grame zahar gelifiant
- 400 ml smintina dulce pentru frisca
- 1 plic zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker
- 4 galbenusuri de ou
- 4 linguri de lapte
- 2 linguri zahar tos

Dupa ce se spala bine caisele se desfac in jumatati indepartindu-se simburele.
Se pun intr-un castron si se acopera cu zaharul gelifiant lasindu-se astfel pentru zece minute asa incit apa din miezul fructelor sa transforme zaharul intr-un sirop.


Se aseaza vasul pe foc mic, amestecindu-se continuu ca sa nu se lipeasca, pina ce pulpa caiselor se inmoaie iar siropul se leaga - aproximativ 15 minute. Se indeparteaza de pe flacara si se lasa sa se raceasca.
  • Daca nu dispuneti de timp si aveti in camara un borcan de gem de caise pregatit de dumneavoastra il puteti utiliza cu succes.

Intre timp pregatim crema de baza pentru inghetata.
Separam galbenusurile de albus adaugind apoi zaharul tos si laptele.
Amestecam energic pina ce se topesc cristalele de zahar dupa care asezam vasul deasupra unui altuia in care fierbe apa (bain-marie), continuind sa amestecam pina ce compozitia se leaga rezultind o crema fina, lucioasa, cu aspect asemanator maionezei.
Dam vasul deoparte lasind crema sa se raceasca.


Punem in vasul mixerului caisele pregatite anterior si mixam pina obtinem un amestec omogen.
Rasturnam amestecul obtinut peste crema de ou si incorporam cu miscari usoare.


Pregatim frisca amestecind smintina cu continutul unui plic de zahar pudra vanilat Dr Oetker pina obtinem o consistenta ferma.
Adaugam 1/3 din cantitatea de frisca obtinuta peste crema de ou cu caise si generind miscari usoare de la centru catre exterior incorporam frisca pastrind aerul din compozitie.
Procedam la fel pina ce omogenizam toata frisca in amestec.


Obtinem o crema aerata pe care o asezam in vase cu capac pentru congelator.


Se depoziteaza in congelator avind grija ca la intervale de jumatate de ora sa amestecam compozitia pentru a impiedica formarea cristalelor de gheata, repetind aceasta operatie de citeva ori (maxim patru ori).
Serviti cu topping de caise proaspete sau jeleu de caise, sau chiar cu dulceata de caise - pentru cei carora le place gustul intens de dulce.




luni, 16 iunie 2014

Rulouri de ardei copti cu crema de brinza - ψητό πιπεριές Φλωρίνης με τυρί κρέμα

Ardeii rosii - πιπεριές Φλωρίνης (ardei Florina) sunt o varietate de ardei adusi in Europa de Cristofor Columb, in ​​secolul al 16-lea, dupa o lunga calatorie, din America de Sud (Brazilia).
Adaptati la conditiile de sol si clima din Macedonia, regiune renumita pentru paminturile sale fertile, ardeii au devenit un produs important pentru zona care le-a dat si numele: Florina.
Datorita gustului special, dulce, ardeii Florina au devenit o parte integranta din dieta zilnica a localnicilor, populatia din zona beneficiind de calitatile lor curative, datorita continutului ridicat de vitamine C, A, K, D si E.
Pregatiti sub forma de salata, la cuptor – umpluti cu legume sau carne, ori combinati in diverse creme, ardeii condimenteaza intr-un mod apetisant, picant sau dulce, preparatele pe care le insotesc sau in care se regasesc, si sint nelipsiti de pe meniul tavernelor grecesti, destinatii inevitabile in periplurile noastre elene.
Vin la pachet cu salata greceasca, cu dovleceii pane si sosul tzatziki, cu sardelele fripte si calamarii aurii, festin delicios oferit cu un aer bonóm chiar de patronul – bucatar.
Legumele proaspete transformate rapid in delicii culinare sanatoase, la indemina oricui, sau preparatele pescaresti ce pastreaza aroma sarata a marii de culoarea turcoazului, puncteaza memorabil filmul amintirilor, recreind in spatiul familiar al bucatariei mele atmosfera destinsa a vacantelor, ori de cite ori isi fac loc in meniu.
Imi place aroma de fum in alimente iar ardeii copti sint cel mai potrivit exemplu.
Combinati cu brinza si asezonati cu putin ulei de masline constituie un aperitiv ce poate inlocui categoric un fel principal.

Rulouri de ardei copti cu crema de brinza - - ψητό πιπεριές Φλωρίνης με τυρί.





Procedeul de pregatire pentru doua portii implica:
- 4 bucati ardei kapia rosii, carnosi
- 200 grame feta de capra
- 50 grame brinza de capra tartinabila
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 3 linguri ulei de masline


Ardeii se coc uniform pe o tabla incinsa, doar atit cit sa se poata indeparta coaja.


Brinza de capra tartinabila impreuna cu feta si uleiul de masline se pun in mixer transformindu-se intr-un amestec cremos la viteza mica a aparatului.


Amestecind usor cu o lingura incorporam si oregano in crema de brinza.
Ardeii se curata de coaja dupa ce s-au racit si se desfac pe o parte, tamponindu-se usor cu hirtie absorbanta pentru a indeparta excesul de lichid rezultat in procesul de gatire.
Se intinde un strat subtire de crema pe suprafata ardeiului dupa care, pornind de la virf, rulam catre capatul de la care am indepartat cotorul cu seminte.


Se impacheteaza rulourile cu grija in folie de staniol si se introduc la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Se servesc impreuna cu o salata de rosii sau vinete coapte, aromele completindu-se perfect.




Savurati cu placere!
Veti fi incintati  sa constatati ca, pe linga gustul desavirsit, aveti in fata un meniu ieftin, rapid, satios dar care nu va va pune in pericol silueta, asadar numai bun inaintea marilor vacante.

miercuri, 11 iunie 2014

Tort Chocolate Style

Viata fiecaruia dintre noi este o desfasurare planuita de evenimente.
Venim pe lume ca parte dintr-un plan al parintilor nostri, evoluam si ne transformam indeplinind obiective urzite pentru noi de cei ce ne-au dat viata, atingem maturitatea faurindu-ne propriile planuri. 
Totul intr-un zbucium continuu in timpul limitat pe care il avem la dispozitie pentru ca sa traim frumos, sa ne implinim, sa ne urmarim idealurile, sa ne transformam in oamenii care ne-am imaginat ca o sa fim, sa iubim si sa fim iubiti.
Insiram dorintele, bucuriile, fericirea, dezamagirile si greselile, suferintele sau realizarile pe firul destinului cu morala ca o viata in care faci greseli nu este mai onorabila, dar sigur este mai folositoare decit una in care nu faci nimic.
Marcam trecerea anilor urmindu-ne visul cu intelepciunea ca nu vom incepe niciodata un capitol nou daca continuam sa il citim mereu pe ultimul, si DA, acesta este un motiv de bucurie.
Si Florian a inscris din nou in poarta sortii, un an plin, cu incarcatura emotionala, primul an in calitate de tata.
L-am sarbatorit in familie, deplasindu-ne la malul marii pentru o atmosfera cit mai destinsa, bucurindu-ne impreuna de briza proaspata, de razele prietenoase ale soarelui, si de nisipul matasos mingiindu-ne talpile.
Dupa o masa cu specific pescaresc si o plimbare la ceas de seara tortul de ciocolata care a urmat a incheiat festiv o zi memorabila.
La multi ani Florian!
Bucura-te de lucrurile marunte din viata ta pentru ca acele momente mici, aparent neinsemnate, pe care le-ai petrecut razand cu cei care conteaza pentru tine, sint cele mai importante.
Vei vedea ca lucrurile care ne aduc cu adevarat fericirea sunt gratuite – dragostea, rasul, prietenia...
Gandeste pozitiv si vei constata ca ai gasit ingredientul de baza al unei povesti de succes. 




Tort ganache in trei straturi pe pat de marmelada de portocale:
- ciocolata alba cu bucati de portocala confiata
- ciocolata cu caramel
- ciocolata dark



 


luni, 2 iunie 2014

Mousse de ciocolata alba cu mastica de Hios si spuma de capsuni

"Dupa-atita frig si ceata
Iar se-arata soarele"...
Daaaa....
Si a ales sa rasara la zi de maaare sarbatoare: 1 Iunie - sarbatoarea copiilor.
Frumos din partea lui!
Prichindei de toate virstele au invadat parcurile, bucurindu-se de razele prietenoase.
Sute de printese, personaje de poveste, baloane colorate, fete pictate, se leagana in scrinciob, agita lantul clopotului locomotivei intr-o calatorie muzicala, ori calaresc fara griji armasari din vestul salbatic, in cursa fara sfirsit a caruselului.
Bunici cu ochii stralucind de lacrimile bucuriei supravegheaza atent dezlantuirea pitica.
Parinti cu pieptul impins inainte de mindria apartinatoare a micutilor artisti, ce striga cu ambitia ropotelor de aplauze poezii vesele inchinate gizelor, primaverii, florilor, ori bat pasul jocului popular, repetat zile in sir sub indrumarea educatoarei, urmaresc cu coada ochiului reactia asistentei in fata talentului debordant.
In ateliere de creatie minute harnice mesteresc cu o mina serioasa mici minuni pe care le vor pastra peste timp in amintirea acestei etape din viata lor.
Simt ca ma cuprinde nerabdarea de a-mi revedea nepotii asistind curioasa la revarsarea joviala, si retraiesc cu emotie in suflet perioada copilariei fetelor mele, cu serbarile sfirsitului de an scolar si fotografiile de grup, din care nu puteau lipsi dragele lor mamaie sau tataia.
Imi trece prin minte sa sprijin consolidarea legaturilor ce se formeaza in perioada copilariei intre parinti si copii, indemnindu-i sa se joace impreuna chiar si in bucatarie, pregatind deserturi simple, fie si cu riscul unui deranj in spatiul de lucru, insa cu satisfactia unor delicii culinare de exceptie.
In acest scop le propun o reteta minunata, ce include si ciocolata atit de draga copiilor dar si fructe sanatoase si de sezon: Mousse de ciocolata alba cu mastica de Hios si spuma de capsuni.





Pentru realizarea retetei sint necesare ingrediente simple, putine si nu foarte costisitoare:
- o tableta de ciocolata alba, 200 grame (se recomanda ciocolata simpla, de orice fel, fara umplutura)
- 200 ml smintina dulce (eventual, pentru frisca)
- 5 grame mastica de Hios (optional)
- 300 grame capsuni
- 2 - 3 linguri miere de albine
- 10 grame gelatina granulata, Dr. Oetker
Pentru decor:
- fulgi de migdale (optional)
- capsuni proaspete

Se pun intr-un vas smintina, ciocolata alba - mai putin un cub (de care vom avea nevoie la decorarea desertului + o lingurita de smintina)


si mastica de Hios, pe care, in prealabil am transformat-o in pudra pisind-o in mojar impreuna cu o lingurita de zahar tos.


Se aseaza vasul deasupra unui alt vas in care fierbe apa (bain-marie) fara sa atinga fundul vasului, amestecindu-se continuu pentru omogenizare pina ce ciocolata se topeste complet (nu necesita fierberea compozitiei fiind suficienta doar incalzirea moderata).
Se lasa citeva minute sa se raceasca apoi, folosind un mixer, aeram compozitia usor, fara sa insistam foarte mult.


Asezam pe un cofrag de oua citeva pahare, inclinindu-le - pentru efect, dupa care turnam usor compozitia de ciocolata.


Se introduc vasele la frigider pentru cel putin o ora, asa incit crema sa capete consistenta.
Intre timp pregatim spuma de capsuni.
Rasturnam capsunele in vasul mixerului, adaugam mierea de albine si mixam la vitexa medie pina obtinem o masa lichida, spumoasa.


Hidratam gelatina cu 4 linguri de apa rece, apoi, asezind paharul deasupra unui vas cu apa calda (atentie! prin fierbere proprietatile gelatinei se distrug), amestecam continuu pina ce se transforma intr-un lichid limpede.


Adaugam gelatina topita peste spuma de capsuni si omogenizam.
Distribuim uniform spuma in paharele cu ciocolata apoi le introducem din nou la rece pentru inca o ora.


Cind compozitia s-a inchegat, se topeste restul de ciocolata amestecata cu smintina oprita - tot la bain-marie, apoi se toarna cu o lingurita  sub forma unui capac deasupra cremei.
Se presara fulgi de migdale completindu-se decorarea cu o capsuna proaspata.
Se mai lasa la rece pentru maxim 20 de minute inainte de a se consuma.





Ce spuneti?
Vi se pare greu?
Merita!
Va asigur!
Veti trai o experienta unica.