Pagini

duminică, 30 noiembrie 2014

Profiterol

S-a dat startul sezonului sarbatorilor.
Sfintul Andrei - Apostolul cel intii chemat al Domnului, deschide drumul catre cea mai asteptata zi:  Craciunul – Sfinta sarbatoare a nasterii lui Hristos.
Iubim spiritul Craciunului, efuziunea creata de atmosfera sarbatorilor de iarna fiind atit de placuta prin caldura sufleteasca pe care ne-o induce.
Pe strazi s-au aprins luminitele ce-l calauzesc pe Mos Craciun catre locurile unde nasucuri lipite de geam asteapta daruri pregatite cu migala de miinile harnice  ale ajutoarelor lui, iar drumul s-a asternut cu primul strat de nea, ca intr-o autentica scena de sarbatori.
Ne pregatim cu aceeasi bucurie in fiecare an pentru marea sarbatoare, momentul fiind unul special, in care, parinti, copii si nepoti ne exprimam profunzimea sentimentelor, ne daruim iubirea neconditionat, daruri fara valoare materiala dar care ne fac sa simtim ca apartinem unul celuilalt intr-o legatura puternica pe care nimeni si nimic nu  o poate desface.
Pentru reusita petrecerii mie imi revine cea mai placuta sarcina: desertul pentru masa festiva, in privinta caruia niciodata nu sint hotarita si, ca urmare, ma pierd printre nenumaratele delicatese.
Ce spuneti, ar fi potrivit un Profiterol pentru aceasta ocazie?




Pentru gogosi pregatim un aluat pripit din:
- o cana apa
- 100 grame unt sau 80 grame untura
- 4 oua
- o lingurita zahar
- un praf de sare
- 125 grame faina
Punem apa, untura, zaharul si sarea intr-un vas apoi asezam vasul pe foc.


Intre timp cernem faina ca sa nu faca cocoloase atunci cind o folosim.


Cind ingredientele din vas incep sa fiarba, 


adaugam toata faina deodata.


Indepartam vasul de pe foc si amestecam energic pina ce aluatul se dezlipeste de pe peretii vasului.


Lasam pentru zece minute compozitia sa se racoreasca, apoi adaugam ouale, amestecind bine pentru a incorpora cit mai mult aer in amestec.


Vom obtine un amestec moale dar care isi pastreaza forma.


Punem compozitia intr-un pos apoi formam gramajoare intr-o tava tapetata cu hirtie de copt, lasind distante intre ele asa incit, cind vor creste nu se vor lipi una de cealalta.


Se coc la o temperatura de 200 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute. Se vor obtine gogosele aurii goale in interior carora le vom taia un capacel dupa racire.


Se vor umple cu frisca in momentul servirii. 
Rasturnam intr-un castron continutul unei cutii de smintina de separator apoi adaugam continutul unui plic de zahar pudra vanilat. Intii amestecam compozitia la viteza mica a telurilor mixerului. Dupa omogenizare trecem in treapta a doua de viteza si mixam pina apar virfuri ferme, semn ca frisca e gata.


si se vor ineca intr-o baie de ciocolata  realizata din:
- 2 linguri de lapte
- 100 grame ciocolata neagra
pe care le-am incalzit la bain-marie amestecind continuu pina s-a omogenizat compozitia.


Pentru un rasfat maxim se servesc impreuna cu o cupa de inghetata de vanilie.




Daca nu merg pentru masa de Craciun, atunci, serviti-le cu ocazia Sfintului Andrei, impreuna cu toti sarbatoritii zilei, carora le urez din inima La multi ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu