Pagini

miercuri, 18 februarie 2015

Prajitura cu biscuiti, ciocolata alba si mastica de Hios

Isi mai aduce cineva aminte de "orele practice de gospodarie" de la scoala generala?
Desfasurindu-se dupa o programa inspirata din tendinţele educaţionale ale perioadei interbelice, ce aveau in vedere dezvoltarea aptitudinilor gospodaresti, insa golite de sens, cursurile nu isi mai atingeau scopul.
Timpul dedicat acestui tip de activitati era limitat iar resursele necesare obligau parintii la eforturi materiale considerabile, intr-o perioada in care totul era dramuit.
Cu toate acestea, imi amintesc cu placere de prima fusta croita si lucrata integral de mine (chiar daca acest lucru nu mi-a folosit la nimic), sau de primul experiment "maioneza".
Si cum sa uit prima reteta de salam de biscuiti dusa la final printr-un efort sustinut al intregii clase de a aduna ingredientele necesare?
Ca un fragment dintr-o pelicula a unui film mut mi s-au derulat toate aceste amintiri prin fata ochilor, motivindu-ma in pregatirea unui desert simplu, cu biscuiti, pornind de la reteta de baza a clasicei prajituri: Prajitura cu biscuiti, ciocolata alba si mastica de Hios.




Ingredientele nu sint pretentioase.
Am avut nevoie de:
- un pahar cu lapte (200 ml)
- un pachet de biscuiti Petit Beure (450 gr)
- un pachet de unt (250 gr)
- o lingurita pudra de mastica de Hios
- o tableta ciocolata alba (200 gr)
- 350 grame zahar
- 200 grame rahat (in cazul meu, rahat grecesc cu aroma de mastica de Hios)
- o masura vodca (aprox. 50 gr)


Laptele, zaharul si ciocolata maruntita se pun pe foc mic si se amesteca continuu pina se dizolva complet zaharul iar ciocolata se topeste.


Se adauga si untul lasindu-se in continuare vasul pe foc si amestecindu-se pentru omogenizarea amestecului.


Se rup cu mina in bucati potrivite biscuitii.
Rahatul se taie in bucati mici apoi se adauga peste biscuiti.


In crema pregatita anterior se adauga alcoolul amestecindu-se bine dupa care crema se toarna incet peste biscuiti.


Se amesteca usor totul pina cind biscuitii absorb crema, dupa care se lasa aproximativ 5 minute ca sa se inchege putin. Apoi se amesteca din nou, asa incit compozitia sa aiba aceeasi consistenta si sa ne asiguram ca ingredientele uscate au incorporat toata masa umeda.

Se captuseste cu folie alimentara o tava (de cozonac - am folosit eu) apoi se toarna toata compozitia. Se uniformizeaza cu o lingura, apasind bine ca sa indepartam eventualele goluri, apoi se acopera prajitura cu folia presind usor, asigurindu-ne ca prajitura este compacta. 


Se da la frigider de pe o zi pe alta.
A doua zi se indeparteaza folia si se taie prajitura cu un cutit ascutit sau cu diverse forme.
Pentru o prezentare rafinata, se poate glazura prajitura taiata cu o glazura de ciocolata alba, garnisindu-se cu fulgi de migdale usor rumeniti si cu fructe proaspete.
Veti produce un efect deosebit cu o prajitura "cumintica", obtinuta cu mijloace simple, fara coacere, intr-un timp record.
* P.S. Mastica de Hios poate fi inlocuita cu succes cu vanilie, menta, migdale sau orice alte arome va sint pe plac.
Pont: macinati fin citeva seminte de anason, adaugati pudra in laptele cald si veti obtine o aroma asemanatoare cu cea conferita de mastica de Hios.




Un comentariu: