Permiteti-mi sa incep prin a va adresa o intrebare: cunoasteti
beneficiile consumului de oua de prepelita?
Le-ati incercat vreodata?
Eu marturisesc sincer ca, desi nu imi lipsesc informatiile
referitoare la calitatile lor , nu le-am introdus in alimentatie pina acum.
Si acum, am facut-o dintr-un capriciu culinar, imaginindu-mi ca acestea vor fi mult mai potrivite cu cavitatea unui avocado pe care urma sa il gatesc la cuptor.
Nu m-am inselat in aceasta privinta si am cistigat si o experienta noua.
Sint sigura ca este nevoie de mai mult decit un capriciu ca
sa le asimilam in mod curent insa, primul pas fiind facut, imi voi da straduinta
sa indrept lucrurile.
Si asta pentru ca ouale de prepelita fata de cele de gaina contin
de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multa
vitamina B2 si de sase ori mai multa vitamina B1.
Mai mult, ouale de prepelita mai contin si calciu, zinc,
sulf si potasiu.
Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice
vârsta, au efect benefic in perioada postnatala, dupa interventiile
chirurgicale si radioterapii, in cazurile de anemie, spasmofilie, migrene si
astenie nervoasa.
Totodata, ouale de prepelita sunt recomandate si persoanelor
care nu sufera de vreo afectiune, numai pentru mentinerea starii de sanatate.
Ele pot inlocui perfect oul de gaina. In acest caz se indica
administrarea unui ou de prepelita fiert moale, o data pe zi, chiar si pe
perioade lungi de timp deoarece:
-
regleaza si imbunatatesc functionarea inimii
-
intaresc aparatul cardiovascular
-
scad nivelul colesterolului
-
regleaza aciditatea gastrica si digestia
-
ajuta in tratarea bolilor renale si de ficat
-
ajuta foarte mult si in cazurile de rinita alergica,
alergii si eczeme
-
sunt benefice in afectiunile oftalmologice si ORL
-
regleaza nivelul zaharului din sânge in cazurile de
diabet
-
actioneaza pozitiv asupra creierului si intârzie
procesele degenerative de imbatrânire.
Ce nu am stiut insa despre oul de prepelita este ca necesita
un timp de gatire mai mare decit timpul necesar gatirii unui ou de gaina.
Este o constatare personala pe care doresc sa o impartasesc
cu cei ce citesc aceste rinduri intrucit m-a surprins intr-un mod ciudat, daca
ar fi sa tinem cont doar de criteriul dimensional al celor doua.
Desigur, e mult spus ca este vorba de o reteta pentru Oua de prepelita in cuib de avocado, avind in vedere simplitatea modului de gatire si a ingredientelor utilizate.
Pentru doua portii am avut nevoie de:
- un avocado
- 50 grame de gorgonzola
- 4 oua de prepelita
- un sfert de lamiie
- sare de Himalaya, piper - dupa gust
- 4 felii de salam crud uscat
- 2 - 3 frunze de ceapa verde
Cum am procedat:
Intii am spalat cu multa apa rece fructul de avocado, intrucit gatirea urmeaza sa se faca in coaja.
Apoi, se taie in doua, separind prin rotire cele doua jumatati.
Lovind usor cu lama cutitului simburele fructului si rasucind, procedam la indepartarea acestuia.
Pentru a impiedica oxidarea pulpei stoarcem zeama de lamiie in cavitatea fiecarei jumatati si ungem toata suprafata.
Taiem gorgonzola in suvite subtiri si o impartim uniform in cele doua jumatati.
Punem fiecare jumatate intr-un vas de ceramica pentru cuptor dupa care spargem cite doua oua de prepelita in fiecare.
Asezonam cu sare de Himalaya - pretioasa pentru continutul sau bogat in fier si mangan, si piper - dupa preferinta, dupa care introducem vasele in cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius, lasind sa se gateasca timp de 25 de minute.
Deoarece preparatul se serveste cald, se maruntesc frunzele de ceapa si feliutele de salam crud uscat, urmind sa decoram portiile imediat ce se scot din cuptor, prin transferul de caldura eliberindu-se aromele ce se vor combina cu preparatul copt, pentru un gust desavirsit.
Sanatos, gustos, satios.
DELICIOS!