Pagini

joi, 25 februarie 2016

Mini Pavlova

Prima experienta cu Pavlova, Meringue cu frisca si fructe, departe de a fi o reusita, a avut un succes neasteptat pentru mine.
Fiica mea, Alexandra, la insistentele careia mi-am luat inima in dinti si am infruntat riscul unui insucces, a fost atit de incintata incit, am promis, voi repeta experienta propunindu-mi sa depasesc emotiile stresante premergatoare pregatirii desertului.
În ciuda eleganței lor pavlovele sunt deserturi relativ simple.
Trebuie doar sa cunoasteti citeva lucruri despre pregatirea bezelei si sa tineti cont de ele atunci cind va faceti curaj si treceti la fapte.
Iată câteva sfaturi, care nu imi apartin dar pe care le-am experimentat:
Utilizați albușuri de ou vechi - chiar daca exista argumente in contra.
Si asta pentru ca, atunci cind albusurile sunt proaspete, proteinele fac ca acestea sa fie mai viscoase. Deoarece conțin mai mult dioxid de carbon, aerarea va fi mult mai dificila, rezultând o spumă cu volum mai mic. Prin eliberarea dioxidului de carbon, ce se realizeaza in timp, proteinele se relaxeaza, albusul devenind mai apos, acest lucru inlesnind procesul de spumare. Tot prin eliberarea dioxidului de carbon creste alcalinitatea albusului, acest lucru ducind la obtinerea unei instabilitati a spumei rezultate.
Motiv pentru care se recomanda adaugarea unui acid - cum ar fi otetul, pentru reducerea pH-ului, avind ca scop obtinerea unei spume stabile, cu volum maxim.
Obtineti imbatrinirea albusului prin depozitatea lui in frigider timp de o saptamina, dupa colectare. (rec. cartea lui Harold McGee - On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen)
Degresati vasul in care pregatiti spuma de ou, altfel puteti compromite bezeaua.
Adaugati progresiv zaharul, numai dupa ce prima cantitate a fost complet dizolvata. In felul acesta evitati ca, prin topirea granulelor nedizolvate, sa apara picaturi cleioase. Se recomanda folosirea zaharului extrafin sau pudra pentru rezolvarea problemei.
Se recomanda un adaos de amidon pentru a preveni lasarea spumei, care intervine datorita retinerii umezelii.
Gatiti la foc mic albusul, pastrind in acest fel toate calitatile proteinelor, favorizind digestia si eliminind posibilitatea declansarii unor alergii comune consumului de oua.
Va asigur ca respectind recomandarile de mai sus nu a fost greu sa obtin bezeaua perfecta.
Ramine doar sa adaugati un strat de frisca garnisit cu fructe si va veti afla in fata unor prajituri gratioase si seducatoare.




Avem nevoie de:
- 6 albusuri
- 250 grame zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker
- 3 linguri rase de amidon
- o lingura de otet
- un praf de sare
- 400 ml smintina de separator (smintina dulce, grasa, pentru frisca)
- 1 plic 80 grame zahar pudra cu aroma de vanilie Dr Oetker
- 500 grame visine congelate
- 150 grame Gelifiant cu fructoză dietetic Dr Oetker
- 50 ml apa


Am scos de seara din congelator albusurile colectate anterior lasindu-le in frigider pentru decongelare.
Inainte de a trece la pregatirea bezelei preincalzim cuptorul la o temperatura de 160 de grade Celsius.
Incepem sa agitam continutul vasului in care am pus albusurile la viteza mica a telurilor, pina vom obtine virfuri moi.


Adaugam sarea


si otetul, pentru ca albusurile sa se transforme intr-o spuma tare, consistenta, pastrindu-si forma, fara sa se lase.


Urmeaza incorporarea zaharului, lingura cu lingura, urmatoarea cantitate de zahar fiind adaugata numai dupa ce prima cantitate a fost complet dizolvata.


Vom activa treapta superioara de viteza a mixerului si vom continua sa amestecam spuma de albusuri pina obtinem o bezea lucioasa si tare.
Se incorporeaza si amidonul, continuind mixarea pina la omogenizarea amestecului.


Pregatim o tava tapetind-o cu hirtie de copt apoi, ajutindu-ne de un inel de prajituri dam o forma bezelei. Rasturnam spuma de albus in interiorul inelului si nivelam usor cu o spatula, dupa care indepartam forma, obtinind un blat frumos. Procedam astfel cu toata cantitatea de spuma avind grija ca sa lasam putin loc intre blaturi (in eventualitatea ca acestea se vor mai lasa la copt).


Introducem tava in cuptor pentru aproximativ 45 de minute, lasind bezeaua sa se coaca fara a deschide usa aragazului, riscind ca aceasta sa se lase.
Dupa ce timpul de coacere a expirat lasam blaturile sa se raceasca complet in cuptor.


Atentie! O temperatura mai ridicata de coacere va duce la arderea bezelei, ceea ce ii va da un gust amarui, iar interiorul nu va ma fi nicidecum lipicios.
Pina la racirea blaturilor am pregatit frisca, amestecind smintina cu continutul unui plic de 80 grame de zahar cu aroma de vanilie de la Dr Oetker, realizind cantitatea de frisca necesara pentru ornare.


Alegind sa decorez prajiturile cu un jeleu cu visine am procedat la pregatirea acestuia, punind visinele intr-un castron si adaugind gelifiantul cu fructoza si 50 ml apa.


Am asezat vasul pe foc urmarind momentul in care continutul va incepe sa fiarba. L-am lasat sa clocoteasca timp de sase minute, apoi am oprit focul.
Se lasa la racit pina in momentul in care vom asambla totul.
Urmeaza sa dam forma finala desertului: decoram fiecare blat cu un strat consistent de frisca apoi adaugam o lingura de jeleu cu visine.


Vor fi de efect citiva stropi de sirop din jeleul de visine.




Veti avea senzatia ca muscati un bulgare pufos de zapada!

Un comentariu: