Pentru mine, sarea este un ingredient indispensabil si nu oricum, intotdeauna putin mai mult decit necesar.
Un obicei nu tocmai sanatos insa, daca ar fi sa il citez pe socrul meu, un om tare cumpatat, as spune ca organismul stie mai bine de ce are nevoie.
Nu vreau sa fac o pledoarie pentru sare, acesta fiind privilegiul unor persoane care chiar s-au documentat in domeniu, dar stiu un lucru: sarea potenteaza aromele, subliniind gustul mincarii.
Acesta este si motivul pentru care ma dau in vint dupa preparatele sarate: placinte, pateuri, saratele.
Pentru combaterea monotoniei, vezi sirul placintelor, m-am gindit sa pregatesc o tarta „cu de toate”, mai pretentios spus, Quiche.
Apetisanta, cu o textura bogata si combinatii de arome diverse, simplu de pregatit - chiar si cu ce ai prin frigider, fie legume, fie preparate din carne, sau, toate la un loc, nu se poate sa nu va placa.
Scapati usor, fara sa mergeti la cumparaturi, folosind:
pentru aluat:
- 250 grame faina (alba sau din griu dur)
- 100 grame untura (sau unt)
- 1/2 lingurita sare
- 1 + 1 galbenus de ou
- 1/4 pahar apa calduta
- o lingura otet
pentru umplutura:
- o bucata fenicul
- o bucata praz
- 500 grame baby spanac
- o legatura patrunjel verde
- 300 grame brinza feta de capra
- 100 grame bacon (Plaka de la Ifantis)
- 2 oua
- sare, piper - dupa preferinta
- 1/2 lingurita seminte de chimen
- 1 lingura seminte de susan
- 3 linguri ulei de masline
Se cerne faina intr-un vas si se presara un praf de sare.
Untura se taie bucati apoi se adauga peste faina, framintindu-se usor cu degetele.
Se amesteca apa calduta cu otetul dupa care se toarna peste faina si untura incorporindu-se.
Se adauga si galbenusul, framintindu-se putin, pina se obtine un aluat omogen, elastic si tare.
Se infasoara intr-o folie de plastic si se lasa la rece pentru aproximativ doua ore.
Eu l-am lasat cit timp am pregatit umplutura dar poate fi pregatit si de pe o zi pe alta..
Cum pregatim umplutura?
Se curata prazul si se toaca, folosindu-se doar partea alba.
Se procedeaza in acelasi fel si cu feniculul.
Se pun legumele in tigaie impreuna cu uleiul de masline si se calesc, fara sa se rumeneasca, pina se evapora toata apa pe care o lasa.
Acum se adauga si spanacul, bine spalat si scurs.
In citeva minute se va inmuia si, amestecind usor, il vom cali alaturi de celelalte legume pina dispare toata apa lasata.
Indepartam tigaia de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Intre timp ne ocupam de pregatirea bazei pentru amestecul umpluturii.
Maruntim brinza intr-un castron, adaugam doua oua si amestecam lejer, fara sa insistam.
Taiem fisiute baconul, tocam patrunjelul si adaugam in castron, peste brinza.
Potrivim de sare, presaram un praf de piper, adaugam semintele de chimen si susan si incorporam.
Rasturnam si legumele calite apoi omogenizam amestecul.
Pregatim tava pentru tarta pulverizind putin ulei pe margini si asezind pe fundul tavii hirtie de copt.
Scoatem aluatul din frigider si intindem pe masa de lucru pudrata cu faina o foaie de maxim 5 milimetri grosime si care sa depaseasca marginile tavii.
O asezam apoi cu grija in tava si ajustam marginile.
Intepam cu o furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt.
Se coace pentru 15 minute la 180 de grade Celsius dupa care se scoate tava din cuptor lasind aluatul sa se raceasca putin.
Se rastoarna umplututura in tava, distribuindu-se uniform pe toata suprafata aluatului (batei usor tava de blatul mesei).
Daca v-a mai ramas aluat, taiati citeva fisiute si asezati-le deasupra tartei.
Ungeti cu galbenus de ou si coaceti pentru aproximativ 30 de minute la 200 grade Celsius.
Veti scoate din cuptor o tarta rumena, consistenta si imbietoare.
Se poate consuma si calda dar, avind in vedere ca aluatul are un continut ridicat de grasimi, exista pericolul unei indigestii.
De aceea, va recomand sa o lasati sa se raceasca, fiind la fel de potrivita si la micul dejun alaturi de un pahar de lapte batut dar si ca aperitiv la masa de prinz.
Quiche, crocant, aromat si, sigur, delicios!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu