Pagini

miercuri, 26 octombrie 2016

Spirale cu marmelada de casa

Toamna autentica afara!
Cu covor de frunze pastelat, cu cer plumburiu, frig patrunzator si umed ce inroseste nasul si aduce guturai, cu stoluri de ciori nehotarite ( va ploua sau va fi vreme buna?) roind deasupra orasului.
Cu oameni grabind infrigurati spre case, cu fumul din horn raspindind in vazduh mirosul lemnului ars, cu aroma bucatelor dichisite de gospodine harnice pentru iarna ce va veni.
Se umplu borcane cu muraturi asortate, se fierb zacusti de tot felul, se indeasa butoaie cu varza, iar cuptoarele nu dovedesc sa lege magiunul.
E timpul gutuilor parfumate si nu ma pot abtine sa nu prepar o marmelada gustoasa ce-mi zbuciuma sufletul cu amintiri.
O impart in portii egale cu fetele mele iar cu ce ramine in vas incropesc un desert simplu si rapid: spirale cu marmelada de casa.
Dau bine linga un ceai cind te cocolosesti invelit in pled intr-un colt de canapea si asculti o muzica buna (Creedence Clearwater Revival - I Put A Spell On You)






Aveti nevoie doar de:
- aluat fraged
- marmelada sau orice gem (magiun)
- 1 galbenus
- o lingura de lapte
- zahar pudra (pentru decor)

Daca nu aveti un aluat fraged, pregatit deja de dumneavoastra, in congelator merge si cel din comert, solutie si mai comoda.
Se decongeleaza la temperatura camerei foetajul apoi se desfasoara pe masa de lucru, direct pe folia in care a fost infasurat.
Se intinde un strat de marmelada de maxim 3 mm pe toata suprafata


dupa care, ajutindu-ne de celofan, rulam intr-un sul strins.


Se taie apoi in bucati egale pe care le asezam in tava pregatita cu hirtie de copt (eu folosesc o folie de copt teflonata pentru utilizari repetate).


Amestecam galbenusul cu o lingura de lapte si ungem spiralele pe lateral cu ajutorul unei pensule.
Se coc pentru 30 de minute la o temperatura de 240° C.


Se lasa sa se racoreasca si se pudreaza cu zahar pudra (vanilat, de preferinta)




Solutie rapida  pentru a iesi din impas in multe situatii: musafiri neasteptati, pachetel pentru serviciu, mic dejun sau picnic, cu efect sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu