Populatia
zonei mediteraneene este renumita pentru o sanatate remarcabila, datorata
stilului de viata echilibrat, generic denumit „dieta mediteraneana” -
patrimoniu cultural valoros care include o atitudine pozitivă față de
alimentație, sărbători, obiceiuri, produse specifice și relationari sociale destinse,
prietenoase.
Cel mai
important este faptul că alimentaţia popoarelor mediteraneene se bazează pe
retete culinare simple, cu alimente puţin procesate şi pe porţii mici, stropite
din belsug cu ulei de masline autohton.
Peștele
reprezinta o parte importanta a dietei traditionale mediteraneene si este ușor
de înțeles de ce.
Coaste
nesfarsite, intinderi albastre valurite,
o clima subtropicala prietenoasa – aproape lipsita de zbuciumul furtunilor,
ofera o motivatie suficienta pentru ca viata locuitorilor de pe tarmurile
Mediteranei sa se invarta in jurul barcilor de pescuit.
Pescuiesc
in scop comercial dar cei mai multi o fac din placere, si doar atat cat sa puna
pestele proaspat pe masa familiei in fiecare zi.
Completat
cu ingrediente simple, ierburi si legume mangaiate de un soare darnic, pestele este
alimentul complet, infuzie sanatoasa compatibila cu placerea de a gusta
mancaruri delicioase.
Calatori
indragostiti de litoralul grecesc nu eram straini de gustul preparatelor
culinare pe baza de peste, asa ca, atunci cand piata romaneasca si-a
diversificat sortimentul si a fost posibil sa procuram din magazinele locale
specii de pesti din Mediterana, nu am stat mult pe ganduri.
Din tot
ce am incercat cel mai mult ne-a placut dorada pentru ca este grasuta si
aromata si deosebit de gustoasa.
Nu ma
complic cu retete sofisticate deoarece varianta de peste fript cu legume la
gratar mi s-a parut ideala si de aceea o aduc in atentia voastra azi.
Vorbim
despre: Dorada in stil mediteranean cu legume, reteta preferata a familiei
mele.
Portii: 2
timp de pregatire: 30 MINUTES
timp de gatire: 20-30 MINUTES
timp de pregatire: 30 MINUTES
timp de gatire: 20-30 MINUTES
dorada in stil mediteranean cu legume la gratar
ingrediente:
·
2 Dorade de calibrul 300 – 400 grame
·
O vanata
·
Un dovlecel
·
Rosii cherry – 2 ciorchini
·
O ceapa rosie
Marinada pentru peste:
·
4 linguri ulei
de masline
·
4 linguri
zeama de lamaie
·
o lingurita
sare de mare
·
o lingurita
capere
·
o lingurita
oregano
·
o lingurita
rozmarin proaspat
Suplimentar pentru legume:
·
4 linguri
ulei de masline
· o lingurita
sare de mare
· o lingurita oregano
preparare:
-
Se curata
pestele de solzi, se indeparteaza urechile si intestinele.
-
Se spala
cu atentie si se curata toate membranele.
-
Se
cresteaza transversal din doi in doi centimetri astfel incat marinada in care
urmeaza sa il asezam sa poata patrunde in profunzime.
-
Se
pregateste marinada amestecand intr-un vas 4 linguri ulei de masline cu 4
linguri de zeama de lamaie, o lingurita sare de mare, o lingurita oregano, o
lingurita capere zdrobite si o lingurita de rozmarin proaspat.
-
Se
omogenizeaza amestecul.
-
Ungem
pestele pe toate partile si in interior cu marinada obtinuta utilizand o
pensula de bucatarie dupa care il asezam in vas lasandu-l sa absoarba aromele
pentru 30 de minute.
Intre timp pregatim legumele.
-
Taiem
vanata in felii de jumatate de centimetru si le presaram cu sare de mare apoi
le asezam pe un plan inclinat asa incat apa lasata sa se scurga.
-
Feliem si
dovlecelul in acelasi fel.
-
Tamponam
cu prosoape de hartie de bucatarie feliile de vanata apoi le ungem cu ulei de
masline pe fiecare parte
-
Procedam
in acelasi mod si cu feliile de dovlecel
-
Presaram
oregano si amestecam usor asa incat sa nu rupem feliile si sa obtinem o
distribuire uniforma a condimentului.
-
Punem
gratarul pe flacara mare a masinii de gatit lasandu-l sa se incinga bine.
-
Frigem
intai pestele, maxim 10 minute pe fiecare parte, intorcandu-l cu grija de pe o
parte pe cealalta.
-
Se scoate
pe un platou urmand ca pe gratar sa punem legumele.
-
Randuim
feliile de vanata, dovlecel si rosiile cherry pe gratar avand grija sa nu aglomeram
foarte tare suprafata acestuia
-
Acestea se
coc nu mai mult de 3 minute pe fiecare parte, timp suficient ca sa se gateasca.
-
La final
se vor asambla in portii portivite picurandu-se deasupra cativa stropi de ulei
de masline pentru a ajuta la eliberarea aromelor.
NOTES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu