Pagini

joi, 15 decembrie 2011

Gyros - γυρος

M-am tot gindit cum sa ii spun pe romaneste si nu am gasit solutia.
Asa ca am folosit denumirea originala pentru acest preparat, cu origini indelung disputate dar prezent in toate tarile lumii si foarte agreat ba, chiar, un rival important al produselor fast-food.
Dar cel mai bun ramine (dupa parerea mea) cel de la Monastiraki (Μοναστηράκι).
Ce inseamna? Straturi de carne, marinate, asezate pe o tepusa ce se roteste prin fata unei surse de caldura astfel incit carnea se rumeneste uniform si, taiata in suvite subtiri, se serveste impreuna cu legume feliate intr-o lipie (pita) asezonata cu tzatziki.
Si de ce sa nu putem pregati asa ceva acasa?

γυρος

Iata cum fac eu:
- un piept de pui dezosat (carne de porc, miel, vitel)
- patru cartofi
- ulei pentru prajit cartofii
- patru rosii (daca sint rosii cherry pot fi si mai multe)
- doi ardei grasi
- o ceapa rosie mare
- sare, boia dulce, piper, oregano
- doua - trei linguri otet

Feliez pieptul de pui, il fragezesc putin, apoi il pun la marinat.
Pregatesc intr-un bol sare - doua linguri, adaug piper - dupa gust, o lingurita oregano, un virf de lingurita de boia dulce, pe care le amestec bine.
Presar fiecare felie de carne cu amestecul de mai sus si stropesc cu otet asezindu-le pe o farfurie.
Curat cartofii, ii spal si ii tai betisoare.
Pun  intr-o tigaie uleiul si, cind s-a incins, adaug cartofii.
Intre timp, pun pe gratarul fierbinte carnea de pui marinata.
Cu ochii in patru atit la cartofi cit si la carnita, sa nu se arda, feliez rosiile, tai fideluta ardeii si ceapa, apoi le amestec, presarind cu un praf de sare, putin, de gust.

Cind carnea este gata, asez feliile una peste cealalta taind suvite subtiri.
Scot cartofii si ii asez pe hirtie absorbanta sa indepartez uleiul in exces.

Acum ca totul e pregatit, ung o lipie cu ulei de masline, doar cu virful degetelor, usor, si le pun pe gratar, doar putin, cit sa se incalzeasca.
Asez pe farfurie, adaug cartofi prajiti, dupa preferinta, apoi pun si o portie buna de carne fripta iar la sfirsit garnisesc cu amestecul de legume.
Se serveste cu tzatziki (vezi reteta).

Imi place sa servesc pe farfurie, ca sa evit imprastierea amestecului, sau ruperea foii de lipie.
Ca sa poti face acel cornet ca cel de la taverna iti trebuie indeminare si experienta. Cred eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu