Tzatziki este un preparat grecesc foarte popular, adesea folosit ca o gustare doar cu piine (pitta) sau poate insoti diferite tipuri de preparate din carne, cum ar fi souvlaki si gyros, si este absolut delicios impreuna cu cartofi prajiti si fripturi autohtone.
Pentru pregatirea lui este recomandat sa se utilizeze un iaurt gras scurs (στραγγιστο) dar la fel de bine se poate folosi si o smintina legata.
Zilele trecute am citit intr-o revista o reteta oferita de o cititoare pentru tzatziki si folosea brinza proaspata. Poate ca rezultatul este bun dar nu este tzatziki real.
De aceea, m-am gindit sa va impartasesc modul de pregatire pentru un gust cu adevarat delicios si racoritor.
Avem nevoie de:
- 400 ml iaurt gras scurs (olympus gras 10%)
- 2 catei de usturoi
- un castravete proaspat
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- oregano (cimbru)
Se prepara astfel:
Usturoiul se da pe razatoarea fina apoi se presara cu un praf de sare si se freaca la fel ca maioneza cu vreo trei - patru linguri ulei de masline.
Castravetele, curatat de coaja, se da de asemenea pe razatoarea fina, se presara cu sare si se lasa citeva minute (nu mai mult de cinci) sa scoata apa astfel incit sa indepartam gustul amarui.
Se pune apoi intr-o cirpa uscata adunindu-se intr-o legaturica si rasucim sa scurgem bine, bine.
Se adauga peste usturoi, apoi se toarna si iaurtul, amestecindu-se usor pentru omogenizare.
Se aseaza intr-un castronel, se stropeste cu putin ulei de masline si se presara cu oregano.
E gata dupa ce sta la rece circa 20 de minute, timp in care toate aromele se vor intrepatrunde, combinindu-se intr-un gust excelent.
Pentru pregatirea lui este recomandat sa se utilizeze un iaurt gras scurs (στραγγιστο) dar la fel de bine se poate folosi si o smintina legata.
Zilele trecute am citit intr-o revista o reteta oferita de o cititoare pentru tzatziki si folosea brinza proaspata. Poate ca rezultatul este bun dar nu este tzatziki real.
De aceea, m-am gindit sa va impartasesc modul de pregatire pentru un gust cu adevarat delicios si racoritor.
Avem nevoie de:
- 400 ml iaurt gras scurs (olympus gras 10%)
- 2 catei de usturoi
- un castravete proaspat
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- oregano (cimbru)
Se prepara astfel:
Usturoiul se da pe razatoarea fina apoi se presara cu un praf de sare si se freaca la fel ca maioneza cu vreo trei - patru linguri ulei de masline.
Castravetele, curatat de coaja, se da de asemenea pe razatoarea fina, se presara cu sare si se lasa citeva minute (nu mai mult de cinci) sa scoata apa astfel incit sa indepartam gustul amarui.
Se pune apoi intr-o cirpa uscata adunindu-se intr-o legaturica si rasucim sa scurgem bine, bine.
Se adauga peste usturoi, apoi se toarna si iaurtul, amestecindu-se usor pentru omogenizare.
Se aseaza intr-un castronel, se stropeste cu putin ulei de masline si se presara cu oregano.
E gata dupa ce sta la rece circa 20 de minute, timp in care toate aromele se vor intrepatrunde, combinindu-se intr-un gust excelent.
Tzatzikiiii!!!!
RăspundețiȘtergereCa la mama lui acasa, aaa, sau la taverna! :P
RăspundețiȘtergereTitiki am inteles, dar cu ce e intrebarea ... ????
RăspundețiȘtergereAm primit mirodenii grecesti de la sora mea .O sa-mi prepar si eu aceasta salata.
RăspundețiȘtergereThimari e cimbru ,din cate stiu...rigani =oregano. Frumos blog!
RăspundețiȘtergere