Pagini

marți, 20 martie 2012

Lipie Philadelphia cu carne si sos guacamole

Astazi are loc echinoctiul de primavara. Caracterizind echilibrul astral, momentul in care ziua este egala cu noaptea, echinoctiul simbolizeaza o stare de transformare a naturii, cind totul renaste sub primele raze calde ale soarelui [in credinta persana acest eveniment marcheaza o sarbatoare a luminii (binele) care infringe intunericul (raul)]. Efectiv, astazi vine primavara. Pentru noi, echinoctiul simbolizeaza o stare de armonie, dorinta de a renaste, care ne face sa fim curajosi, dinamici, activi, creativi.
Influentata de acest moment de efervescenta, m-am simtit tentata sa incerc experiente culinare noi si mi-a rezultat aceasta reteta: lipie Philadelphia cu carne si sos guacamole.


Pentru sos guacamole am folosit:


- 3 avocado moi (coapte)
- zeama de la ½ lamiie
- 1 ceapa mica
- 3 – 4 linguri suc de rosii optional
- sare, la aprecierea personala
- doua linguri ulei de masline

Se cresteaza in doua pe lung fructele de avocado apoi, prin rasucire despartim cele doua jumatati. Infigem virful cutitului in simbure, cu grija, fara sa ne ranim, apoi il extragem.
Se taie apoi in cubulete, la fel si ceapa si se pun in blender.


Se adauga zeama de lamiie, sucul de rosii si uleiul de masline, sare dupa gust si se mixeaza totul. Se va obtine un amestec consistent, usor picant si aromat.


Pentru umplutura lipiei am pregatit un amestec din:
- 300 grame carne de porc
- o ceapa
- un ardei gras
- 100 grame cascaval
- 200 grame ciuperci
- 50 grame porumb dulce conserva


Se taie carnea fisii subtiri si se inabusa in ulei de masline pina se evapora toata zeama lasata de carne.


Ceapa se toaca fideluta si se adauga peste carne, lasindu-se sa se gateasca impreuna pentru aproximativ 5 minute.


Se adauga si ardeiul gras feliat subtire pentru inca 5 minute.


Se taie ciupercile in bucati si se pun in cratita impreuna cu celelalte pina ce scade complet zeama lasata de ciuperci.


Se potriveste totul de sare si piper apoi se adauga si porumbul, calindu-se totul inca un minut, pina ce se intrepatrund bine aromele.


Se da deoparte si se adauga cascavalul ras, amestecind pina se topeste si se leaga amestecul.
Se incalzesc usor lipiile in cuptor, apoi se ung cu o lingura sos guacamole, dupa care se umplu cu amestecul  de carne si legume.


Se ruleaza, infasurindu-se un capat in folie de staniol.


Este varianta mexicana a shaormei, placut condimentata si combinind asortat gustul dulce - sarat, intr-un rezultat deosebit de apetisant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu