Pagini

joi, 15 martie 2012

Snitel de pui cu piure de cartofi

Desi exista tendinta de a crede ca snitelul isi are originea in Austria, se pare ca de fapt vine din Italia, mai precis de la Milano si este inspirat de mai vechiul cotoletta alla milanese. Initial, snitelul vienez era un preparat festiv, insa ulterior a devenit prima optiune culinara a austriecilor si nu numai. Popularitatea sa vine de la usurinta pregatirii si a faptului ca poate fi preparat din orice fel de carne cu conditia ca aceasta sa fie bine fragezita.

Un snitel bine pregatit constituie cu siguranta o preferinta culinara. Iar faptul ca ingredientele folosite pentru pregatirea sa nu includ conservanti il recomanda cu succes pentru alimentatia sanatoasa a copiilor. Si copiilor le place tare. Spun asta bazindu-ma pe faptul ca snitelul e preferatul nepotilor mei, doi voinici.

Snitelul pregatit de mine astazi este din carne de pui si recomand cu caldura reteta tuturor.


Pentru pregatire am folosit:
- un piept de pui dezosat
- trei oua
- 200 grame faina
- o lingurita sare
- o lingurita piper macinat
- o lingurita oregano
- 100 ml ulei

Am portionat pieptul de pui curatind pielitele si zgirciurile. Apoi, asezind fiecare portie pe folie alimentara de ambalat le-am fragezit cu ciocanelul de snitele pe ambele parti, obtinind felii mari si subtiri.


Intr-o farfurie adinca am rasturnat faina, sarea, piperul si oregano, amestecindu-le bine, formind baza viitoarei cruste pentru snitele.


Pregatim si ouale, batindu-le spumos cu un virf de cutit de sare pentru a intensifica culoare galbenusului.


Se incinge la foc mediu uleiul intr-o tigaie dupa care, fiecare felie de carne se trece succesiv prin amestecul de faina apoi prin oul batut si iarasi prin faina si ou, asezindu-le usor in uleiul infierbintat.


Se rumenesc bine in baia de ulei pe o parte apoi se intorc si pe cealalta parte.


Se scot pe hirtie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei.

Pentru garnitura pregatim un piure de cartofi.
Curatam citiva cartofi, in functie de numarul de portii de piure pe care dorim sa le obtinem, ii taiem in bucati mici, relativ egale, si ii fierbem pina ce se inteapa usor cu furculita. Cind s-au fiert ii presam cu presa de cartofi pina obtinem o pasta apoi adaugam unt, intr-o cantitate potrivita cu volumul cartofilor si in functie de gust (pentru 500 grame cartofi fierti - aproximativ 50 grame unt), punem si un strop de lapte rece (aproximativ 50 ml pentru 500 de grame de cartofi) si sare dupa gust. Omogenizam bine cu un tel. Incingem doua - trei linguri de ulei si il adaugam peste cartofi, amestecind continuu si energic pina obtinem o pasta pufoasa si deschisa la culoare, cremoasa, fara cocoloase.

* Nu pregatiti piureul in mixer. Veti obtine o pasta cleioasa, inestetica dar mai ales, cu o textura neapetisanta.

Asezam portii potrivite de snitel si piure pe un platou si decoram cu garnitura preferata.
Va fi un prinz gustos sau, daca avem musafiri, o masa festiva delicioasa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu