Pagini

duminică, 13 mai 2012

Inghetata de capsune

Aflindu-ne in plin sezon al capsunelor, nu trebuie sa ratam delicioasa inghetata de capsune, mai ales ca temperaturile ridicate ne-au luat prin surprindere atit de devreme.
Inghetata este un desert rece creat din produse lactate, cum sint laptele si frisca, combinate cu arome si indulcitori, precum zaharul. Aceasta mixtura este creata incet la rece pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, rezultind o inghetata neteda, cremoasa, prin prelucrarea ingredientelor alaturi de aerul introdus in timpul procesului de amestecare.
Inghetata este cel mai vechi desert inventat pentru racorirea consumatorilor, suferind de-a lungul timpului numeroase modificari ale retetelor, odata cu aparitia noilor tehnologii de preparare, insa, cea mai buna inghetata ramine cea pregatita in casa.

Deci, sa pregatim o inghetata de capsune (fructul).




Am utilizat:
- 3 oua
- 150 grame zahar
- 3 linguri lapte
- o lingurita zahar vanilat bourbon
- 400 ml (un pahar) smintina de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 300 grame capsune proaspete

Intii am pus intr-un vas ouale cu zaharul si laptele.


Apoi am asezat vasul deasupra unui alt vas cu apa aflat pe foc (bain-marie), amestecind continuu pina ce zaharul s-a topit si compozitia a inceput sa se lege, ingrosindu-se.


Am adaugat compozitiei si zaharul vanilat boubon, dupa care am indepartat vasul de pe foc.


Pina ce amestecul se raceste, se pun capsunele in mixer,


si se mixeaza pina se obtine un sirop gros.


Se toarna siropul peste crema, omogenizindu-se.


Din smintina de separator si zaharul vanilat pregatim frisca.

Adaugam crema de capsune peste frisca amestecind usor, cu miscari delicate, pentru a nu pierde aerul incorporat in frisca, pina la completa omogenizare.


Se rastoarna totul intr-un vas cu capac pentru congelator si se pune la rece.


Se scoate crema din congelator dupa 90 de minute si se amesteca incet pentru 20 de secunde, pentru spargerea cristalelor de gheata formate. Se repeta aceasta operatie de patru ori la intervale regulate de 90 de minute. Veti obtine o inghetata cremoasa, matasoasa. Pentru o consistenta potrivita, se scoate inghetata din congelator si se tine la frigider cu 5 pina la 20 de minute inainte de consumare.




O bogatie de arome si culori ce ne bucura atit simturile cit si privirea.

2 comentarii:

  1. Imi place foarte mult cum arata inghetata de capsuni preparata de dv. si abia astept sa aplic si eu reteta, bineinteles cand vor aparea capsunii; am capsune congelate de anul trecut si ma intreb daca as putea sa le folosesc si la reteta aceasta, desi nu vad c-ar fi un inconvenient, nu ?! Am sa incerc si cred c-o sa va impartasesc impresiile, fie ele de lauda sau nu (ha). Oricum, multumesc mult pentru stradania dv. de a ne bucura cu asemenea minunatii de bunatati !!! Multa sanatate si-un PASTE FERICIT, CU SANATATE !!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca m-ai onorat cu vizita si ca apreciezi retetele mele!
      Pot sa iti dau un sfat: fa un sirop legat dintr-un pahar de zahar si o lingura de apa, fierbind siropul la foc mic timp de 5 minute. Adauga capsunele, decongelate in prealabil, cu zeama pe care au lasat-o cu tot, peste siropul de zahar si mai lasa inca 5 minute sa fiarba totul la foc mic. Lasa sa se raceasca si procedeaza apoi ca in reteta inlocuind piureul de capsune cu ceea ce ai obtinut mai inainte.
      Vei obtine o inghetata si mai cremoasa, fara ace de gheata.

      Ștergere