Utile

  • Cum scapi de furnici. Cele mai bune trucuri naturale

    Ai descoperit că ai o mulțime de furnici prin casă (în bucătărie sau pe balcon). Ele vin acolo unde au o sursă permanentă de hrană și se înmulțesc rapid. Există metode naturale prin care le poți înlătura. Iată cum scapi de furnici.

    1.       Stoarce sucul unei lămâi în locul lor de pătrundere și lasă și câteva coji. Furnicile detestă mirosul de lămâie.
    2.       Pulverizează oțet alb pe locurile și traseele lor: terasă, ferestre, bucătărie, dulapuri etc.
    3.       Trasează bariere cu cretă. Nu le vor traversa!
    4.       Pune pe o farfurioară frunze de busuioc și așaz-o în locurile preferate de furnici. Nu le va plăcea deloc.
    5.       Pune bani de aramă în locurile unde se află furnici. Ele detestă arama.
    6.       Acid boric. Este o substanță care le va ucide. Amestecă 20 ml de acid boric cu 750 ml apă și 250 ml zahăr sau miere. Furnicile vor înghiți acest amestec și îl vor transporta (în cel de-al doilea stomac) către celelalte furnici, care după câteva săptămâni vor muri otrăvite (inclusiv regina).
    7.       Îneacă-le cuibul cu apă clocotită. Dacă ai reperat cuibul lor inundă-l cu apă fierbinte, mai exact 1 l de apă fierbinte în care ai adăugat 200 g de săpun negru diluat.
    8.       Amestec din apă, alcool menajer și detergent de vase. Vaporizează peste furnici o soluție făcută din 0,5 l de apă, o linguriță de alcool de 90 de grade și o linguriță de detergent de vase. Agită amestecul ca să facă bule și acționează.
    9.       Lipici Fă dungi de lipici lichid pe traseul de intrare al furnicilor. Astfel le vei împiedica să treacă mai departe.
    10.   Uleiuri esențiale. Vaporizează pe locurile de trecere ale furncilor un amestec compus din 500 ml apă, o ligură de ulei de migdale dulci, 10 picături de ulei de lavandă și 20 de picături de mentă pipărată. Amestecă bine.
    11.   Zațul de cafea este foarte eficient pentru a alunga furnicile. Pune puțin zaț de cafea la marginea de jos a pereților și în locurile pe unde știi că vor trece.
    12.   Salvie. Furnicile detestă salvia verde și camforul. Pune-le în dulapurile din bucătărie și șifoniere.
    13.   Presară o dâră de sare în locurile pe unde trec furnici, în fața ușii de la intrare sau în fața ferestrelor.
    Ce mai poți face
    ·         Nu lăsa mâncare la dispoziția furnicilor
    ·         Îndeosebi zahăr sau dulciuri. Ține-le în borcane închise ermetic
    ·         Acoperă fisurile sau găurile din pereți și de pe balcon și tratează-le cu produse antifurnici
    ·         Curăță cu multă grijă locurile unde ai găsit furnici
    ·         Controlează nivelul de umiditate al casei
    ·         Aerisește bine casa. Furnicilor nu le plac casele uscate și aerisite.

Descriere


Spanacul este o plantă legumicolă şi medicinală, anuală, originară din Asia Mică. Planta are o rădăcină fusiformă şi o tulpină dreaptă, care nu prea trece de 30 cm înălţime.
Frunzele spanacului – partea comestibilă, hrănitoare, dar şi medicinală – au peţiolul lung, formă de săgeată şi ovat-alungită, sunt cărnoase şi au culoarea verde închis. Frunzele de spanac se folosesc în bucătărie, pentru consum curent.
Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele.
Frunzele se consumă sub formă de preparate alimentare, de salate sau de suc, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.
Naturiştii nu recomandă fierberea frunzelor de spanac, toate proprietăţile lui păstrându-se numai în stare crudă.

Spanacul - Compoziţie

Frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină.
Spanacul - Acţiune
Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.

Spanacul - Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.
De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen.
Studii recente arată că spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului. Potrivit aceloraşi studii, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.
Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.
În plus, folosit în uz extern, spanacul sub formă de cataplasme sau comprese cu suc poate amelioraafecţiuni ale pielii precum acneea,  arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile atone şi ulcerele de piele.

Spanacul - Precauţii şi contraindicaţii

Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflamaţii gastrice sau intestinale ori artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni  (din cauza oxalatţilor de potasiu şi calciu).

Atenţie! Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.
Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. 

Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre.
.....

Informatii nutritionale pentru pepenele galben


Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile nutritionale ale acestui aliment, pentru 100 de grame, sunt urmatoarele
- Calorii 34 kcal
- Carbohidrati 8.6 g
- Proteine 0.84 g
- Grasimi 0.19 g
- Fibre alimentare 0.9 g
- Acid folic 21 mcg
- Niacina 0.734 mg
- Acid pantothenic 0.105 mg
- Piridoxina 0.072 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.017 mg
- Vitamina A 3382 UI (unitati internationale)
- Vitamina C 36.7 mg
- Vitamina E 0.05 mg
- Vitamina K 2.5 mcg
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 267 mg
- Calciu 9 mg
- Cupru 41 mcg
- Fier 0.21 mg
- Magneziu 12 mg
- Mangan 0.041 mg
- Zinc 0.18 mg
- Carotenoizi 2020 mcg

Beneficii pentru sanatate


Prevenirea malformatiilor congenitale si a anemiei. Pepenele galben este o sursa excelenta de acid folic, unul dintre micronutrientii de baza ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulara si mentinerea sanatatii celulelor corpului. Tot acidul folic impiedica instalarea anemiei si previne malformatiile congenitale. Femeile insarcinate, cele care doresc sa conceapa un copil, alcoolicii, pacientii care iau medicamente anticonvulsive si cei diagnosticati cu anemie nutritionala trebuie sa aiba un aport zilnic suficient de acid folic, pentru prevenirea complicatiilor asociate cu carentele in aceasta vitamina esentiala.
- Mentinerea sanatatii cardiovasculare. Pepenele galben este bogat in carotenoizi, pigmentii galbeni, portocalii sau rosii sintetizati de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructele precum pepenele galben diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.
Protejarea functiei vizuale. Doua tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina si zeaxantina, sunt necesare pentru functionarea corecta a vederii. Deficientele in aceste doua substante naturale pot creste riscul dezvoltarii degenerarii maculare (cea mai frecventa cauza a orbirii la varste inaintate) si a cataractei (incetosarea cristalinului globului ocular).
Intarirea sistemului imunitar si prevenirea imbatranirii premature. Pepenele galben furnizeaza totodata si o cantitate importanta de vitamina C, cu rol in cresterea si regenerarea tesuturilor corpului. Aceeasi vitamina mentine sistemul imunitar puternic si ajuta la formarea colagenului - proteina folosita de organism pentru formarea tesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor si a vaselor de sange. Tot vitamina C este si un antioxidant performant, care blocheaza procesele oxidative create de radicalii liber la nivel celular.
- Mentinerea sanatatii musculare si gastrointestinale. Potasiul care se regaseste in concentratii mari in pepenele galben este un mineral esential pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul este un electrolit (conduce curentii electrici in corp cu ajutorul sodiului, calciului si magneziului). Acest mineral important contribuie la mentinerea sanatatii musculare, la reglarea contractiilor cardiace si la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul este esential pentru functionarea normala a tractului intestinal.
Reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. Flavonoizii continuti de pepenele galben (beta-caroten, luteina, zea-xanthina si criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele si alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Acest proces benefic reduce considerabil riscul de dezvoltare acancerului de coloncancerului de prostatacancerului mamar, cancerului endometrial, cancerului pulmonar si cancerului pancreatic.
Scaderea mai usoara in greutate. Pepenele galben poate fi oricand consumat in cadrul unei diete de slabit, datorita continutului foarte redus de calorii, dar si a senzatiei de satietate pe care o provoaca rapid.
Completarea aportului de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigura 112% din doza zilnica recomandata de vitamina A, una dintre cele mai mari valori inregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esential pentru o vedere excelenta si necesar pentru mentinerea sanatatii membranelor corpului si a pielii. Consumul fructelor bogate in vitamina A s-a dovedit a fi eficient si in protectia organismului impotriva cancerului pulmonar si oral.

Sa bem apa inainte sau dupa masa? Inainte sau dupa sport? Doar cand ne este sete sau mai des? Patesc ceva daca beau prea multa apa? Cata apa trebuie sa beau de fapt in fiecare zi?
Daca stii raspunsul la aceste intrebari, probabil ca articolul de fata te va plictisi. Daca insa nu cunosti raspunsurile, acest articol s-ar putea sa contina informatii pretioase pentru sanatatea ta.
PRIMUL PAHAR CU APA – DIMINEATA
Un vechi obicei japonez este de a bea un pahar cu apa in fiecare dimineata, la trezire. Un pahar de apa dimineata, pe stomacul gol, activeaza sistemul endocrin, reface presiunea sangelui in vase si de asemenea activeaza creierul, avand un efect mai puternic decat cafeaua.
UN PAHAR CU APA INAINTE DE FIECARE MASA
Inainte cu jumatate de ora de a manca este indicat sa beti un pahar cu apa. Apa va activa sistemul digestiv, va “curata” bland mucoasele esofagului, stomacului si intestinelor, si va reechilibra tensiunea arteriala. Organismul se hidratareaza si sucurile digestive vor fi secretate cu usurinta.
Paharul cu apa dupa masa nu este indicat pentru ca dizolva sucurile gastrice si perturba digestia.
UN PAHAR CU APA INAINTE DE A FACE SPORT
Daca ai programat efort fizic, inot sau orice alta activitate, chiar si o plimbare, bea un pahar cu apa cu 20-30 de minute inainte de a incepe activitatea. Nu uita ca inainte de efort nu trebuie sa mananci, insa un pahar cu apa iti va asigura hidratarea de care organismul are nevoie pentru a desfasura activitatile musculare.
In timpul perioadei de efort fizic apa se bea in guri mici si dese, la intervale scurte de timp, pentru a mentine hidratarea, insa fara a “incarca” sistemul digestiv.
UN PAHAR CU APA INAINTE DE DUS SAU BAIE
Inainte cu 10-15 minute de a intra in dus sau in baie bea un pahar cu apa. In felul acesta previi cresterile bruste ale tensiunii arteriale, ca reactie la apa fierbinte si totodata poti face o baie lunga fara a ti se face rau.
UN PAHAR CU APA INAINTE DE A MERGE LA CULCARE
Cu jumatate de ora inainte de a merge la culcare bea un pahar cu apa. Acest obicei scade riscul de stop cardiac in timpul noptii, de insomnii sau oboseala la trezire, dimineata.
Numarand, avem 7 pahare cu apa pe zi. Medicii recomanda consumul a 8 pahare cu apa pe zi pentru a va mentine sanatatea. Pahar numarul 8 il puteti bea cand doriti, fie pe tot odata, fie fractionat.
Nu uitati ca lichidul dominant pe care il consumati in fiecare zi trebuie sa fie apa. Aceasta inseamna ca puteti consuma pana la cel mult 2 pahare de alt lichid: cafea, ceai, suc natural etc. Smoothie-urile pot fi considerate gustari, asadar le putem considera mese, asa cum consideram mancare o portie de ciorba. Desigur, preparatele culinare, legumele si fructele contin apa, insa cele 8 pahare de apa pe zi se adauga aportului hidric din alimente.


Samponul cu bicarbonat de sodiu
Scrub facial cu bicarbonat de sodiu
Exfoliant pentru piele cu bicarbinat de sodiu
Elimina petele create de autobronzant
Deodorant pentru piele sensibila sau iritata
Baie pentru pielea uscata
Samponul cu bicarbonat de sodiu
Daca folositi produse de styling, spuma de par, sampon uscat, balsam uscat, spray pentru par, atunci cu siguranta aveti nevoie de o curatare intensa a firului de par si a scalpului la fiecare spalare. Bicarbonatul de sodiu curata foarte bine parul si pielea, fara a fi agresiv.
Pentru a avea mereu parul curat si stralucitor, cu un aspect sanatos, pune 3 linguri de bicarbonat de sodiu in sticla cu sampon. Amesteca bine si foloseste samponul ca de obicei. In doar o luna de zile vei observa cum parul capata aspect mai sanatos, straluceste si creste mai repde.
Scrub facial cu bicarbonat de sodiu
Senzatia de curatenie si pielea foarte fina pe care o lasa exfoliantele faciale aproape ca ne fac dependente de aceste produse. Stiati insa ca micile particule care ajung in sistemul de canalizare a locuintei si mai departe in ape afecteaza mediul si pun in piericol sanatatea vietuitoarelor marine?
Folosind bicarbonatul de sodiu te bucuri de o piele curata si fina si totodata protejezi mediul. Intr-o ceasca pui o lingurita de bicarbonat de sodiu si apoi torni cu grija apa calda amestecand pana ce obtii o pasta. Cu aceasta pasta speli tenul, cu miscari circulare si blande, insistand in zonele cu puncte negre. Tenul ramane curat, luminos si foarte fin.
Exfoliant pentru piele cu bicarbinat de sodiu
Pune o treime bicarbonat de sodiu in recipientul pentru gel de dus. Celelate doua treimi vor fi umplute chiar cu gelul de dus preferat. Adauga si o lingura de ulei de masline. Foloseste gelul de dus ca de obicei, insa agita bine sticla inainte de utilizare. Gelul de dus va face acum mai putina spuma pentru ca am adaugat uleiul de masline, insa va curata pielea in profunzime si o va hrani, iar bicarbonatul de sodiu va actiona ca un scrub delicat.
Elimina petele create de autobronzant
Daca ati folosit autobronzant si rezultatul nu este chiar uniform, nu trebuie sa asteptati zile pana la estomparea petelor. Folositi o pasta din bicarbonat de sodiu si ulei de masline si masati bland pielea pret de cateva minute. Clatiti si repetati de doua ori pe zi. Inca de la prima utilizare a bicarbonatului culoarea bronzului devine mult mai uniforma.
Deodorant pentru piele sensibila sau iritata
Daca ai pielea foarte sensibila sau iritata si nu poti folosi un deodorant obisnuit, foloseste pudra fina de bicarbonat de sodiu. Bicarbinatul scade aciditatea de la nivelul pielii, amelioreaza iritatiile si absoarbe mirosurile neplacute.
Baie pentru pielea uscata
Daca pielea ta are tendinta de a deveni uscata, mai ales in zona calcaielor, gambelor, genunchilor si coatelor, atunci foloseste bicarbonatul de sodiu ca sare de baie. Pune in apa calda 3 linguri de bicarbonat de sodiu si bucura-te de o baie relaxanta. Utilizeaza apoi un ulei de piele pentru o hranire intensa. Pielea devine mai fina si mai hidratata, efectele fiind vizibile dupa cateva saptamani.
Calcaie uscate?
Fa o baie lunga de 10 minute pentru picioare, cu apa calda, 3 linguri de bicarbonat de sodiu si doua linguri de ulei de masline. Lasa picioarele in apa calda cat te relaxezi cu o muzica buna sau in fata televizorului ori... citind. Acest tratament va hidrata pielea si te va ajuta sa scapi de calcaiele “crapate”.


Toata lumea stie cat de utila este mierea. Proprietatile benefice ale apei cu miere, cu toate acestea, nu sunt cunoscute. Iata de ce trebuie sa beti mai des apa cu miere pe stomacul gol.
Cand se dizolva mierea in apa, acestui produs ii creste in mod semnificativ proprietatile sale curative. Apa cu miere are actiune antivirala, antifungica si efect antibacterian. Aceasta combinatie are capacitatea de a normaliza functionarea intestinului gros si a rinichilor, imbunatateste metabolismul si ajuta organismul sa scape de toxinele acumulate.
Acest produs este un instrument excelent pentru a face fata excesului de greutate si funcționeaza foarte bine pe piele, deoarece hraneste profund pielea si o face moale si radianta.
Cum se pregateste apa cu miere?
Se ia o lingurita de miere si se disperseaza bine intr-o cana cu apa, nu este nevoie sa se fiarba. Veti obtine o solutie cu 30 la suta miere, care este similara compozitiei cu plasma sanguina.

Frunzele de dafin sau de laur nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra. Afla de ce.
Frunzele de dafin au o aroma placuta, datorita uleiurilor volatile pe care le contin. Bogate in antioxidanti si substante antibacteriene si antiinflamatorii, frunzele de dafin sunt indicate in prepaatele culinare, aducand beneficii atat in procesele de digestie, cat si pentru intregul organism.

Frunzele de dafin pot fi consumate proaspete, din gradina sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate si gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape in toate preparatele cu carne, dar si in sarmale vegetariene sau in tot soiul de muraturi si legume in otet.
Frunzele de dafin nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra.
FRUNZELE DE DAFIN IMBUNATATESC DIGESTIA
Frunzele de dafin se folosesc adesea in preparatele cu carne, in sarmale, tocmai pentru ca imbunatatesc digestia preparatelor grase, cu carne tocata sau prea complexe.
FRUNZELE DE DAFIN REDUC BALONAREA
Un tratament excelent al balonarii il reprezinta infuzia frunzelor de dafin (o mana de frunze la un litru de apa fierbinte). Consumul frunzelor de dafin in mancare ajuta de asemenea la reducerea senzatiei de balonare care apare dupa masa.
FRUNZELE DE DAFIN TRATEAZA DURERILE ARTICULARE SI REUMATISMALE
Frunzele de dafin se folosesc macerate in ulei de dafin combinat in raport 1:3 cu ulei de catina. Acest ulei se aplica in fiecare seara pe articulatiile dureroase si se acopera cu un prosop fierbinte. Prosopul se poate schimba de mai multe ori, pana ce pielea devine usor rosie.
FRUNZELE DE DAFIN CRESC IMUNITATEA ORGANISMULUI
Consumul acestora, chiar si proaspete in salate, taiate marunt, ajuta in cresterea imunitatii si protejarea organismului de boli, infectii sau alergii.
FRUNZELE DE DAFIN TRATEAZA STOMATITA SI AFTELE BUCALE
O picatura de ulei de dafin diluata in 5 picaturi de ulei de masline sau floarea soarelui extravirgin, reprezinta un bun tratament pentru aftele bucale si stomatite. Din acest amestec se aplica cate o picatura pe zonele afectate, de mai multe ori pe zi, pana ce simptomele dispar.
FRUNZELE DE DAFIN TRATEAZA SIMPTOMELE RACELII
Gargara cu infuzie din foi de dafin, folosita calda sau chiar fierbinte, insa la o temperatura pe care o tolerati usor, trateaza afectiunile faringelui, durerile in gat, laringita, raguseala, dar si astmul sau tusea.
FRUNZELE DE DAFIN REDUC STRESUL
Au un efect calmant, reduc emotiile exagerate si ofera organismului o usoara stare de relaxare. Nu este de mirare ca ne plac preparatele care contin dafin, cum ar fi sarmalele. Se recomanda consumul foilor de dafin in preparate, in special in perioadele de suprasolicitare, de stres intens sau de examene.
www.kudika.ro on Facebook 
Pe lângă vitamine, broccoli este o legumă care oferă și alte substanțe, cel puțin la fel de importante, cum sunt amidonul, magneziul și manganul.

100 g de brocoli – 25 kcal
Conţine amidon, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, mangan, sulf, vitaminele C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K şi provitamina A. Una dintre cele mai exotice și mai intrigante legume din ultimii ani, broccoli vine cu un aport de vitamine surprinzător, la care se adaugă valori sănătoase de magneziu, sulf, fosfor, calciu și potasiu. Consumați această legumă în mod regulat și efectele vor fi surprinzătoare: vă veți simți mai plină de viață și cu mult mai multă energie, reducând, în același timp, cantitatea de carne consumată în mod regulat.

Fără stres
Consumul regular de brocoli este o armă excelentă împotriva stresului.

Bomba de vitamine
Brocoli este o sursă bogată de vitamine şi de componenţi minerali – în special potasiu, acid folic, fier, beta-caroten şi sunt compuşi de sulf – ceea ce face din această plantă o adevărată bombă de vitamine şi minerale. Consumând brocoli ne mobilizăm apărarea imunologică a organismului, prevenind anemia, infecţiile, bolile de ficat şi cancerul. Dacă aceasta nu este de ajuns – consumul de brocoli întârzie îmbătrânirea! 

S. O. S. pentru sân
Brocoli conţine sulforafan – un compus care poate întârzia dezvoltarea cancerului de sân. Acesta blochează divizarea celulelor cancerigene şi nu permite dezvoltarea ulterioară a bolii.

Brocoli sau lămâi?
Brocoli conţine exact aceeaşi cantitate de vitamina C cât şi lămâile.

Don Brocoli
Brocoli provine din bazinul Mării Mediterane. Denumirea acestei legume provine de la cuvântul italian “brocco” care înseamnă creangă sau mugur. Erau cultivate în antichitate, totuşi s-au popularizat în Europa în secolul al XVI-lea. În Statele Unite au fost aduse de către emigranţii italieni. Tocmai de acolo a început să fie din nou la modă consumarea lor, după primul război mondial.



1. Pentru a preveni lipirea mincarii de tigaie, evitati sa turnati mincare rece intr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneti alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curata.
2. Pentru ca mincarea sa nu dea in foc in timpul fierberii, ungeti marginea oalei cu un strat subtire de unt. Acest procedeu functioneaza foarte bine in timpul fierberii orezului, pastelor si cartofilor.
3. Pentru a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi presati fructele cu palma pe o suprafata rigida. Apasati cit de multi puteti rotind fructul, apoi taiati-l in 2 si stoarceti-l.
4. Daca oule pe care le-ati pus la fiert au crapat, le puteti repara prin adaugarea unei linguri de otet in apa atunci cind observati ca s-au fisurat. Daca deja albusul a inceput sa iasa din ou, aceasta metoda nu va functiona.
5. Verificati temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prajit. In cazul in care nu aveti termometru, puteti face asta utilizind un cub de piine. Daca acesta devine aramiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205 grade.
6. Inlaturati grasimea din supe punind in bol 4 cuburi de gheata. Grasimile vor converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlaturata. Trebuie sa luati in considerare ca acest procedeu poate raci supa, deci exista posibilitatea de a fi nevoie sa o reincalziti.
7. Puteti reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de citeva minute in ulei de masline sau unt, inainte de a le adauga mincarurilor.
8. Cind alegeti carnea de pui, verificati sa aiba pielea de culoarea untului si sa nu fie uscata. De asemenea, trebuie sa fie compacta si sa nu prezinte zone inchise la culoare. Carnea de pui proaspata trebuie pastrata la frigider, acoperita lejer, pina la 2 zile.
9. Pentru a obtine snitele mai crocante, puneti in compozitia prin care treceti carnea o lingurita de praf de copt.  Prajiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a fi siguri ca evitati absorbtia unei cantitati prea mari de grasime.
10. Nu sarati carnea inainte de gatire pentru ca tot ce face sarea este sa absoarba sucul si sa impedice rumenirea carnii. Adaugati sarea atunci cind carnea este pe jumatate gatita. Cind este gata, gustati-o si mai adaugati sare daca vi se pare necesar. Aşa reztatul va fi o carne zemoasa si nu excesiv de sarata.
11. Pentru a obtine un orez catifelat, adaugati o lingurita de zeama de lamiie in apa, inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insa va umfla boabele si va va ajuta sa obtineti pilaful perfect.
12. Pastele si orezul devin mai putin lipicioase daca in apa in care le fierbem adaugam citiva stropi de otet.
13. Tartele cu brinza sau cu smintina deseori se crapa in timpul coptului. Acest lucru se intimpla din cauza faptului ca pe parcursul prepararii termice, tartele se usuca. Pentru a evita asta, puneti alaturi de tarta un vas cu apa care va pastra umezeala necesara.
14. Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine daca toate ingredientele folosite (inclusiv faina) sunt reci. Prin urmare, e bine sa le scoateti din frigider inainte de a le amesteca, apoi sa tineti aluatul obtinut la rece timp de minim 30 de minute.
15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanta menita sa absoarba umezeala (precum amidonul). Atunci cind este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile sa creasca. Totusi, in timp, praful de copt isi pierde din proprietati, de aceea, uneori e bine sa verificati daca mai este inca bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceasca de apa peste jumatate de lingurita de praf de copt. Daca acesta este inca proaspat, vor aparea multe bule. Daca reactia este slaba sau inexistenta, e bine sa aruncati praful, pentru ca prajiturile nu vor creste daca-l veti folosi.

Sursa: reteteculinare.ro
02.06.2013

02.06.2013

Pe langa faptul ca are o mare cantitate de antioxidanti extrem de folositori pentru sanatatea noastra – unul dintre ei fiind Licopenul – o substanta nou descoperita, de fapt, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant, care se gaseste in fructele si legumele rosii, avand un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare, pepenele rosu este o pretioasa sursa de aminoacizi care ajuta la pastrarea arterelor in stare buna. Aminoacizii din pepene ajuta la imbunatatirea fluxului de sange si sanatatii inimii.
Dintre aminoacizii continuti, unii au un rol deosebit de important in diviziunea celulara, cicatrizarea ranilor si indepartarea amoniacului din organism.
Substantele din pepenele rosu pot ajuta la obtinerea unui tratament pentru presiunea arteriala ridicata, gradul ridicat al nivelului glucozei si complicatiile vasculare.
Pepenele in totalitatea lui este o sursa de multivitamine. O portie cat doua cesti reprezinta o sursa excelenta de vitamina A, B6 si C.
Vitamina A intalnita in pepenele rosu prezinta o importanta deosebita pentru sanatatea ochilor.
Vitamina B6 continuta de pepenele rosu este folosita de organism pentru a produce substante chimice la nivelul creierului, precum serotonina, melatonina si dopamina, care ajuta corpul in combaterea anxietatii si panicii.
Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si il ajuta sa ne protejeze impotriva infectiilor si virusilor si este cunoscuta pentru stimularea acestuia si protectia impotriva radicalilor liberi.
O portie cat doua cesti de pepene rosu furnizeaza si potasiu, un mineral imperios necesar pentru mentinerea echilibrului de apa din corp si interiorul celulelor.
Persoanele care au un nivel scazut de potasiu pot experimenta carcei sau crampe musculare. Doua cesti de pepene au putin sub 10 procente din doza zilnica recomandata de potasiu.
Indicat in bolile de rinichi
Persoanelor care sufera de boli de rinichi, exceptie fac cele cu insuficienta renala, li se recomanda o cura de pepene rosu de cel putin zece zile pe luna in perioada vara - toamna, cat este sezonul lor.
 Deoarece pepenele este un purificator extrem de puternic, se recomanda cure lunare de 10 - 20 de zile celor care sufera de reumatism, perioada in care sa se faca si gimnastica medicala recuperatorie. 

Simbolic, pepenele este un mijloc de a exprima multumirea pentru o gazduire buna, sau, daruit unui bolnav transmite un mesaj de incurajare pentru o insanatosire grabnica, traditie dezvoltata in China, imbratisata in timp de toate popoarele lumii.
24.03.2013

Obiceiul de a pune toamna prune la uscat, este foarte vechi, iar cei care-l practicau demult si-l practica si azi, in special lumea de la tara, cunosteau foarte bine efectele benefice ale consumului de prune uscate. 
Cercetarile moderne efectuate in laboratoare n-au facut decat sa confirme ca prunele uscate sunt un aliment delicios cand inca fructele proaspete nu au aparut pe piata, dar si un medicament de nadejde in caz de nevoie. 

Prunele uscate sunt o sursa bogata de vitamine - A, C si grupul B, si minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. De asemenea, prunele uscate ofera organismului o buna doza defibre care potolesc foamea si o amana pentru mai multe ore. 

Ca mai toate fructele si legumele de culoare inchisa, de fapt, o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, si prunele au in compozitia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. 

Resveratrolul, o substanta antitumorala, incetineste, cu pana 50%, inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun. 

Consumate zilnic, in portii mici, prunele uscate imbunatatesc digestia si te pot ajuta sa si slabesti, cu conditia sa nu faci abuz. Excesul de prune uscate iti poate aduce kilograme in plus din cauza continutului ridicat de zahar si calorii

Prunele uscate, simple sau in combinatie cu altealimente, scad riscul de cancer gratie resveratrolului din compozitie. Antioxidantii din prunele uscate contribuie la sporirea productiei de colagen, substanta care mentine sanatatea si elasticitatea pielii. 

Prunele uscate consumate regulat, cat mai de timpuriu, in viata, te ajuta sa ai oase puternice si sa previi osteoporoza. Vitaminele si mineralele din continutul prunelor uscate intaresc imunitatea si te ajuta sa tii la distanta bolile cauzate de virusuri. In plus, prunele uscate te ajuta sa ai o glicemie echilibrata si nivel scazut al colesterolului "rau". 

Printre alte beneficii ale acestor fructe uscate, dar nu si afumate, mai sunt de amintit si ca trateaza anemia si imbunatatesc functiile ficatului, pancreasului si rinichilor, scad aciditatea gastrica si oboseala, incetinesc procesul de imbatranire. Ca sa profiti de multitudinea antioxidantilor, nu decoji niciodata prunele. 

Daca esti obosit si stresat si-ti doresti ceva dulce, atunci serveste-te cu o mana de prune uscate. Au mai mult zahar decat prunele uscat si-ti satisfac iute pofta de dulce, fara sa ai nevoie de bomboane. 

Sa avem sanatate

Sursa:
20.03.2013

Vinetele sint legume complexe ce furnizeaza organismului o incarcatura bogata de vitamine si minerale.
Datorita continutului ridicat de vitamina A si C care lupta impotriva radicalilor liberi vinetele ajuta la intarirea sistemului imunitar avind un rol insemnat in lupta impotriva cancerului.
Si celor afectati de lipsa calciului li se recomanda curele cu vinete, pentru intarirea sistemului osos.
Nutritionistii apreciaza ca vinetele reprezinta un stimulent pentru sanatatea muschiului inimii prin continutul ridicat de potasiu, recomandindu-le, pentru efectul lor calmant datorat magneziului, si in tratarea starilor depresive, combaterea insomniilor si temperarea starilor de nervozitate.
Vinetele reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. De asemeni, ajuta la marirea ratei metabolismului prin continutul bogat de fibre, scazind nivelul de colesterol.
Ele constituie si un aliment favorabil combaterii obezitatii datorita continutului caloric redus.

25.02.2013

contine o multime de elemente nutritive.
1. Proteine. Chiar daca e greu de crezut, o salata verde contine 17% proteine, adica 7.7 grame. Si e proteina completa! Adica, are toti cei 8 aminoacizi esentiali. Iti ofera intre 9 si 26% din doza zilnica recomandata, DZR (in functie de caracteristicile tale).
2. Calciu. O salata contine 206 mg. calciu (aprox. 21% din DZR).
3. Omega 3. O salata verde contine 44% din DZR de Omega 3. Lasa uleiurile de peste, ia cateva frunze de salata!
4. Mai multa Vitamina C decat portocalele. O salata verde contine 167% din DZR de Vitamina C, pe cand o portocala doar in jur de 92%.
5. Salata e un aliment bogat in Fier. Contine cam 6 mg, intre 34% si 75% din DZR (barbatii au nevoie de 8 mg de fier pe zi, iar femeile cu varste intre 19 si 50 de ani, de 18 mg).
6. Contine multe B-uri. B1- 38% DZR, B2- 32% DZR, B3- 12% DZR, B5- 18% DZR, B6- 36%.
7. E un aliment minunat pentru femeile insarcinate. Deoarece au nevoie de mult Acid Folic. 600 mg pe zi, fata de 400, atunci cand nu sunt insarcinate, sau DZR pentru un barbat. O salata verde iti ofera 142% din DZR, daca esti insarcinata, si 213% daca nu.
8. Nivele mici de Acid Oxalic. Acidul Oxalic este un element care se lipeste de calciu, magneziu, sodiu si potasiu in intestine, si impiedica absorbtia acestora. In plus, alipirea de Calciu formeaza pietre la rinichi (in formele anorganice, adica gatite).
9. Salata este un aliment care te hidrateaza. Contine cam 95% apa, pe langa celelalte minunatii.
10. Bogata sursa de Vitamina A si K. La fel ca majoritatea frunzelor verzi comestibile, salata verde este super bogata in Betacaroten, cu aprox. 200% din DZR de Vitamina A si 530% Vitamina K. Nu-ti fa griji, dozele peste 100% din aceste vitamine nu iti dauneaza.
11. Salata verde este bogata in minerale. O salata verde contine 33% din DZR de Cupru, 22% DZR Magneziu, 27% Fosfor, 33% Potasiu, 5% Seleniu si 13% Zinc.


17.01.2013

Este important sa cunoastem citeva lucruri atunci cind ne hotarim sa consumam icre.
Intii, trebuie sa stim ca: icrele nu se consuma proaspete, adica imediat dupa ce au fost colectate.
De ce?
Pentru ca au un continut ridicat de grasimi nesaturate ce le face vulnerabile in prezenta oxigenului (lasate la temperatura camerei rincezesc imediat).
De aceea, imediat dupa culegere, se indeparteaza sacul in care se afla dupa care se presara sare, amestecindu-se usor. Se depoziteaza in frigider pentru citeva zile (3 – max. 7) intr-un borcan, acoperite cu putin ulei asa incit nici un bob sa nu ia contact cu aerul, sau, dupa ce au fost amestecate cu sare si puse in borcan se introduc in congelator, unde pot fi pastrate ceva mai multa vreme.
La preparare este recomandat sa adaugam zeama de lamiie, creind astfel un mediu acid ce va distruge orice bacterii.
Nu de la toate speciile de peste se consuma icrele.
Este bine de stiut ca somnul pitic, mreana si mihaltul produc icre cu efect toxic pentru om. Nu stint otravitoare – cum se spune, insa produc intoxicatii – nu foarte grave dar care produc ceva discomfort: greata, dureri de cap sau diaree.
Toate tipurile de icre se consuma totusi cu masura avind in vedere continutul ridicat de colesterol.
Cu toate recomandarile specialistilor pentru consumul icrelor, datorita continutului ridicat de nutrienti valorosi, ele se vor oferi cu prudenta copiilor si virstnicilor cu diverse afectiuni intrucit pot duce la dezvoltarea diverselor alergii, mai periculoase prin faptul ca necesita regim si tratament de lunga durata, sensibilizind organismul.

14.01.2013 

1. Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara

Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede.

Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte.

Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill.

Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida  ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume.

Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani.

2. Ajuta la detoxifierea organismului

Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile.

Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.  Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi.

3. Vei avea o piele mai sanatoasa

Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism.

Varza de Bruxelles  mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa.

4. Ajuta sistemul digestiv

Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare.

5. Protejeza de afectiunile cardiovasculare

Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.

6. Protejeaza impotriva artritei reumatoide

In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii.

7. Previne defectele din nastere

Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume.

Articol publicat in sectiunea "Nutritie" din revista Eva

05.12.2012

Unul dintre cele mai hranitoare alimente care poate fi inclus in dieta noastra este untul. Si asta in ciuda tuturor celor care afirma ca margarina este mult mai buna datorita continutului ei sarac in grasimi saturate si colesterol. Untul este cu adevarat mai bun decit margarina, desi unii nutritionisti, mai putin informati, ne atentioneaza asupra pericolelor care apar datorita grasimilor saturate.
Iata, insa, numai citeva dintr-o lunga serie de proprietati ale untului, cu implicatii benefice asupra intregului organism:
Vitamine
Untul este o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara pentru o larga paleta de functiuni ale corpului, incepind cu vederea si terminind cu pastrarea in buna forma a sistemului endocrin. Untul mai contine si vitaminele E, K si D.
Minerale
Untul este bogat in resurse minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant. Procentual, untul contine mai mult seleniu decit cerealele sau usturoiul. Acest aliment furnizeaza iodul atit de necesar la buna funtionare a glandei tiroide (la fel ca si vitamina A).
Acizii grasi
Untul contine o cantitate apreciabila de acid butiric, folosit de colon ca o sursa de energie. Acest acid mai este cunoscut ca fiind anti-carcinogen. Un alt acid gras continut de unt, acidul lauric, este o substanta puternic antimicrobiala si antifugala. Untul mai contine si alti acizi grasi care ofera o excelenta protectie impotriva cancerului. Este foarte important si modul de hranire a vacii care produce laptele din care se prepara untul: astfel vacile care pasc libere pe pasuni produc lapte cu un continut mai bogat in acizi grasi decit cele care sint hranite in grajd.
Mai exista o categorie speciala de acizi grasi care au rolul de a ne proteja contra infectiilor gastro-intestinale, care apar in special in rindul copiilor si virstnicilor. De aceea, copiii nu ar trebui sa consume smintina laptelui mai putin gras.
Colesterol
In ciuda informatiilor eronate cu care ati fost bombardati, colesterolul este necesar atit pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv, cit si pentru dezvoltarea creierului si a intregului sistem nervos al copiilor. Laptele uman are un grad inalt de saturare in grasimi si colesterol.
Margarina se afla la antipod
La capatul opus al tuturor acestor calitati deosebite stau margarina si celelalte produse vegetale tartinabile. In timp ce acestea pot fi mai ieftine, nu trebuie sa le mai consumati o data ce ati aflat cum sint produse.
Toate margarinele sint produse din uleiuri vegetale care au fost incalzite la temperaturi extrem de ridicate. Aceasta este o garantie ca aceste uleiuri vor deveni rincede. Dupa aceea este adaugat un catalizator de nichel, o data cu atomi de hidrogen pentru a-l solidifica. Nichelul, dupa cum se stie, este un metal cu o toxicitate destul de mare care se va regasi si in produsul final. La sfirsit se adauga colorantii si aromele pentru a indeparta mirosul de ulei rinced si culoarea deloc apetisanta.
Grasimile periculoase sint cele vegetale
Si daca toate acestea nu sint suficiente, aflati ca in timpul procesului de solidificare apar acizi periculosi cu efecte daunatoare asupra intregului organism.
Este cazul sa va hotariti ceea ce doriti: un aliment adevarat, care contine din abundenta substante sanatoase, sau un produs care, mai devreme sau mai tirziu, produce boala si durere.
Desigur ca unii dintre dumneavoastra care va supravegheati greutatea, in special femeile, veti ezita sa introduceti in dieta untul. Dar nu trebuie sa va faceti griji. Aproximativ 15 la suta din acizii grasi continuti de unt nu se depoziteaza ca grasime in corp, ci sint utilizati pentru furnizarea energiei de catre organele vitale. Grasimile de care trebuie cu adevarat sa va feriti sint cele vegetale!
Cautati untul natural, produs la tara
Atunci cind cautam unt de buna calitate sa-l preferam intotdeauna pe cel cit mai natural, care nu a fost supus prelucrarii termice. Mai exista inca la noi traditia producerii untului in gospodariile taranesti – acela este cel mai indicat, deoarece si laptele din care a fost facut este de buna calitate si nu a fost supus prelucrarii de nici un fel.
Articol semnat:

02.12.2012

Valoarea nutritivă a ciupercilor le plasează pe acestea undeva între carne, legume şi fructe. Putem să le folosim la îmbogăţirea şi diversificarea regimului nostru alimentar.
Sunt cărnoase şi bogate în esenţe aromate. Ciupercile se potrivesc perfect la mâncăruri cum ar fi: supe, sosuri, umpluturi.
Ciupercile conţin multă apă (în aceeaşi proporţie ca şi legumele), de aceea au un conţinut redus de calorii, potrivit pentru regimurile de slăbire. Au şi un mic aport de săruri minerale, dependent de conţinutul în minerale al substratului pe care au crescut ciupercile respective. În plus, ele conţin vitamina A sub formă de caroten, precum şi mari cantităţi din vitaminele B1 i B2. Celelalte vitamine apar în cantităţi neglijabile. Printre microelementele prezente în ciuperci domină potasiul, fosforul şi fierul, care se găsesc în principal în lamele şi în tulpini.
Ciupercile sunt de asemenea o sursă de proteine (a căror componenţă le situează între cele animale şi cele vegetale), care – având în vedere faptul că ciupercile se digeră greu – se absorb doar în proporţie de 60%. Proporţia de absorbţie diferă de la o specie de ciuperci la alta. În cazul champignoanelor, se ridică la aprox. 44%. Conţinutul de proteine din ciuperci este mai redus decât în lactate, carne şi ouă, dar – de exemplu – de patru ori mai înalt decât în morcovi.
Ciupercile trebuiesc combinate cu alimente uşor digerabile (cartofi, salate), pentru a nu suprasolicita stomacul. Trebuie evitată combinarea lor cu alimente greu digerabile, cum ar fi fasolea, ţelina, castraveţii. Multe cercetări evidenţiază faptul că prin combinarea ciupercilor cu alcoolul se obţine un efect negativ, deoarece acesta din urmă ajută la descompunerea grăsimilor, dar coagulează proteinele, care devin astfel şi mai rezistente la efectul sucurilor gastrice. Copii până la vârsta de trei ani şi persoanele alergice la ciuperci nu trebuie să consume ciuperci de loc.
Se consumă proaspăt preparate termic (în aceeaşi zi în care s-a făcut mâncarea), nu se re-încălzesc de mai multe ori. Atât înaintea pregătirii cât şi după aceasta, trebuie păstrate corespunzător, deoarece ciupercile constituie un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor patogene.

29.11.2012

Banala mamaliguta poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere.

Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti "prietenul intestinului subtire". Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atit omului sanatos, cit si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, o putem incerca in Postul Pastelui, pentru hranirea organismului si curatirea intestinelor.
  • De ajutor ficatului si intestinelor
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decit a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decit in proportie de 22-28%. Ajunsi in singe, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica singele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
  • Ne ajuta sa traim mai mult
Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor românesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa românilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa virsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de piine. Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile piinii. Inca din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.
  • Cataplasme aplicate pe piept
Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in git si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecind continuu. In plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine. In popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga româneasca. Se lasa sa se raceasca, cit poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.
  • De folos si in obezitate
Pentru urcior: se pune mamaliga calda pe pleoape, schimbind-o cit se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avind grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamiie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de piine cu unt. Se aplica fierbinte, cit suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pina se raceste mamaliga. Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sint reduse considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sint ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de piine, malaiul avind, pe linga efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu singerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.
  • De la mamaliga, la terci si bulz
In mod traditional, malaiul se poate prepara in multe feluri: turta in spuza, malai in test (malaias), malai in tava, terci, pasat, bulz, chitac, cocirtau. Porumbul ca atare se mai maninca si fiert (in oala), fript (la spuza) sau facut floricele (la tigaie). Mamaliga e si ea de doua feluri: pripita si fiarta. Pe cea pripita o maninca mai mult orasenii si se prepara punind malai putin cie putin in apa sarata fierbinte, asa incit mamaliga sa fiarba in mod egal toata. Fierberea dureaza mai putin decit la mamaliga virtoasa, preferata mai mult la tara. In acest caz, malaiul se pune tot dintr-odata in apa sarata, se lasaa sa fiarba pina incearca de mai multe ori sa dea in foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu facaletul. La sate, mamaliga virtoasa nu se taie cu cutitul, ci cu sfoara. Terciul de malai nu e altceva decit mamaliga pe jumatate lichida, pe care o mincau copiii cu placere cu felii de brinza sau zeama de prune. Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare la fir. Cocolosul sau bulzul se face din brinza invelita in mamaliga si coapta apoi pe carbuni. In unele locuri, malaiul se amesteca cu dovleac fiert.
  • Stiati ca?
- 100 g faina de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleti au 520 calorii.
- Mamaliga se taie perfect daca lama cutitului se umezeste cu apa.
- Mamaliga nu mai face cocoloase daca inainte de a pune malaiul la fiert il stropiti cu apa rece.
- Zaharul vanilat poate fi secretul mamaligii perfecte.
- Mamaliga nu ingrasa, dar combinata cu smintina si brinza grasa, efectul va fi acelasi ca in cazul unei cine copioase. In curele de slabire, se recomanda iaurtul si brinza de vaci.
  • Dieta cu mamaliga
Micul dejun: mamaliga fierbinte, cit mai cruda, amestecata in mod traditional cu un ou moale si lactate.
Prinz: alimente obisnuite, dar inlocuiti piinea cu mamaliga
Cina: lapte batut sau iaurt cu mamaliga.

  • Trucuri pe care orice gospodina trebuie sa le cunoasca
11.11.2012

Ce trebuie sa stii cind prepari aluaturi

  • Pentru ca aluatul să iasă sfărâmicios, înlocuiţi oul întreg cu două gălbenuşuri.
  • Pentru ca aluatul de tartă să iasă mai bun, după ce a fost frământat, e bine să se lase la rece, în jur de o oră. 
  • Prăjiturile din aluat dospit se coc la foc potrivit, altfel se formează o crustă la suprafaţă şi ele rămân crude în interior.
  • E recomandat ca dulciurile din aluat să se coacă în forme de metal, deoarece vasele din sticlă termorezistentă lasă fundul prăjiturii necopt.
  • Atunci când preparaţi blat de tort, este bine ca făina să se cearnă de două ori, pentru a fi bine aerisită. Astfel, blatul va creşte mai frumos.
  • Dacă vrei ca aluatul pe care-l pregăteşti să iasă fraged, pune apa şi untul reci, de la frigider. 
  • Pentru ca blatul de tort sau de prăjitură să se taie mai bine în felii, e bine ca acesta să se pună de seara până dimineaţa, la rece, la frigider. 

10.11.2012

Secrete din bucatarie

  • Varza murată îşi pierde din acreală, dacă adăugaţi la fiert câteva bucăţi de cartofi cruzi, atunci când o gătiţi.
  • Ouăle de găină se păstrează mai mult timp proaspete, dacă sunt unse cu grăsime. Aceasta are rolul de a astupa porii şi de a nu permite aerului să pătrundă.
  • Albuşurile se bat spumă mai bine, dacă se ţin la rece înainte de a fi preparate şi dacă nu trece niciun pic de gălbenuş atunci când sunt separate ouăle.
  • Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge întotdeauna cu puţină zeamă de lămâie sau oţet. Astfel, îi dispare mirosul neplăcut.
  • Atunci când se prepară mămăliga, se lasă mai întâi să fiarbă apa cu sarea în clocote, apoi se pune mălaiul în ploaie, puţin câte puţin, la foc mic. Se amestecă energic cu un tel. Astfel, mălaiul va creşte în volum şi mămăliga va ieşi excelentă.
  • Aluatul pentru clătite nu se mai lipeşte de tigaie, dacă se adaugă în compoziţie puţin unt topit sau puţin ulei.
  • Pentru a verifica dacă făina pentru aluaturi este de calitate, se face următorul test: se ia într-un pumn făină şi se strânge puternic. Dacă se formează bulgăraşi care se desfac atunci când se deschide pumnul, înseamnă că este bună făina.
  • Pentru ca zahărul caramel să nu se întărească prea repede, după ce se topeşte pe foc, se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. 
  • Cartofii fierţi în coajă se curăţă foarte uşor, dacă se cufundă, după ce se iau de pe foc, în apă rece în care se adaugă câteva cuburi de gheaţă.
  • Zahărul vanilat folosit la prepararea deserturilor poate fi pregătit şi în casă după următoarea reţetă: se umple un borcan cu zahăr pudră, apoi se pune un baton de vanilie tăiat, pe lung, în 2-3 bucăţi, şi se închide borcanul ermetic. După şapte zile, se deschide borcanul şi se poate folosi zahărul vanilat la aromarea dulciurilor. 
  • Carnea nu se sărează niciodată de la început, ci abia după ce şi-a eliminat sucul în tavă sau tigaie.

  • Ce te poate ajuta sa repari o mincare prea sarata?
19.10.2012
  • Daca pregatiti sarmale cu varza murata si nu ati desarat-o in prealabil, incercati sa fierbeti mincarea cu bors si adaugati citeva picaturi de zeama de lamiie. Este un adevarat ingredient-minune si nu schimba gustul mincarii.
  • Ati putea sa adaugati doi cartofi cruzi taiati in bucati atunci cind fierbe mincarea (in cazul sarmalelor cu varza, dupa ce ati adaugat borsul si lamiia) dar nu trebuie lasati mai mult de cinci – zece minute (dupa acest timp se scot din vasul in care fierbe mincarea). Cartoful crud va absorbi excesul de sare.
  • Un remediu ar mai fi citeva picaturi de otet balsamic, adaugate pe rind si gustind de fiecare data (numai daca va place otetul in mincare). Otetul balsamic este un bun neutralizator al sarii.
  • Putin zahar sau putina miere poate salva mincarea prea sarata: nu trebuie decit sa adaugati o lingura de miere sau zahar pentru a echilibra gustul prea sarat.
Iaurtul si rosiile sunt si ele recomandate pentru a „repara“ mincarea in care v-a scapat sarea.
  • Adaugati in sos o rosie si lasati sa mai fiarba putin mincarea. 
  • Serviti mincarea cu o lingurita de iaurt, daca se potriveste cu preparatul.

Sfaturi practice

Este important de stiut ca nu este in nici un caz indicat sa folositi toate aceste ingrediente in acelasi timp.
Scoateti din vas un castronel de mincare preparata si „experimentati“ pe cantitati mici procedeul de desarare, pentru a vedea care metoda sau ingredient se potriveste situatiei in care va aflati, fara a strica intreaga mincare gatita. Alegeti din ingredientele-minune pe acela care da cele mai bune rezultate - care desareaza fara a strica gustul preparatului.
22.09.2012

Murăturile, cele mai bogate în vitamina C
Potrivit nutriţioniştilor, varza, castraveţii şi gogonelele murate nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, deoarece sunt o sursă excelentă de vitamine, de fibre alimentare şi de antioxidanţi (luptă cu radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulelor). În plus, murăturile au şi o densitate calorică foarte mică, cuprinsă între 20 şi 25 de kilocalorii la 100 de grame de conserve.
Legumele se conservă prin fermentare naturală (se acoperă complet de saramură), deoarece, în acest mod, microflora existentă pe legume transformă glucidele din acestea în nutrienţi, precum vitamine din complexul B (B1, B2), vitaminele A şi E şi acid lactic.
De asemenea, murăturile obţinute în saramură conţin de două ori mai multă vitamina C decât citricele. Totodată, se vor adăuga şi condimente, care aduc un plus de sănătate: seminţe de muştar (previn constipaţia), hrean (curăţă căile respiratorii), mărar (previne balonarea) şi usturoi (întăreşte imunitatea).”

“Murăturile autentice sunt cele care se obţin printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căruia se generează vitamine şi acid lactic, un reglator al microflorei intestinale"
 Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

“Deoarece fermentarea are loc numai în absenţa oxigenului, legumele se vor acoperi cu un amestec de apă cu sare, care trebuie să fie grunjoasă sau marină şi nicidecum iodată. Potrivit nutriţioniştilor, iodul împiedică procesul natural de fermentare.
Procesul natural de fermentare acido-lactică se declanşează atunci când castraveţii, gogoşarii sau gogonelele se păstrează într-un loc întunecat şi uscat, la temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
Fermentarea aduce un plus de vitamina C”

“Varza, castraveţii şi gogonelele murate conţin de două ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, pot fi considerate aliate ale sistemului imunitar. Prin fermentare acido-lactică, conţinutul lor se îmbogăţeşte cu vitaminele A (îmbunătăţeşte vederea), B1 (furnizează energie organelor), B2 (echilibrează nivelul glicemiei) şi E (cu efect antioxidant). În ceea ce priveşte varza, prin murare, aceasta îşi conservă substanţele anticancerigene (glucozinolaţi) şi hepato-protectoare (sulforafan). Mai mult, studiile au arătat că varza murată are o concentraţie ridicată de substanţe care scad nivelul colesterolului rău (LDL).”

“-     Castraveciorii muraţi,pepenaşii, gogonelele, conopida, mărul şi morcovul  puse toamna târziu la saramură îşi păstrează aproape neatinse calităţile curative şi constituie o sursă nepreţuită de vitamine naturale
-     Specialiştii au demonstrat că un consum regulat de murături obţinute printr-un proces natural de fermentaţie combate astmul, dermatitele şi previne cancerul de colon 
-     Murăturile în saramură diminuează colesterolul rău, îmbunătăţesc circulaţia, scad tensiunea arterială, ajută la digestie, îmbunătăţesc starea generală a diabeticilor 
-     Murăturile, utile şi în carenţa de vitamine, favorizează digestia mai ales după o masă bogată în carne şi grăsimi 
-     Legumele murate conţin antioxidanţi, care luptă cu radicalii liberi, implicaţi în procesul de îmbătrînire al organismului 
-     Murăturile asortate sunt recomandate în orice dietă datorită numărului mic de calorii 
-     Murăturile sunt alimente potrivite pentru stimularea imunităţii
-     Murăturile în saramură reprezintă sursă de vitamina C în sezonul rece, când legumele şi fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.”

11.09.2012

"Prunele ne imbie cu gustul si aroma lor, fiind disponibile in numeroase soiuri, insa toate pastreaza proprietatile curative. Snt bogate in resversatrol, cel mai puternic antioxidant (de 50 de ori mai puternic decat vitamina C), in minerale (potasiu, magneziu, sodiu etc.), vitamine (A, E, vitamine din complexul B, vitamina C), fibre si alte substante active. 

Prunele au numeroase beneficii extrem de bune pentru organismul uman, avand efecte pozitive in:
- Cresterea capacitatii de lupta a sistemului imunitar, protejand organismul in fata infectiilor de sezon, precum racelile;
- In intoxicatii, ele avand puternice efecte detoxifiante sau pentru cei care lucreaza in mediu toxic;
- Sunt energizante, fiind utile in sindromul obselii cronice, in starile de surmenaj fizic si/sau psihic, in convalescenta, in perioadele de recuperare postoperatorie;
- Stimuleaza sistemul nervos, fiind indicate in perioadele de invatare;
- Prunele stimuleaza la un inalt nivel digestia;
- Stimuleaza functiile hepatice si biliare, avand actiuni benefice si regenerative asupra ficatului;
- Combat anemia;
- Amelioreaza durerile articulare si reumatice;
- Imbunatatesc functiile pancreasului;
- Scad usor febra;
- Au efecte antiinflamatorii;
- Imbunatatesc functiile rinichilor;
- Regleaza apetitul, contribuind la normalizarea greutatii;
- Sunt utile in preventia hemoroizilor;
- Scad riscul aparitiei patologiilor digestive si a cancerelor intestinale prin aportul ridicat de fibre;
- Reduc dezechilibrele psihice ca depresie, anxietate, nervozitate;
- Au efecte pozitive in combaterea sindromului premenstrual;
- Au usoare efecte laxative;
- Au efecte diuretice.

Prunele pot fi consumate in stare proaspata, dar si in compoturi sau chiar in dulceata, pastrandu-si proprietatile curative. Prin preparare termica unele substante se mai pierd, de aceea pentru efecte maxime le puteti consuma crude sau uscate. In orice anotimp puteti gasi prin pietele orasului dumneavoastra, prune uscate. Acestea se pot folosi crude, ca desert sau in cereale, sau mai pot fi gatite."

20.06.2012

Sintem in iunie, luna lui Ciresar, si delicioasele fructe se afla in topul ofertelor in piete.
O portie zdravana de cirese inseamna o portie de sanatate de care nu trebuie sa ne privam organismul.
Ciresele au un continut ridicat de vitamina C si o cantitate semnificativa de bioflavonoizi, antioxidanti ce au rolul de a scadea colesterolul, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale, si de a de a imbunatati circulatia sanguina prin dilatarea arterelor mici.
Asadar, ciresele sint un antioxidant natural. 
Consumandu-le, organismul nu are decat de castigat: sistemul imunitar este fortifiat, iar procesul de imbatranire intarziat.
Ce contin insa ciresele?
Contin apa, zaharuri, saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), o cantitate suficienta de provitamina A (avand rol de intretinere a tesuturilor si de mentinere a acuitatii vizuale), vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP si nici cea mai mica urma de sodiu.
Datorita acestui continut ciresele mentin sanatatea celulelor organismului, prevenind aparitia cancerului. Fibrele continute de cirese sunt eficiente mai ales in prevenirea aparitiei cancerului gastric sau al celui de colon. Cea mai mare cantitate de vitamine este continuta de ciresele coapte foarte bine, ajunse la maturitate.
O cura cu cirese inlesneste eliminarea toxinelor din organism si normalizarea tranzitului intestinal.
Analgetice naturale, amelioreaza durerile scheletice si musculare ceea ce le recomanda atit sportivilor cit si celor ce prin natura profesiei sint afectati de statul indelungat pe scaun sau in picioare.
Influenteaza pozitiv calitatea somnului, inlaturind insomniile si inducind un somn mai linistit si odihnitor.
Chiar si cozile de cirese au deosebite calitati curative prin efectul lor diuretic, combatind litiaza renala sau asa-zisele “pietre la rinichi” prin consumarea ceaiurilor din cozi de cirese in cure zilnice de o cana.
Prin continutul ridicat de apa consumul de cirese in perioadele caniculare previne deshidratarea.
Se recomanda, insa, abordarea cu prudenta a curelor de cirese, pentru a preveni efectul lor purgativ, ca si cresterea valorilor de zahar in singe. 
18.06.2012

Plantă anuală din familia verzei, cunoscuta si sub denumirea de  “varza de Cipru”, conopida era cultivata inca de acum 2500 de ani in Egipt si Persia, patrunzind pe continentul european la inceputul secolului al XVI-lea.
Partea comestibilă o reprezintă mugurii tineri ai plantei, de culoare albă, fiind utilizată în special la ciorbe şi supe sau în felurile de mâncare cu legume. Se serveşte fiartă în întregime sau crudă în salate.
Cu un continut relativ mic de calorii leguma este o sursa buna de carbohidratiproteine si fibre, protejind colonul impotriva instalarii cancerului de colon.
Leguma nu ar trebui sa lipseasca din dieta celor care sufera de sindromul intestinului iritabil, artrita reumatoida, colite si boala Crohn. Anumite substante active continute de conopida imbunatatesc activitatea ficatului, ducand la eliminarea toxinelor si purificand sangele. Prezenta Vitaminei K face ca leguma sa aiba proprietati antiinflamatoare, mentinand un nivel coborat al colesterolului.
In cazul barbatilor, aceeasi leguma previne cancerul de prostata.
Deoarece contine antioxidanti anuleaza efectul nociv al radicalilor liberi, are efect preventiv si in cazul bolilor degenerative.
Seleniul si Vitamina C contribuie pentru a intari sistemul imunitar, iar folatii sunt necesari cresterii celulelor si sunt benefici mai ales in timpul sarcinii. In plus, are si acizi grasi omega 3, benefici creierului.
Consumul conopidei de cel putin trei ori pe saptamana  reduce riscul de infarct si imbunatateste sanatatea cardiaca, previne anemia si regleaza tensiunea arteriala, previne atacul cerebral.
Conopida contine fosfor, mangan si vitamine, A, B1, B6, B2, B9,zinc, calciu, magneziu, fier – indispensabile organismului in lupta impotriva anemiilor, mangan, caroten – necesar mentinerii sanatoase a vederii, cupru, fosforul avind un efect benefic asupra dentitiei.
Fiind un inhibitor al apetitului este recomandata persoanelor ce doresc sa piarda in greutate. 
Ca o concluzie, incercati aceasta leguma daca nu ati facut-o pina acum, nu veti avea decit de cistigat, pastrindu-va organismul sanatos.

04.06.2012

In afara de faptul că sunt gustoase, bananele sunt şi extrem de sănătoase.
Fructe cu o valoare nutritivă ridicată, bananele sunt bogate în zaharuri, în vitamine (acid folic, vitamina A, B1, B2, B6, C, E), minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, zinc, cobalt, crom), dar şi fibre, proteine şi unele substanţe active, ceea ce le recomanda ca facind parte dintre cele mai sanatoase fructe.
Prin continutul ridicat in proteine si potasiu, bananele sint o sursa importanta de energie, fiind deosebit de utile in ameliorarea afectiunilor sistemului nervos, potasiul ajutind la normalizarea batailor inimii si implicit la oxigenarea creierului. Bananele contin tryptofan, o proteina pe care organismul o transforma in serotonina, substanta responsabila cu imbunatatirea starii afective, producind relaxarea, motiv pentru care se utilizeaza in tratarea depresiilor, insomniilor, si facindu-le indispensabile in afectiunile cauzate de sres.
Prin consumul regulat al bananelor – cu deosebite proprietati diuretice, se reduce riscul de crestere a presiunii arteriale si se previne infarctul.
Consumul frecvent de banane, ca parte a modului sanatos de alimentatie, ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul protejind organismul de osteoporoză.
Un aliment bogat in fibre, cum sint bananele, ajuta la neutralizarea aciditatii crescute, sau a disfunctiilor tractului digestiv (constipatie/diaree, colici) .
Fiind bogata in fier, banana poate stimula producerea hemoglobinei din sange si previne, astfel, anemia.
Se impune chiar prezenţa bananelor în dieta celor ce suferă de artrită, gută, anemie, astm şi chiar alergii alimentare.
Banana nu este doar un fruct aromat si placut la gust.
Calitatile sale nutritive o recomanda tuturor categoriilor de varsta.

Efect INCREDIBIL! Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi
Beneficii multiple? Cine ar fi crezut că bananele, fructe aproape banale și la îndemâna tuturor, ar putea avea un impact atât de mare asupra stării de sănatate?

Bananele conțin trei zaharuri naturale - sucroză, fructoză și glucoză combinate cu o cantitate mare de fibre. O singură banană energizează instant, dar și pe termen lung. Studiile au demonstrat că două banane oferă suficientă energie pentru un antrenament intens de 90 de minute. De aceea, nu e de mirare că acest fruct este favoritul atleților de top din întreaga lume.

Conform http://worldobserveronline.com/, aportul energetic nu este unicul beneficiu de care ne putem bucura consumând banane. Printre altele, aceste fructe tropicale ajută în prevenirea sau ameliorarea unui număr de boli sau stări și, de aceea, ar trebui să adăugăm acest aliment în dieta noastră zilnică.

DEPRESIE
MIND a realizat un sondaj în rândul oamenilor care suferă de depresie, iar majoritatea s-au simțit mai bine după ce au mâncat o banană. Explicația: bananele conțin triptofan, un tip de proteină pe care corpul o transformă în serotonină și care ne face să ne relaxăm, ne îmbunătățește starea, făcându-ne mai fericiți.

ANEMIE
Bogate în fier, bananele stimulează productia hemoglobinelor, ajutând în cazurile de anemie.

Tensiune arterială
Fructul exotic combate hipertensiunea deorece conținutul de potasiu este foarte ridicat, iar cel de sare scăzut. În Statele Unite acest fapt a fost oficializat întrucât Agenția Guvernamentală pentru hrană și medicamente (FDA) a permis industriei să menționeze despre efectele consumului de banane asupra presiunii sanguine.

CONCENTRARE
200 de elevi de la școală Twickenham din Anglia au dat dovadă de capacitate de concetrare ridicată în perioada examenelor grație consumului de banane. Persoanele în cauza au inclus fructele la micul dejun, gustare și prânz. Astfel, cercetările au dovedit că fructul ajută în procesul de învățare, făcându-i pe elevi mai alerți.

CONSTIPAȚIE
Bogate în fibre, includerea în dieta zilnică a bananelor poate îmbunătăți tranzitul intestinal, fără a apela la ceaiuri sau laxative.

MAHMUREALĂ
Una din cele mai rapide modalități de a „vindeca” o mahmureală este de a consuma un milkshake din banane, îndulcit cu miere. Banana calmează stomacul, mierea ridică nivelul glucozei din sânge, în timp ce laptele răcorește și hidratează organismul.

ARSURI LA STOMAC
Bananele au un efect alcalinizant în corp, și în cazul unor astfel de simptome - arsuri la stomac - se recomandă consumul unei banane.

GREȚURI MATINALE
Consumul de banane între mese ajută la păstrarea nivelului de glucoză în sânge și previne stările neplăcute de dimineață.
Înțepături de insecte
Înainte de a utiliza obișnuita cremă, o bună idee ar fi să frecăm zona afectată cu partea interioară a cojii unei banane.

NERVI
Bananele sunt bogate în complexul de vitamine B care ajută în calmarea sistemului nervos.
Supraponderal și la muncă? Studiile conduse de Institutul de Psihologie din Austria au demonstrat că stresul de la locul de muncă îi determină pe oameni să consume mâncăruri nesănătoase precum ciocolată și chipsuri. Analizând 5000 de pacienți dintr-un spital, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mai supraponderali lucrau într-un mediu stresant. Prin urmare, pentru a evita situațiile de acest gen, am putea consuma o banană sau două în locul unei prăjituri cu glazura de ciocolată.

ULCER
Banana este recomandată în regimul persoanele cu afecțiuni intestinale datorită texturii. Este, de asemenea, unicul fruct care poate fi mâncat chiar și în cazurile cronice, neutralizând hiper-aciditatea și reducând iritația stomacală.

CONTROLUL TEMPERATURII
În cadrul multor culturi, banana este văzută ca un fruct răcoritor care poate scădea temperatura fizică, dar și emoțională a femeilor însărcinate. În Thailanda, de exemplu, femeile însărcinate mănâncă banane pentru a se asigură că bebelușul va avea temperatura potrivită la naștere.

Banana este un remediu natural pentru multe boli sau afecțiuni. Comparând-o cu un măr, are de patru ori mai multe proteine, de două ori mai mulți carbohidrați, o cantitate de fosfor triplă și de cinci ori mai multă vitamina A și fier. Cantitatea celorlate vitamine și minerale este dublă, fiind extrem de bogată în potasiu. Aceste argumente sunt probabil suficiente pentru a schimba cunoscuta zicală referitoare la beneficiile merelor și să afirmăm că „o banană pe zi ține medicul la distanță!”.
15.05.2012

Somonul, unul dintre cei mai spectaculosi dar si cei mai gustosi pesti din lume, este considerat o adevarata comoara naturala. Traieste in cea mai mare parte in apele oceanice, ale Pacificului si Atlanticului de Nord si in unele riuri din tarile nordice. Este lucios, de culoare argintie, si in timpul scurtei sale vieti poate ajunge la peste 30 de kg.
Somonii se reproduc in riurile putin adinci, insa aproape jumatate din viata de adult si-o petrec in mare, in cautarea hranei. Pentru majoritatea somonilor, migratia spre locurile de reproducere este un eveniment unic in viata, lupta cu curentii si cascadele epuizindu-le toate rezervele. Dupa pierderea a aproximativ 40% din greutate, majoritatea exemplarelor mor.
Somonul este relativ sarac in calorii si scazut in grasimi saturate, dar bogat in proteine si in special in acizii grasi omega 3, foarte utili sanatatii noastre.  
Exista alte doua elemente mai bogate decat omega 3 in 100 de grame de carne pura de somon. Acestea sint triptofanul, un aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina (96% din necesarul zinic) si vitamina D, care mentine normal nivelul de calciu si de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic).
In afara acestor elemente mai exista o serie de minerale si de vitamine esentiale, in ordinea concentratiei: seleniul, proteinele, vitamina B3 (niacina), vitamina B12 (cobalamina), fosforul, zincul, magneziul si vitamina B6 (piridoxina), fier, calciu, sodium si potasiu.
Spre deosebire de alte tipuri de carne, somonul se digera foarte usor si consumat fript sau fiert la aburi aduce numeroase beneficii organismului uman.
Avantajele directe ale consumului de carne de somon:
- omega 3 din carnea de somon este absorbit mai rapid si mai eficient de catre organism, decat din pastilele existente in comert
- prin consumul carnii de somon muschii inimii se intaresc reducindu-se riscurile de boli cardiovasculare, oferind si protectie impotriva aritmiei
- scade nivelul trigliceridelor (grasimea din sange) din organism
- previne si controleaza presiunea si tensiunea din sange
- protejeaza vasele pulmonare impotriva emboliilor
Acizii grasi omega 3 previn obezitatea si imbunatatesc raspunsul organismului la insulina, au rol protector impotriva cancerului colorectal, de ficat si celui de prostata
protejeaza celulele creierului prevenind imbatrinirea acestuia si oferind conditii pentru pastrarea unei memorii nealterate, reduce riscul aparitiei sclerozei si simptomele maladiilor Alzheimer si Parkinson, acizii omega 3 fiind constituenti esentiali ai membranelor celulare cerebrale.

13.05.2012

Capsunele sunt fructe de sezon tonice, remineralizante, depurative, reechilibrante din punct de vedere nervos si endocrin, motiv pentru care sint recomandate pentru consum atit copiilor cit si adultilor si persoanelor in virsta.
Cu un bogat continut de saruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu si fier, vitaminele A, B1, B2 si C au un puternic efect antioxidant si antiinflamator. Prin polifenolii din compozitia capsunelor se reduce inflamatia cronica, prin urmare se recomanda consumul saptaminal de catre persoanele care sufera de boli precum artrita, astmul, dar si ateroscleroza, boala a vaselor de singe care se asociaza cu inflamatie. Capsunele contin flavonoide, principii bioactive foarte pretioase pentru mentinerea elasticitatii vaselor de singe, pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine.
Incadrindu-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scazut, aceste fructe sunt recomandate si persoanelor care sufera de diabet zaharat. Mai mult, potrivit studiilor, o singura ceasca de capsune proaspete regleaza nivelul glucozei din singe.
Cu toate aceste calitati capsunele pot provoca alergii sau intoxicati severe, de aceea se recomanda consumul cu prudenta si eliminarea lor din alimentatie la cel mai mic semn de modificare a starii de sanatate.
  • Nautul
30.04.2012

Cultivat prima oara  in sud-estul Turciei, fiind ulterior raspindit in tot bazinul Mediteraneean, nautul a facut parte din alimentatia de baza a popoarelor precum Grecia Antica, Egiptul Antic si Imperiul Roman – ajungind mult mai tirziu in Orientul Mijlociu. Nautul este o planta din familia leguminoaselor bine adaptata la zonele aride anual recoltindu-se 7 milioane de tone de naut din 45 de tari, ceea ce il face una dintre cele mai populare legume.
Nautul este un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos.
Ca majoritatea altor specii de boabe si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
In urma consumului de naut bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL. Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B, ceea ce il recomanda in astenia fizica si psihica, ca si in convalescenta. Avind o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti.
Boabele de naut prajite si macinate au un efect puternic stimulent digestiv si nervos. Sarac in grasimi, bogat in fibre, nautul este un excelent aliment pentru cei care vor sa-si tina sub control greutatea. Nefiind nici hipercaloric, nautul poate deveni astfel usor o alegere excelenta si sanatoasa in bucataria de zi cu zi a fiecaruia.
De la naut se consuma atit pastaile tinere, verzi, preparate ca supe sau mincaruri, cit si boabele prajite si macinate care se pot consuma in amestec cu cafea sau chiar ca inlocuitor de cafea.
Nautul este asemanator cu soia si se poate folosi in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun inlocuitor pentru carne, fiind si mai gustos decit soia. Boabele de naut fierte, pisate si apoi amestecate cu pasta din semintele de susan (denumita si tahini) la care se adauga condimente, poarta denumirea de humus sau houmous, un popular fel de mincare din Orientul apropiat si Balcani.
  • Merisorul
28.04.2012

Merişorul creşte în zone montane si este un arbust asemănător cu afinul.
Fructul de Merişor este o bacă sferică, la început albă, apoi roşie, lucitoare, comestibilă, cu gust amărui, datorită conţinutului în arbutină. Merişoarele conţin zaharuri (4-7%), acizi citric, malic, benzoic (circa 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, etc., tanin, vaccinin(un glucozid), săruri minerale, etc. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de suc, compot, gem şi ceaiuri.
În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele şi mugurii de Merişor.
Merişoarele au acţiune bactericidă (datorită acizilor benzoic şi citric), diuretică, antiinflamatorie şi antiinfecţioasă. Sunt un dezinfectant urinar şi lizează uraţii. Merişorul este principala specie pomicolă ale cărei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizează (dizolvă, netezesc) uraţii.
Saschiul (merişor sau brebenoc, cum i se mai spune), o plantă cunoscută mai mult pentru efectul decorativ, reduce tensiunea şi reglează circulaţia sangvină la nivel cerebral. Astfel, creierul va fi mai bine oxigenat.
Aceste proprietăţi se datorează în special vincaminei, unul dintre cei peste 50 de alcaloizi din compoziţia plantei.

Gasind aceste informatii despre merisor si calitatile lui terapeutice m-am gindit ca poate va vor fi de folos, motiv pentru care am creat aceasta postare noua.
Pentru informatii documentate va recomand urmatorul link:
http://www.formula-as.ro/2010/919/medicina-naturii-44/merisorul-12458

Desigur, la initierea unei simple cautari pe internet, veti gasi multe legaturi cuprinzind informatii despre acest "fitoterapeut" specializat in prevenirea numeroaselor boli, dar articolul din Formula As mi s-a parut cel mai complet.
Va las si pe voi sa il apreciati, eu exprimindu-mi speranta ca v-am fost de ajutor.

  • Iaurtul
24.04.2012

Iaurtul este  un aliment gustos, sanatos, bogat in proteine, ce contine o serie de bacterii necesare digestiei, potasiu, magneziu si vitamine din grupul B cu rol in functionarea creierului si in metabolizarea glucidelor. Glucidele din iaurt sunt asimilate mai usor si au o toleranta mai buna pentru organism, prin transformarea lactozei in acid lactic in procesul de fermentare. Iaurtul contine grasimi care asigura satietate si gust bun.
O dieta bogata in lactate joaca un rol major in prevenirea si tratarea osteoporozei deoarece contine suficient calciu si vitamina D. Consumul de iaurt reduce riscul aparitiei hipertensiunii, potasiul fiind o substanta minerala vitala necesara unui bun control al tensiunii arteriale., ajutind la normalizarea batailor ritmului inimii si mentinind un nivel adecvat de apa in corp.
Bacteriile din iaurt normalizeaza flora intestinala, ajutind la tratarea diverselor afectiuni intestinale, precum diareea. Ajuta la digestie, imbunatatind tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Ele au efecte de modulare a sistemului imun, reduc riscul de alergii, cresc rezistenta la diversi germeni.
Prin deconjugarea si secretia sarurilor biliare, iaurtul scade colesterolul rau si il creste pe cel bun.
Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora daunatoare, de putrefactie, care conduce la aparitia unor metaboliti foarte periculosi si care in timp pot da nastere cancerului intestinului gros.

Iaurtul poate fi obtinut din orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita sau chiar de camila.
Pentru a obtine iaurt, laptele este supus unui proces de fermentare controlata, in prezenta unor fermenti lactici specifici. Numai acesti fermenti conduc la obtinerea iaurtului sanatos, iar prezenta lor la sfarsitul fabricatiei, in stare vie si activa, constituie principala caracteristica a adevaratului iaurt.

Un iaurt de bună calitate trebuie sa fie compact, omogen, fără sa elimine zer, cu gust plăcut, acrisor si aromă specifică. Prin amestecare capătă consistenta densă, asemănătoare cu consistenta smîntînii.

Pentru ca iaurtul sa fie mai gros acesta se filtreaza (se lasa la scurs) intr-o pinza, metoda greceasca de unde ii vine si numele.

In ciuda faptului ca multi ar putea sa se indoiasca de gustul acestuia, este un adevarat rasfat pentru papilele gustative. In plus, este mult mai sanatos, fiind mai putin gras dar avind un continut mai ridicat de proteine, ceea ce il recomanda pentru o dieta sanatoasa dar redusa caloric.
  • Marul, alimentul - medicament
29.03.2012

In anotimpul rece si la inceputul primaverii pe toti ne incearca reumatismul prin dureri articulare stinjenitoare si limitative. Exista remedii naturiste pentru aceasta afectiune pe care multi dintre noi ori nu le cunoastem, ori le ignoram. Pentru ameliorarea suferintelor datorate reumatismului fitoterapeutii recomanda consumarea compotului de mere, avind in vedere calitatile acestui fruct considerat pe drept cuvint medicament prin proportiile constituentilor sai in potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin.
Desi continutul marului este slab in vitamina A, in schimb, el contine vitamina B1, vitamina B ori riboflavina, vitamina PP in partile exterioare ale fructului, iar coaja merelor contine, mai mult decit dublul miezului, acidul pantotenic, si, in sfirsit, vitamina C - un mar da 10 mg de vitamina C (L. Binet).
Datorita acestor calitati consumul merelor in forma naturala sau sub forma de compot la inceputul primaverii constituie un suport in depasirea asteniei de primavara, in tratarea anemiei sau a afectiunilor bronhice datorate imunitatii scazute la iesirea din iarna.
Considerind ca ne aflam in fata unui subiect important va fac recomandarea de a accesa link-ul de mai jos:
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/847/Mure/1188/Marul-un---aliment-medicament-apreciat-
Nu pierdeti nimic dar veti cistiga sigur.

  • Boala canceroasa in contextul stresului
29.03.2012

Aceasta este o incercare de a sprijini constientizarea importantei cu care trebuie sa tratam orice modificare sau transformare in starea noastra de sanatate, care ar putea conduce catre cea mai grava afectiune cu impact deosebit asupra femeilor, boala canceroasa.
Dragele mele, femei pe care le cunosc sau nu, acordati-va un pic de atentie. Pentru voi in primul rind o veti face, apoi pentru familiile voastre.
In articolele de sanatate catre care imi indrept atentia am gasit acest mesaj si m-am gindit ca e util sa il dau mai departe.
Nu va ia mai mult de cinci minute sa il cititi dar va poate oferi informatii pretioase.
Accesati link-ul de mai jos.
Sa fiti sanatoase este mai important decit orice.
  • Astenia de primavara
23.03.2012

Va simtiti obositi si nu va puteti concentra? Este o stare obisnuita , mai ales la persoanele tinere, la inceputul primaverii. Sint semnele instalarii asteniei de primavara. Trecerea de la sezonul rece, cu zile intunecate si temperaturi scazute, la primavara calda si insorita, presupune o adaptare atit fizica, cit si psihica, care, de cele mai multe ori se face cu dificultate, determinata de diversi factori contradictorii ce se suprapun. Bombardat in timpul iernii cu o alimentatie dezechilibrata, in principal bazata pe carne si produse conservate, organismul nostru cedeaza obosit, ca dupa hibernare cind metabolismul este incetinit, cu imunitatea scazuta, instalindu-se stari de iritabilitate, anxietate, depresie, lipsa de energie.
In afara de miscare in aer liber, care creste tonusul psihic si nivelul de energie, inducind buna dispozitie, specialistii ne recomanda o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale.
Pentru ca nu sint un specialist dar ma intereseaza starea de sanatate a celor din jur, si pentru ca, citesc frecvent articole de profil, m-am gindit ca v-ar fi de folos sa va recomand pe cel din link-ul de mai jos, cu speranta ca va va ajuta sa alcatuiti o dieta sanatoasa, potrivita acestui sezon.
Va doresc sa va bucurati de zilele acestea frumoase, profitati de vremea buna si plimbati-va, uitind de griji si stres.

  • Fasolea

Fasolea contine o cantitate mare de proteine si fibre - cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus, prezentind un indice glicemic foarte scazut.

Reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica.
Este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale: fier, potasiu, seleniu, magneziu si ceva calciu.
Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol.
Contine antioxidanti, intarind sistemul imunitar si, prin reducerea nivelului de colesterol total din sange ca si a LDL (colesterolul „rau”) contribuie la reducerea riscului de boala cardiaca.

Daca dorim sa gatim fasole uscata, pentru ca este un produs deshidratat, se recomanda sa o punem seara la inmuiat. O lasam peste noapte in apa rece iar dimineata scurgem apa si punem apa proaspata. Astfel se reduce cantitatea de glucide naturale pe care o contine fasolea, si se reduce riscul de aparitie a balonarii si gazelor. Unele soiuri de fasole boabe contin toxine, asa-zisii inhibitori de proteaza, care la om impiedica digestia proteinelor. In timpul inmuierii, aceste substante trec in apa, de aceea aceasta trebuie aruncata si boabele trebuie puse la fiert in apa proaspata. Chiar si fara acest tratament preliminar fasolea are un gust impecabil, insa organismul uman poate folosi optim proteina din fasole numai daca sint eliminate substantele indigeste. Daca vreti sa fiti complet siguri, puneti boabele intr-o oala cu apa proaspata si lasati-le sa dea in clocot; apoi scurgeti si puneti inca o data fasolea la fiert, in apa proaspata care clocoteste usor.
E bine de stiut.


  • Varza

Varza este o leguma care se prepara usor. Efectul antioxidant si valoarea nutritiva ale acestei legume nu pot fi trecute cu vederea.

Consumata cruda intr-o salata sau gatita in diferite stiluri, varza ne ofera o mare cantitate de vitamina C, vitamina A - ce ajuta la hranirea tesuturilor, aminind aparitia primelor semne ale imbatrinirii, vitamina B - care favorizeaza mentinerea echilibrului nervos, inlesneste absorbtia oxigenului in celule si metabolismul glucidelor si intareste respiratia celulara, minerale si fibre, avind un continut bogat de fier, mangan si cupru. Rivalizeaza chiar si cu antibioticele deoarece contine o anumita substanta bactericida ce reduce multi germeni. Si varza acra are un excelent efect asupra sanatatii. Prin fermentii pe care ii contine, aceasta contribuie la digestia celulozei si a grasimilor.

Continutul de sulf din frunze le atribuie acestora o actiune dezinfectanta si tonifianta in afectiunile bronhopulmonare, in cazul eczemelor si a seboreei, protejand pielea. Clorofila fixeaza calciul in organism, stimuleaza producerea hemoglobinei si combate anemiile. Pe linga vitamina A, B si sulf, varza mai contine si vitamina E, vitamina PP, magneziu, potasiu, calciu, fosfor. De aceea medicii recomanda consumul de varza femeilor insarcinate. Deoarece varza are un continut scazut de lipide, multe dintre dietele de slabit se bazeaza pe consumul acestei legume.
  
  • Spanacul

Planta de cultura la noi in tara, spanacul este o sursa excelenta de fibre, vitamina K, minerale precum calciu, fier, magneziu si mangan.
Un foarte bun antioxidant, antiviral si imunostimulent, spanacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima si cancerelor, in special impotriva cancerului la plamin, sin si col uterin.
Iar prin faptul ca in spanac gasim si mult acid folic, vitamina foarte importanta printre altele pentru functia cognitiva a creierului, acesta previne aparitia sclerozei.
Spanacul este bogat si in vitamina A si compusii acesteia cum sint beta-carotenul, zeaxantina, luteina sau carotenoidele atit de importante pentru vedere.
Mai mult, contribuie la mentinerea sanatatii pielii, mucoaselor, singelui, muschilor si nervilor. Este o sursa de energie pentru organism, mentine buna functionare a ficatului si regleaza nivelul grasimilor din singe.

Spanacul aduce foarte multe beneficii sanatatii iar daca stim sa il gatim in retete inteligente cu atit mai mult va contribui la o sanatate de fier.
  •  Spanacul: 12 Beneficii terapeutice cu planta lui Popeye
publicat pe 19 Martie 2012 »
  • Pestele

Pestele este un aliment foarte gustos si esential pentru sanatate.
Speciile cu carne albă (este vorba de peştele de apă dulce - şalăul, ştiuca, plătica) pot fi incluse în lista alimentelor care ne protejează inima, ne ajuta sa ne pastram acuitatea vizuala, sănătatea mentală, combat artrita, cancerul şi depresia.
Peştele alb conţine mai puţine grăsimi şi de aceea are un gust mai fad. Dacă îl preparăm cu mai multe condimente şi ulei de măsline, înăbuşit la cuptor, peştele va avea un gust remarcabil.

Un comentariu:

  1. Foarte bun articol, genul acesta de educatie ar trebui predat copiilor in scoli de mici ca sa inceteze sa manance doar chipsuri si dulciuri.

    RăspundețiȘtergere