Hrana reprezinta elementul absolut indispensabil echilibrului
uman dar mincarea este o experienta senzuala petrecindu-se parca dupa un
ritual.
Pregatirea sa presupune spiritualitate, filozofie, iubire,
daruire, iar rezultatul acestei experiente trebuie impartasit si savurat.
Si asta se face cel mai bine in familie, locul unde se
formeaza amintirile, acele fire nevazute ce unesc generatiile.
Hrana de calitate trebuie sa fie simpla, bazata pe folosirea
armonioasa si prospetimea ingredientelor, fiind placuta prin ea insasi dar si cu
usoare accente pe modul de prezentare.
Un preparat simplu am ales sa gatesc si eu insa m-am straduit sa ii dau un aspect apetisant: tocanita de ciuperci cu mamaliguta.
Un lucru foarte important pe care trebuie sa il retinem in legatura cu ciupercile:
Conformindu-ma, am pregatit doar doua portii din urmatoarele ingrediente:
- 300 grame ciuperci
- un ardei kapia
- doua rosii
- o ceapa
- o mina de patrunjel verde
- sare, piper, dupa gust
- doua linguri ulei de masline
Ciupercile se spala cu multe jeturi de apa rece si se lasa sa se scurga.
La fel se procedeaza si cu ardeiul, rosiile, ceapa si patrunjelul.
Pe urma ce toaca ceapa marunt si se pune la calit cu doua linguri de ulei de masline.
Incalzim apa intr-un vas urmind sa oparim rosiile pentru a indeparta coaja.
Tocam fisiute subtiri ardeiul kapia adaugindu-l in tigaie peste ceapa.
Mai avem timp, pina da apa pentru rosii in fiert, si tocam si ciupercile, dupa care le rasturnam peste ceapa si ardei.
Ciupercile vor lasa zeama si pina cind aceasta va scadea, vom avea timp sa decojim rosiile si sa le tocam. Procedam in acelasi fel ca si cu celelate legume, adaugind rosiile maruntite in tigaie.
Lasam totul sa fiarba citeva minute apoi rasturnam amestecul intr-un vas de teracota, potrivim de sare si piper dupa care introducem vasul la cuptor lasind tocanita sa scada molcom.
Cind a scazut zeama legumelor iar acestea s-au caramelizat usor, adica dupa maxim 30 de minute, preparatul este gata, putind fi scos din cuptor.
Acum e momentul ca sa tocam marunt patrunjelul si sa-l adaugam peste mincare, amestecindu-se usor ca sa se combine aromele.
Si nici eu nu am scapat ocazia de a o servi in acest mod.
Immm, arata foarte apetisant!!! Sunt fan ciuperci!!! Foarte frumos prezentate si eu mai am si avantajul ca pot sa inchid ochii si sa simt gustul si aroma acestei mancarii, ca doar e a mamei :)
RăspundețiȘtergereMi-as dori ca mai multa lumea sa inteleaga mancarea, cu toata simbolistica ce i se subscrie, asa cum o faci tu.
RăspundețiȘtergereEu ador ciupercile. Tocanita ta de ciuperci este minunata, iar forma de prezentare face totul cu atat mai apetisant! Abia astept sa vad cu ce bunatati ne mai incanti! Te pup, cu drag! Margot.
O portie mica si pentru mine, tocanita de ciuperci in care incluzi si mamaliguta... Delicioasa... Pupici !
RăspundețiȘtergereIubesc ciupercile,iar cum le-ai prezantat este minunat!
RăspundețiȘtergereO saptamana buna!
Ce bunatate, si ce frumoasa prezentare! Vin la tine la masa ;) Pup
RăspundețiȘtergereWooW ce bunatate si ce poze apetisante!!!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu tocanita asta si a iesit foarte buna, cred ca am sa o fac aproape saptamanal. Merge bine si cu orez langa :D
RăspundețiȘtergereDraga Mela
ȘtergereCiupercle au un continut foarte ridicat de apa astfel incit nu mai este nevoie sa adaugam alta. In plus, si rosiile contin apa, acesta fiind si motivul pentru care se adauga la sfirsit. Impreuna cu ciupercile vor crea baza perfecta peentru fierberea legumelor. Mai precizez ca timpul de gatire nu trebuie sa fie foarte lung, ci doar atit cit sosul sa scada aproape in totalitate iar legumele sa se caramelizeze usor.