Pagini

luni, 14 ianuarie 2013

File de porc cu varza de bruxelles si unt aromat

Pot spune cu inima impacata: varza asta mi-a picat cu tronc.
Sint ceva ani buni de cind am luat cunostinta de gustul delicat si totusi atit de familiar al acestei legume.
Ne aflam in Sibiu, in elegantul restaurant al hotelului Imparatul Romanilor situat in Piata Mica si constituind principalul loc in care erau cazate grupurile de turisti germani, englezi si de alte nationalitati ce vizitau Sibiul.
Intr-un cadru discret luminat de citeva luminari, intr-un colt retras de restaurant, parcurgeam fiecare meniul copertat oferit de un tinar blond pe un ton blind cu puternic accent ardelenesc.
Sub ochii nostri se derulau, frumos rinduite pe categorii, denumirile felurilor de mincare in trei limbi: romana, germana si maghiara.
Explicabil.
Dupa parcurgerea curioasa a ofertei eu si sotul meu ne-am comunicat reciproc alegerile.
Surpriza!
Din lista complicata a preparatelor insirate la felul doi am ales amindoi acelasi lucru: muschi de porc cu varza de bruxelles si hrean in sos de unt.
A fost o experienta reusita, de neuitat.
Nu multa lume imi impartaseste parerea, ba chiar, mai multi sint cei ce nu sint de acord cu mine in aceasta privinta. Nu caut sa conving pe nimeni insa, nu stiti ce pierdeti daca nu incercati.
Fara pretentia ca e o mare filozofie in reteta mea, redau mai jos modul in care prepar delicatesa.




Se fileteaza o bucata de pulpa degresata de porc de aproximativ 700 grame.
Se vor obtine sase felii pe care apoi le vom fragezi usor.

Se rumenesc fileurile astfel obtinute in putin ulei de masline, se sareaza atit cit ne place si se adauga si o piscatura de piper, dupa care vom adauga un pahar de vin indoit cu apa lasind sa fiarba incet, pina ce carnea se va strapunge usor cu furculita. Se adauga jumatate din continutul unui pachet de varza de bruxelles congelata (mie imi place cea de la Dujardin) lasind sa fiarba incet impreuna in cuptor pentru citeva minute (doar pina se inmoaie micile capatini).

Cind sosul a scazut suficient se adauga un cub de unt cu ierburi aromate si se mai lasa 3 - 4 minute in cuptor ca untul sa se topeasca iar aromele sa patrunda carnea.














Asezam pe un platou si servim impreuna cu sos de hrean, si, neaparat, punctam cu inghitituri mici de vin Chardonnay, rece - cit sa abureasca paharul.



2 comentarii:

  1. Stii ca nu am mincat niciodata varza de bruxelles ?! Trebuie sa fie delicioasa... Pina-mi fac curaj sa cumpar si sa o prepar, servesc cu placere de la tine... Pupici si pregateste, la prinz sint la usa ta, da ?!

    RăspundețiȘtergere