Considerate o delicatesa culinara icrele se regasesc mai
ales in meniurile meselor noastre de sarbatoare.
Procedam astfel:
Se pun icrele intr-un castron, adaugind de la inceput zeama de lamiie.
Lasam 2 - 3 minute deoparte, asteptind ca sa se formeze baza acida ce indeparteaza pericolul existentei bacteriilor.
***
SFAT UTIL:
Daca cumva compozitia se taie nu incercati sa o reparati adaugind piine inmuiata in lapte.
Alterati gustul inegalabil al preparatului simplu.
Procedati astfel:
Inainte de a incepe sa pregatiti reteta pastrati deoparte o lingurita de icre crude.
Cind observati ca salata s-a taiat (semn ca ati utilizat uleiul la o temperatura diferita de cea a icrelor - adica ati trecut la pregatirea lor imediat dupa ce le-ati scos din frigider), puneti intr-un alt vas icrele pastrate, adaugati doi stropi de zeama de lamiie dupa care incepeti sa luati cite o lingurita din compozitia "compromisa" adaugind-o peste icrele proaspete, fara insa sa mai adaugati ulei. Amestecind continuu veti observa in cel mai scurt timp ca salata se leaga.
Ati reusit!
Ati reparat-o fara a-i modifica gustul.
Nestapinind tehnica de preparare multe gospodine le ocolesc
insa, considerindu-le o provocare riscanta.
De-a lungul timpului am intilnit diverse retete de
preparare, incluzind gris, piine inmuiata ori pesmet, care nu fac decit sa
altereze gustul fin si bogat al icrelor, transformindu-le intr-un amestec
pastos, fainos, departe de valoarea reala.
Gramajoara de bobite perlate, albe, galbene, rosii sau
negre, este bogata in vitamine (cantitati importante de vitamina A si D) si
saruri minerale, proteine de cea mai buna calitate, fiind usor de digerat
datorita continutului ridicat de apa.
Daca icrele de somon, de pastrav ori de sturioni se consuma
nepreparate, fiind suficient un virf de cutit de unt intins pe un pesmet peste
care se aseaza pretioasele bobite, icrele celorlalte specii de peste necesita
preparare, incluzind o cantitate de ulei, zeama de lamiie si, poate, un strop
de apa minerala.
Cu un pescar “meserias” in familie, mi s-a ivit de multe ori
ocazia de a pregati o salata de icre, in timp capatind ceva experienta pe care
imi doresc sa o impartasesc cu toti cei ce vor sa stie cum sa prepare o astfel
de salata rapid, usor si cu rezultat sigur: salata de icre de stiuca.
Este important insa sa cunoastem citeva lucruri atunci cind
ne hotarim sa consumam icre.
Intii, trebuie sa stim ca: icrele nu se consuma proaspete,
adica imediat dupa ce au fost colectate.
De ce?
Pentru ca au un continut ridicat de grasimi nesaturate ce le
face vulnerabile in prezenta oxigenului (lasate la temperatura camerei
rincezesc imediat).
De aceea, imediat dupa culegere, se indeparteaza sacul in
care se afla dupa care se presara sare, amestecindu-se usor. Se depoziteaza in
frigider pentru citeva zile (3 – max. 7) intr-un borcan, acoperite cu putin
ulei asa incit nici un bob sa nu ia contact cu aerul, sau, dupa ce au fost
amestecate cu sare si puse in borcan se introduc in congelator, unde pot fi
pastrate ceva mai multa vreme.
La preparare este recomandat sa adaugam zeama de lamiie,
creind astfel un mediu acid ce va distruge orice bacterii.
Nu de la toate speciile de peste se consuma icrele.
Este bine de stiut ca somnul pitic, mreana si mihaltul
produc icre cu efect toxic pentru om. Nu stint otravitoare – cum se spune, insa
produc intoxicatii – nu foarte grave dar care produc ceva discomfort: greata,
dureri de cap sau diaree.
Toate tipurile de icre se consuma totusi cu masura avind in
vedere continutul ridicat de colesterol.
Cu toate recomandarile specialistilor pentru consumul
icrelor, datorita continutului ridicat de nutrienti valorosi, ele se vor oferi
cu prudenta copiilor si virstnicilor cu diverse afectiuni intrucit pot duce la dezvoltarea
diverselor alergii, mai periculoase prin faptul ca necesita regim si tratament
de lunga durata, sensibilizind organismul.
Reteta expusa se refera la pregatirea salatei de icre de stiuca si au fost necesare urmatoarele ingrediente:
- 2 linguri icre usor sarate de stiuca
- zeama de la 1/2 de lamiie
- un pahar ulei (vom tine aproape recipientul cu ulei in cazul in care salata mai cere adaugarea unei cantitati suplimentare) (exclus utilizarea uleiului de masline intrucit prin aroma sa pregnanta estompeaza sau chiar anuleaza gustul icrelor)
- o lingurita apa minerala
Turnam picatura cu picatura uleiul, amestecind continuu la vitexa mica a telurilor mixerului.
Compozitia va capata repede un aspect cremos, cu virfuri ferme. Este momentul sa adaugam lingurita de apa minerala care va face o reactie spumoasa albind amestecul. Vom continua sa adaugam picaturi de ulei pina ce amestecul cremos se va intari, fiind atit de legat incit va ramine prins in telurile mixerului necesitind scuturarea energica.
Se toaca marunt o ceapa mica, alba (nu se da pe razatoare intrucit va lasa apa) adaugindu-se cu miscari usoare in compozitie pentru omogenizare.
- Se pregateste doar cantitatea de icre ce va putea fi consumata intr-un interval scurt de timp, evitind alterarea prin pastrarea indelungata.
Vom obtine o salata proaspata, hranitoare, sanatoasa. Un aperitiv delicat si gustos.
***
SFAT UTIL:
Daca cumva compozitia se taie nu incercati sa o reparati adaugind piine inmuiata in lapte.
Alterati gustul inegalabil al preparatului simplu.
Procedati astfel:
Inainte de a incepe sa pregatiti reteta pastrati deoparte o lingurita de icre crude.
Cind observati ca salata s-a taiat (semn ca ati utilizat uleiul la o temperatura diferita de cea a icrelor - adica ati trecut la pregatirea lor imediat dupa ce le-ati scos din frigider), puneti intr-un alt vas icrele pastrate, adaugati doi stropi de zeama de lamiie dupa care incepeti sa luati cite o lingurita din compozitia "compromisa" adaugind-o peste icrele proaspete, fara insa sa mai adaugati ulei. Amestecind continuu veti observa in cel mai scurt timp ca salata se leaga.
Ati reusit!
Ati reparat-o fara a-i modifica gustul.
Vai de mine, icre!!!!!!! Si ce bine arata si nu am voie sa mananc ca sunt insarcinata!!!!!
RăspundețiȘtergereDraga de tine!
ȘtergereImi pare rau ca te-am necajit.
Iti doresc sa ai o sarcina usoara, o nastere fara probleme si un copil sanatos.
Cit despre icre, vor mai fi si dupa ce vei naste.
Pup!
Aoleu,ce bunatate aici la tine.Daca ai sti cat de mult imi plac,trebuie sa fac neaparat altfel mor de pofta!
RăspundețiȘtergereDar mai bine aduc o paine maaaare si mananc de la tine!Ce spui,pot pooooot?
Toate cele bune!
Cu conditia sa fie o piine facuta de tine. :)
ȘtergereCa prea iti ies bine.
Cu drag!
E grozava salata asta, si prezentarea la fel! Chiar mi-au placut informatiile de la inceputul postarii pentru ca sunt pe punctul de a face o salata de icre (m-am procopsit cu niste icre) si nu stiam cum se face :D Multumesc mult, o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereMinunata prezentare, iar salata cu siguranta un deliciu.
RăspundețiȘtergereReteta e foarte buna.La mine nu s-au intarit chiar cum ma asteptam, dar am pus un pic de miez de paine muiat cu lapte si s-a rezolvat. Icrele de stiuca sunt oricum, un deliciu!
RăspundețiȘtergereIcrele de stiuca sunt delicioase, iar reteta respecta traditia: simplu si delicios! Le-am preparat azi si maine va trebui sa fac altele... :)
RăspundețiȘtergereImportant ....icrele si maioneza se fac cu ulei de floarea soarelui dublu rafinat....nu de prima presa sau de altceva....
RăspundețiȘtergereProbabil de asta nu s-au legat asa de bine. L-am facut cu ulei presat la rece. dar sunt delicioase.
ȘtergereAm gasit aceasta reteta in urma cu doi ani si sunt foarte multumita, chiar daca revin de fiecare data sa dau un ochi... nu de alta, dar sa nu gresesc ceva.
ȘtergereSotul meu fiind pescar, nu duc lipsa de icre de stiuca si, fiecare data, au iesit "ca in poze". Multumesc frumos!
Bună seara doamnă și eu și familia mea suntem înnebuniți după salată de icre mai ales că soțul meu este și el pescar și mi_a adus stiucă,,,, deci abia aștept să fac salata după rețetă dumneavoastră, mulțumesc!! Vă pup
ȘtergereAbia asteptept să fac salata de icre de stiucă suntem înnebuniți, chiar acuma am citit rețetă și mîine vreau să o prepar mulțumesc, doamnă vă pup!
ȘtergereNu am facut niciodata icre de stiuca in rest de alte speci da imi ies ca la carte dar azi a prins sotu o stiuca si a avut icre asa ca am sa incerc nu e diferit fata de alte speci dar sper sa.mi iasa la fel multumim pentru explicati
RăspundețiȘtergeream procedat exact dupa reteta dar nu sau ingrosat cum sint prezentate in poze eprima data poate a doua oara va iesi mai bine
RăspundețiȘtergereMerci pentru aceasta prezentare..
RăspundețiȘtergereAm făcut si sunt delicioase.. Merciiiiiiiiiiii....
Merci pentru aceasta rețetă, am făcut exact așa si mi-au ieșit niste icre delicioase si deosebit de gustoase dar păcat ca sunt atât de scumpe, 300 Ron/kg, eu am cumpărat doar 0.50g si a fost suficient.. Merciiiiiiii..
RăspundețiȘtergerebuna!ce bine arata!azi fac si eu.dar am o nelamurire...mai toata lumea le face cu gris(cel putin in zona mea),deci stie cineva care-i rolul grisului? :)
RăspundețiȘtergeremultumesc!
Draga mea, ma bucur ca iti place postarea mea!
ȘtergereIti recomand sa urmezi pas cu pas modul de pregatire descris de mine si nu risti nimic. Adauga uleiul incet, fara graba. Cind ramine compozitia pe teluri nu mai adaugi ulei.
Cit despre giis, nu stiu in ce zona te afli dar stiu ca multa lume procedeaza in felul acesta.
Explicatia este ca, grisul absoarbe umiditatea icrelor si uleiul in exces impiedicind "taierea" amestecului.
Pentru acelasi motiv multe gospodine utilizeaza, in locul grisului, piinea inmuiata in apa si stoarsa.
Nu te sfatuiesc sa procedezi astfel!
Alterezi gustul natural al icrelor. Vei obtine un amestec pastos, fainos.
Astept impresii!
f bune !am facut de doua ori,cu gris si fara.sunt bune oricum.
RăspundețiȘtergerefac mai multe din retetele tale.tine o tot asa !felicitari ! :)
arata minunat
RăspundețiȘtergereo prezentare foarte frumoasa si cred ca si icrele sunt la fel de gustoase
RăspundețiȘtergeream facut-oooo!!! Super, sa-ti dea bunul Dumnezeu sanatate!!!!
RăspundețiȘtergereAm cumparat si eu icre de stiuca, acasa am vazut ca se intind niste firicele fine din masa mucilaginoasa in care se afla, poate sa-mi spuna cineva daca sunt bune de preparat ?
RăspundețiȘtergereDaca le-ati cumparat dintr-un magazin care garanteaza termenul de valabilitate nu trebuie sa va faceti probleme.
ȘtergereDaca le-ati achizitionat vrac, dintr-un magazin specializat, sau de la un vinzator local, atunci trebuie sa stiti ca, colectarea lor s-a facut manual, iar firicelele respective pot fi pielitele saculetului care nu au fost indepartate in totalitate. Mai trebuie sa stiti ca, prin spargerea bobitelor, continutul gelatinos devine usor lipicios, dind impresia unor firisoare fine. In nici una din situatii nu trebuie sa va faceti probleme. Cind veti proceda la pregatirea lor folosind un mixer cu teluri veti constata ca eventualele pielite ale sacului neindepartate se vor colecta pe telurile aparatului, iar in situatia cealalta, adaugind zeama de lamiie firisoarele gelatinoase se vor transforma in masa alba pe care dorim sa o obtinem prin prepararea lor. Desigur, totul sub rezerva cunoasterii sursei de achizitie, a termenului de valabilitate si a conditiilor de conservare.
ATENTIE: icrele pastrate in conditii necorespunzatoare devin toxice! (pot produce indigestii si intoxicatii grave)
Multumesc mult pentru raspuns, asa cum a-ti precizat sunt firicele provenite de la masa gelatinoasa, icrele le-am cumparat din pescaria de la Bucur Obor, nu au nici un miros dubios sunt bune la gust si putin sarate. Nu am cumparat niciodata icre, am folosit numai icre conservate cu sare preparate de mine din peste proaspat crap. M-am gandit ca o fi specific icrelor de stiuca.
RăspundețiȘtergereAdaugati si putin vin alb, parfumat, in locul unei parti din zeama de lamaie. Or sa iasa belea ! Pofta buna !
ȘtergereBuna seara ...multe secrete ati dezvaluit aici in pagina .multumim frumos eu am sa o incerc reteta peste 2 zile ca le am de azi !!stiti cumva cum s-ar putea prepara icrele de salmon?
RăspundețiȘtergereIcrele de somon se consuma natur, adică așa cum sunt, la fel ca și cele de morun sau cega. Aveți nevoie doar de pesmet și unt. Pregătiți tartine astfel : întindeți unt pe felia de pesmet intr-un strat subțire apoi așezați o cantitate mica de icre. Nu sărați. Icrele sunt deja sărate. Dacă vreți o tratație mai "subțire " va recomand alături o feliuta fină de somon fume. Neapărat, un păhărel de vodca alături! ;) Pofta buna!
Ștergerehttp://misflorentina.blogspot.ro/2012/01/tartine-cu-saumon-fume-si-icre-de.html
ȘtergereBUNA FOARTE FRUMOASA PREZENTAREA SI MA BUCUR CA E CEA TRADITIONALA NU CU GRIIS??? O.S/M/!!!!
RăspundețiȘtergerePerfect de acord: fara gris si fara paine.
ȘtergereFain,la obiect.Nu stiam ca se poate inlocui zeama de lamiie cu vin.
RăspundețiȘtergereMultumesc.
Buna.Au ce bune!!Multumesc!
RăspundețiȘtergereFoarte bine redata, reteta. As observa, totusi, ca unii considera ca este inoportuna adaugarea cepei, icrele de stiuca fiind considerate o delicatete.
RăspundețiȘtergere