Pagini

duminică, 12 ianuarie 2014

Supa de rosii cu galuste

Iarna organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important.
O supa de rosii, chiar si din cele conservate, pe linga faptul ca ne hidrateaza, ne ofera si un supliment important de vitamine si minerale, intarindu-ne imunitatea.
Nu sint mare fan al supelor sau ciorbelor insa, asa o bunatate de zeama nu te poate lasa indiferent.
De sub capac razbat apetisant aburi cu mireasma de leustean, gidilind narile si stirnind apetitul.




Asa ca, mi-am pregatit ce trebuie si m-am apucat de treaba.
- 1.5 kg de rosii coapte sau o sticla de rosii pasate, 900 ml (CIRIO passata rustica)
- 3 l apa
- doi morcovi, doua radacini de patrunjel, o felie radacina de telina si frunze
- o ceapa
- o legatura de patrunjel
- trei - patru linguri de ulei
- o legatura de leustean
- un ardei iute
- o lingura boabe de piper
Pentru galuste:
- 2 oua
- 4 - 5 linguri cu gris
- o lingurita de ulei
- 1/2 lingurita praf de copt

Curat morcovii, patrunjelul, telina, si ceapa taindu-le in bucati mari.


Le pun la fiert in cca 1,5 l apa pentru aproximativ 30 de minute.
Cind sint fierte, scot legumele si le dau prin strecuratoare ca sa pastrez doar pulpa.
La sfirsit strecor si rosiile oparite si curatate de coaja, pasindu-le astfel incit sa indepartez semintele.


Adaug totul in zeama in care au fiert legumele, condimentez cu sare si citeva boabe de piper, mai completez cu inca 1,5 l de apa si pun din nou la fiert.


Dupa vreo 10 minute adaug uleiul si mai las sa dea doua - trei clocote, timp in care ma ocup de prepararea galustelor.
Intr-un vas se bat doua oua cu un virf de sare, apoi se adauga grisul, o lingurita de ulei si praful de copt, amestecindu-se bine, pina cind compozitia va capata aspectul smintinei mai legate.


Se lasa cca cinci minute sa se odihneasca, timp in care grisul va absorbi lichidul din oua.
Domolesc flacara focului si, cu lingurita mica, inmuiata in prealabil in zeama fierbinte, ca sa nu se lipeasca compozitia de ea, formam galuste pe care le scufundam in supa.
Mai las sa fiarba la foc mic inca vreo zece minute. In acest timp galustele se vor ridica la suprafata semn ca s-au fiert.
Curat citeva fire de patrunjel verde si leustean, le spal si le toc marunt.


Crestez si un ardei iute, intreg.
Opresc vilvataia focului, adaug verdeata si iuteala dupa care acopar repede cu capacul, lasind ca aromele sa patrunda zeama aburinda.



Savurati incet licoarea piscatoare si bucurati-va de fiecare inghititura din galustele pufoase.
Pe cit de simpla, pe atit de delicioasa aceasta supa care vine in ajutorul organismului bombardat in aceasta perioada cu satioasele bucate traditionale.

4 comentarii:

  1. Cred ca e foarte buna! O sa incerc si eu!



    RăspundețiȘtergere
  2. bine arata si reusita, o delicatesa sanatoasa si foarte gustoasa, merita incercata ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum sa fac sa imi iasa pufoase galustele imi ies mereu tari unde gresesc plss

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru galuste:
      - 2 oua
      - 4 - 5 linguri cu gris
      - o lingurita de ulei
      - 1/2 lingurita praf de copt
      Compozitia trebuie sa aiba consistenta smintinei, un pic mai legata.
      Dupa pregatirea compozitiei cu ingredientele indicate, se lasa sa "creasca" pentru 5 - 7 minute, timp in care grisul va absorbi lichidul din ou, asa incit cind se vor forma galustele acestea se vor gati mult mai repede devenind pufoase. In plus, nu trebuie ca supa in care se pun galustele sa fiarba in clocote, lasindu-se la foc mic, nu mai mult de 10 minute. Dupa acest timp se inchide focul si se acopera vasul cu un capac. Galustele vor absorbi in continuare atit lichid cit le trebuie si vor fi pufoase. SIGUR!

      Ștergere