Pagini

miercuri, 12 februarie 2014

Tortelloni cu sparanghel in sos gorgonzola - Tortelloni agli asparagi con salsa gorgonzola

Care este diferenta intre tortellini si tortelloni?
Cele doua tipuri de paste, desi similare ca forma si nume, ne pun in fata unor gusturi complet diferite.
Atit tortellini cit si tortelloni se prepara in mod traditional din faina de griu si ou.
Ce face diferenta intre cele doua (in afara dimensiunii) este umplutura.
Daca tortellini au o umplutura consistenta de carne potrivindu-se cu sosuri de rosii, dulci sau picante, tortelloni contin un amestec de brinzeturi: Ricotta, Parmigiano Reggiano, sau legume proaspete: spanac, urzici, patrunjel (in Bologna).
In timp ce tortellini sint mici imbucaturi satioase si pline de savoare, tortelloni surprind cu gustul echilibrat si proaspat al umpluturii usoare de verdeturi, potrivindu-se perfect cu sosuri de smintina sau unt.
Desigur, pastele pregatite in casa sint de departe mai bune decit cele din comert la care recurgem, mereu in criza de timp (un mod elegant de a ne scuza pentru lipsa de indeminare - pentru ca, trebuie sa recunoastem, e nevoie de multa indeminare ca sa realizezi micile tortite).
Asadar, am cumparat produsul (acesta fiind rostul introducerii "tehnice" de mai sus) imaginindu-mi deja modul simplu in care il voi prepara: 
Tortelloni cu sparanghel in sos gorgonzola - Tortelloni agli asparagi con salsa gorgonzola.




Punem apa la fiert adaugind un pic de sare si, cind apar primele clocote, rasturnam continutul pachetului de tortelloni.


Fierbem fix patru minute cum scrie in instructiunile producatorului apoi rasturnam pastele intr-o sita ca sa se scurga.


Nu trebuie sa se raceasca prea tare pentru ca se intaresc.
De aceea, pregatim din vreme ingredientele pentru sos:
- o ceasca de vin alb sec
- doua linguri de smintina
- 50 grame gorgonzola


Punem intii vinul intr-un vas sa fiarba usor la foc mic.


Adaugam smintina amestecind pentru omogenizare si lasam sa dea citeva clocote si sa se ingroase usor.


Punem brinza gorgonzola maruntita si incorporam .
In cinci minute sosul se va ingrosa capatind consistenta.


Condimentam cu sare si piper dupa preferinta.


Adaugam pastele amestecind usor pentru ca sosul sa le acopere si reducem focul, lasind sa mai fiarba trei minute pentru combinarea aromelor.


Sint gata.
Se servesc cu parmezan ras desavirsindu-se prezentarea cu germeni de ceapa rosie, deliciosi, cu o aroma delicat picanta.
O reteta rapida, in zece minute.




Pofta buna! 

Un comentariu:

  1. Uite ca nu stiam care e diferenta dintre cele doua tipuri de paste. Acum ca m-am lamurit pot sa spun clar ca eu sunt fan tortelloni, pentru ca sunt iubitoare de branza :) Frumoasa si apetisanta reteta ta. Te pup

    RăspundețiȘtergere