E toamna iar.
Cu ramuri pline de rod indoindu-se catre tarina, in semn de
supunere, si lasind ofranda pamintului ce hraneste radacinile.
Covorul de frunze
rasucite intr-o perfecta asortare cu lampioanele gutuilor galbui isi combina
parfumul cu patina de vechi si plimbari prin padure.
Inconfundabila aroma ce imi aduce in coltul genelor un picur
perlat, stirnindu-mi nostalgia vremurilor copilariei, cind, intrind in camera
Didinei mele dragi, ma intimpina mirosul gutuilor infasurate in foi de ziar,
insirate pe pervazul ferestrei cu perdele de borangic, pe soba rece, ori pe
dulapul miraculos din care, din vreme in vreme, miinile cu pielea stravezie imi
ofereau dulci recompense pentru bucuria pe care i-o faceam, iubind-o.
Buna mea!
Nici vorba.
Domnisoara de moda veche, traind solitara, imi daruia toata
afectiunea ei, tratindu-ma cu delicatese fine (chaudeau, serbet), dar rasfatindu-ma
si cu lucruri simple precum un compot de gutui, ori un cozonac cald (framintat
la ceas de noapte cu mine ajutor de nadejde in fixarea vailingului).
Calde amintiri inaltindu-se din aburii parfumati ai compotului
de pe plita.
Compot de gutui, tonic, dulce – acrisor, in culori insufletite,
luminoase.
Se obtine un compot cu bogate calitati nutritive si cu un efect considerabil asupra organismului, preparat din gutui necuratate de coaja, in urmatoarele proportii:
- 1 litru de apa la o gutuie
- 50 grame zahar brun
- scortisoara, dupa preferinta
- ceva cuisoare intregi, la alegere
Eu am preparat un compot din doua gutui, pentru consum imediat.
Se spala bine gutuile, indepartind puful auriu. Se taie in bucati potrivite dupa care se pun intr-un vas adaugindu-se doi litri de apa.
Se fierb pina ce lichidul scade la jumatate, dupa care se adauga 1/2 pahar de zahar brun (100 grame), o lingurita de scortisoara si citeva cuisoare intregi, lasindu-se sa mai dea doua - trei clocote.
Se recomanda consumul in scop curativ a doua cani pe zi intr-o cura de trei saptamini, prevenind problemele de digestie.