Un Craciun altfel.
Aceasta a fost decizia mea in privinta mesei de Craciun din
anul care tocmai s-a incheiat.
Si pentru ca ne place mult pestele, am ales somonul.
Avind in vedere ca nu e un peste autohton si nu sintem prea
familiarizati cu gustul sau, il consumam mai ales la ocazii festive incercind sa
il asortam de fiecare data intr-un mod diferit, in cautarea celei mai delicioase
retete.
De data aceasta l-am gatit intr-un mod foarte simplu, inspirat,
pe gustul tuturor: rasol cu terina rece de legume.
Pentru ca pestele este un produs foarte perisabil iar somonul trebuie sa il achizitionez din hypermarket sint foarte atenta la aspectul sau, la termenul de valabilitate afisat - cele doua fiind intr-o strinsa legatura, ca si la tara de provenienta, care imi ofera informatii despre calitatea produsului (peste de acvacultura sau pescuit in conditii naturale).
De data aceasta am ales patru fileuri cu greutatea de 100 - 125 grame, pentru patru portii.
Pentru pregatirea terinei am avut nevoie de urmatoarele:
- 4 morcovi
- 4 radacini de patrunjel tinar (il recunoasteti foarte usor dupa aspectul sau: nu foarte gros sau lung, alb la culoare, fara prea multe fire radacinoase, fraged - fara miezul lemnos)
- 1/2 capatina de telina
- 3 cartofi
- 3 linguri ulei de masline
- sare, dupa gust
- o capatina de usturoi
- 2 x 125 gr cutii de iaurt cu 10% grasime, scurs, de la Olympus
- 1 x 10 gr plic de gelatina granulata Dr. Oetker
Intii am curatat legumele,
le-am spalat in multa apa rece, apoi le-am pus intr-un vas, adaugind o ceapa curatata (optional), dupa care le-am acoperit cu apa, asezind vasul pe foc.
Au fost gata cind s-au intepat usor cu furculita, moment in care le-am scurs de zeama in care au fiert, pastrind-o pentru a fierbe mai tirziu pestele, si le-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am curatat usturoiul, l-am dat pe razatoarea mica si, adaugindu-i sare si ulei - picatura cu picatura, l-am transformat intr-un mujdei cremos, ca o maioneza.
Am rasturnat deasupra iaurtul omogenizind incet amestecul.
Au urmat legumele fierte pe care le-am tocat delicat avind in vedere ca imi doream sa obtin un mozaic frumos colorat prin taierea terinei.
Inainte sa adaug crema de iaurt cu usturoi peste legume am hidratat continutul unui plic de gelatina cu sase linguri de apa (conform instructiunilor producatorului), apoi am dizolvat gelatina asezind vasul la bain-marie si amestecind continuu pina a devenit lichida si transparenta (fara sa fiarba). Am turnat gelatina in amestecul de iaurt incorporind-o cu miscari rapide dupa care am rasturnat totul peste legumele taiate.
Am uniformizat compozitia amestecind legumele cu iaurtul
dupa care am distribuit-o in cantitati egale in forme potrivite unei portii. M-am asigurat ca compozitia va umple fara goluri formele lovindu-le usor de blatul mesei dupa care le-am introdus la frigider pentru cel putin o ora (eu le-am pregatit de pe o zi pe alta).
Cu jumatate de ora inainte de servirea mesei am incalzit zeama in care au fiert legumele apoi am adaugat pestele, potrivind de sare si turnind trei linguri de ulei de masline deasupra, lasind sa fiarba asa incit pestele sa imprumute din aroma legumelor.
Cind pestele s-a fiert, carnea devenind ferma, il scot pe un platou cu spumiera si il acopar repede, pastrindu-l pe marginea masinii de gatit, ca sa ramina cald.
Am servit fiecare portie de peste alaturi de o terina rece, garnisind-ul cu o salata delicata de rucola asortata cu sfecla.
Nu uitati sa adaugati un pahar de vin alb, sec.
Cheers!