duminică, 25 ianuarie 2015

Tort Star Wars

Au fost intii trenuletele, apoi, pasiunea lui Vladut s-a indreptat catre cursele de masini, faza ce a fost depasita de aprecierea personajelor din Razboiul stelelor – preferatul lui fiind Anakin.
Deci pentru sarbatorirea implinirii virstei de opt ani nu putea fi decit un tort  avind ca tema Star Wars.
La multi ani, Vlad!
Eu insist sa cred ca unui baiat asa mare ca tine nu i se mai poate spune "Vladut".
Ramine insa privilegiul bunicilor si parintilor sa te alinte astfel pina iti vor da mustati.
Sa fii sanatos, destept si gata de pasiuni noi, fara sa te grabesti sa cresti, pentru ca acest lucru se intimpla fara sa iti dai seama iar bucuria fara griji a copilariei nu se mai intoarce.
Sa iti bucuri parintii cu cele mai tari rezultate scolare, sa le intorci afectiunea iubindu-I fara limite si sa le arati intotdeauna cit de mult inseamna pentru tine, respectindu-i.


Blat cu cacao
Crema de caramel sarat
Crema de ciocolata cu ou si mascarpone
Sirop de zahar ars si rom









marți, 20 ianuarie 2015

Fasole scazuta cu cirnati afumati

La vreme de iarna, cind gerul pisca usturator iar crivatul zgiltiie uluca, e o placere sa iti faci de treaba in caldura bucatariei.
Iar daca ai la indemina si ceva afumatura, musai sa pui de-o fasole cremoasa, gatita domol, dreasa cu ceva piper si bacanita cu citeva frunze de dafin.  
Nu-i pentru stomacuri sensibile dar o data pe an merita sa dai boii pe gheata!






Mare lucru nu ne trebuie.
Musai cirnatii, afumati ori ba.
O ceapa marisoara, sa taie greata si sa indulceasca zama.
Fasolea, de soi bun, cu bobul proaspat, coaja subtire si miez cremos.
Ulei pentru perpelit ceapa, sare si piper, de gust.
O lingura de inima de rosie (pasta de rosii), fiarta domol pe plita sa capete grosime si dulceata.
Mirosul de tusa finala, foile de dafin.

Am pus de aseara la inmuiat 1/2 kg de fasole alba, cu bobul subtire si lung.
Dimineata, am scurs apa in care a stat si, dupa ce am clatit un pic fasolea, am acoperit-o cu apa calda si am pus-o la fiert.


Respectind "ritualul", am schimbat apa de trei ori, adaugind de fiecare data alta apa calda, dupa care am lasat-o in sfirsit sa fiarba pina s-a inmuiat.
Intre timp am curatat o ceapa mare si am tocat-o.
Am pus 1/2 ceasca de ulei in tigaie si cind s-a incins am pus ceapa la calit.


Am pus totul, fasole fiarta si ceapa prajita, la un loc intr-un vas de teracota, apoi am adaugat foi de dafin, boabe de piper si sare dupa gust, 


am adaugat apa fierbinte acoperind amestecul din vas, dupa care am pus vasul in cuptor pentru vreo 40 de minute, ca zeama sa scada si sa se ingroase putin.


Am adaugat pasta de rosii peste fasolea din cuptor si am lasat sa mai fiarba impreuna inca vreo 10 minute, ca sa se combine toate aromele si sa mai scada.



La final, am asezat citiva cirnati dolofani afumati deasupra si am pus vasul pe gratarul cuptorului, la mijloc, lasindu-i 10 minute sa se rumeneasca si sa-si transfere generosi aroma fumarie in sosul fasolei.


Mincare taraneasca, face casa buna cu ceva muraturi, ardei copti sau o ceapa sparta linga un bot de brinza. 
Indesata pe git cu un zaibar iute la minie, indeamna la cocolosirea gospodarului linga cizma sobei, pentru un somn bun.
Sa aveti pofta!






luni, 19 ianuarie 2015

Tort cu mousse de menta si ciocolata

Un desert de duminica, fara prea mari pretentii, insa cu un gust desavirsit, incluzind arome preferate si ingrediente simple, aflate la indemina: Tort cu mousse de menta si ciocolata.




Blat pandispan cu cacao:
- 6 oua
- 180 grame zahar
- 160 grame faina
- 20 grame cacao
insiropat cu lichior Kahlua de cafea
Mousse de menta:
- 250 grame (o cutie) mascarpone
- 50 ml sirop concentrat de menta
- 2 galbenusuri
- 50 ml lapte
- 50 grame zahar
- 200 ml smintina dulce
- 50 grame zahar pudra cu aroma de vanilie
- 5 grame gelatina
- visine din visinata
Mousse de ciocolata:
- 200 ml smintina dulce
- 200 grame ciocolata neagra
- 2 galbenusuri
- 50 ml lapte
- 50 grame zahar
- visine din visinata
Decorat cu frisca cu adaos de sirop de menta concentrat




sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Somon rasol cu terina rece de legume

Un Craciun altfel.
Aceasta a fost decizia mea in privinta mesei de Craciun din anul care tocmai s-a incheiat.
Si pentru ca ne place mult pestele, am ales somonul.
Avind in vedere ca nu e un peste autohton si nu sintem prea familiarizati cu gustul sau, il consumam mai ales la ocazii festive incercind sa il asortam de fiecare data intr-un mod diferit, in cautarea celei mai delicioase retete.

De data aceasta l-am gatit intr-un mod foarte simplu, inspirat, pe gustul tuturor: rasol cu terina rece de legume.





Pentru ca pestele este un produs foarte perisabil iar somonul trebuie sa il achizitionez din hypermarket sint foarte atenta la aspectul sau, la termenul de valabilitate afisat - cele doua fiind intr-o strinsa legatura, ca si la tara de provenienta, care imi ofera informatii despre calitatea produsului (peste de acvacultura sau pescuit in conditii naturale).
De data aceasta am ales patru fileuri cu greutatea de 100 - 125 grame, pentru patru portii.
Pentru pregatirea terinei am avut nevoie de urmatoarele:
- 4 morcovi
- 4 radacini de patrunjel tinar (il recunoasteti foarte usor dupa aspectul sau: nu foarte gros sau lung, alb la culoare, fara prea multe fire radacinoase, fraged - fara miezul lemnos)
- 1/2 capatina de telina
- 3 cartofi
- 3 linguri ulei de masline
- sare, dupa gust
- o capatina de usturoi
- 2 x 125 gr cutii de iaurt cu 10% grasime, scurs, de la Olympus
- 1 x 10 gr plic de gelatina granulata Dr. Oetker

Intii am curatat legumele, 

le-am spalat in multa apa rece, apoi le-am pus intr-un vas, adaugind o ceapa curatata (optional), dupa care le-am acoperit cu apa, asezind vasul pe foc.
Au fost gata cind s-au intepat usor cu furculita, moment in care le-am scurs de zeama in care au fiert, pastrind-o pentru a fierbe mai tirziu pestele, si le-am lasat sa se raceasca.

Intre timp am curatat usturoiul, l-am dat pe razatoarea mica si, adaugindu-i sare si ulei - picatura cu picatura, l-am transformat intr-un mujdei cremos, ca o maioneza.


Am rasturnat deasupra iaurtul omogenizind incet amestecul.


Au urmat legumele fierte pe care le-am tocat delicat avind in vedere ca imi doream sa obtin un mozaic frumos colorat prin taierea terinei.


Inainte sa adaug crema de iaurt cu usturoi peste legume am hidratat continutul unui plic de gelatina cu sase linguri de apa (conform instructiunilor producatorului), apoi am dizolvat gelatina asezind vasul la bain-marie si amestecind continuu pina a devenit lichida si transparenta (fara  sa fiarba). Am turnat gelatina in amestecul de iaurt incorporind-o cu miscari rapide dupa care am rasturnat totul peste legumele taiate.
Am uniformizat compozitia amestecind legumele cu iaurtul


dupa care am distribuit-o in cantitati egale in forme potrivite unei portii. M-am asigurat ca compozitia va umple fara goluri formele lovindu-le usor de blatul mesei dupa care le-am introdus la frigider pentru cel putin o ora (eu le-am pregatit de pe o zi pe alta).
Cu jumatate de ora inainte de servirea mesei am incalzit zeama in care au fiert legumele apoi am adaugat pestele, potrivind de sare si turnind trei linguri de ulei de masline deasupra, lasind sa fiarba asa incit pestele sa imprumute din aroma legumelor.
Cind pestele s-a fiert, carnea devenind ferma, il scot pe un platou cu spumiera si il acopar repede, pastrindu-l pe marginea masinii de gatit, ca sa ramina cald.
Am servit fiecare portie de peste alaturi de o terina rece, garnisind-ul cu o salata delicata de rucola asortata cu sfecla.




Nu uitati sa adaugati un pahar de vin alb, sec.
Cheers!