Pagini

duminică, 7 februarie 2016

Chec cu suc de portocale - Κέικ πορτοκαλιού

Ati incercat vreodata sentimentul ca va aflati intr-o livada doar mirosind un fruct sau simtindu-i aroma?
De ce va intreb?
Pentru ca mie mi s-a parut ca aud si zumzaitul albinelor, si parca adierea vintului mi-a ravasit usor buclele (?) cu care am fost daruita la nastere, atunci cind, pregatind un chec cu portocale, bucataria mea a fost inundata de mireasma proaspata cu nuanta mediteraneana, transpunindu-ma intre copacii seducatori de care am ramas indragostita.
Trebuie sa stiti ca, odata ce narile ti-au frematat linga un portocal inflorit, amintirile devin senzoriale, mai ales daca traiesti momentul alaturi de sufletul pereche.
Si noua ni s-a intimplat acest lucru minunat! (Poate pentru ca il meritam!)
Intr-o luna Mai, cind portocalii ating apogeul perioadei de inflorire, iar atmosfera se umple de parfumul afrodisiac, dulce si suav.
Ne plimbam pe malul marii, atrasi de privelistea Canalului Corint chiar la intrarea in Istm, cind, trecind pe linga gardul unei locuinte, am atins cu mina florile gingase, de un alb delicat, ale unui arbust ce isi intindea ramurile parca spre nesfirsitul marii.
Semanau cu florile de iasomie si ne-am inchipuit ca clima le ajuta sa fie atit de viguroase, usor carnoase.
Am continuat plimbarea pe strazile orasului, captivati de frumusetea alba a cladirilor si de bogatia de flori din curtile oamenilor, ajungind la un moment dat intr-o zona cu imprejmuiri largi, unde zeci de pomi se insirau aliniati, cu crengile usor lasate sub povara florilor, aceleasi flori splendide ca cele pe care le mingiiasem mai devreme.
Ne-am privit, putin surprinsi de naivitatea noastra, si ne-am zimbit: erau portocali in floare, iar noi ne aflam in cel mai romantic loc inregistrind inca o amintire unica.

Din pacate, timpul nu sta in loc, dar amintirile sint scrise in sufletele noastre si e suficient chiar si un chec cu portocale ca sa le rascoleasca.
Am pregatit pentru prima data acest chec, documentindu-ma serios, in dorinta de a realiza un desert sanatos si gustos pe care, la momentul potrivit, sa il pot oferi nepotilor mei, ocazie cu care sa le si spun povestea florilor de portocal.
Cine stie, poate ca, peste timp, isi vor aminti cu drag de cei doi bunici romantici ai lor, atunci cind mirosul portocalelor ii va invalui.





Sint necesare urmatoarele ingrediente, cu precizarea ca eu am mai „umblat” la reteta de baza deoarece, mi-am dat seama, din experienta mea, ca aluatul nu are consistenta cunoscuta, potrivita unui aluat de chec:
- doua portocale mari (din care sa rezulte aproximativ 150 ml suc)
- 3 oua
- 150 grame unt
- 200 grame zahar
- 350 grame faina
- 10 grame praf de copt (un pachetel)
- o fiola esenta de vanilie
- 1 plic zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker


Intii vom topi untul, punindu-l intr-un recipient pe care il vom introduce timp de 1 minut in cuptorul cu microunde.
Apoi, dupa ce vom tine portocala pentru citeva minute intr-un vas cu apa rece si o lingura de otet - cu scopul de a elimina chimicalele pe care le contine in urma conservarii, o vom clati bine si o vom sterge, radem coaja de la o portocala, doar partea lucioasa, fara partea carnoasa a cojii.


Punem in vasul mixerului untul topit, zaharul si cele trei oua, pe care in prealabil le-am spart pe rind, ca sa ne asiguram de prospetimea lor.
Omogenizam timp de cinci minute amestecul, cu scopul de a se topi zaharul si a incorpora putin aer in compozitie, asa incit sa obtinem un chec pufos.
Se adauga si sucul de portocale continuind mixarea.


Cernem faina impreuna cu praful de copt, pentru un amestec aerat, fara cocoloase, si adaugam jumatate peste compozitia din vasul mixerului.
Mixam la viteza mica pina la incorporare.


Rasturnam coaja rasa de portocala si restul de faina si turnam continutul fiolei de esenta de vanilie, omogenizind fara sa insistam, la treapta unu de viteza a aparatului.


Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius apoi pregatim tava in care vom coace checul captusind-o cu hirtie pentru cuptor apoi, dupa ce am uns hirtia cu putin unt, tapetind-o cu faina.
Turnam amestecul rezultat in tava si introducem la cuptor pentru aproximativ o ora, avind grija sa nu deschidem usa cuptorului in urmatoarele 30 de minute, si coacem la 180 de grade.


Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata inseamna ca checul este gata.
Il vom scoate din tava asezindu-l pe un gratar de lemn asternut cu un servetel de hirtie si il vom lasa sa se raceasca inainte de a-l taia.


Se poate decora mai pretentios, cu Creme Anglaise (English Cream) - traducerea franceză pentru sosul cremă de lapte cu vanilie sau, doar pudrat cu zahar pudra cu aroma de vanilie de la Dr. Oetker, varianta aleasa de mine.


O fi  bun sau nu checul, dar mi-a mingiiat sufletul trezindu-mi una din cele mai placute amintiri.
Eu va asigur ca veti fi incintati de aroma proaspata de citrice si de fragezimea preparatului astfel incit veti dori sa repetati experienta.



4 comentarii: