Pagini

miercuri, 29 februarie 2012

Salata boeuf

Vine primavara. Desi vine in fiecare an, totul in jur se pregateste pentru acest eveniment.
Dupa zilele mohorite si viscolul inversunat, diminetile insorite din ultimele zile parca sint o infuzie de bunadispozitie, optimism si speranta.

E vremea martisoarelor, a dovezilor de afectiune si a declaratiilor de iubire.
Asa o sarbatoare trebuie tratata cum se cuvine, oferindu-ne ceva care sa ne faca placere, ceva cu accente personale.
Eu am preparat un martisor culinar, pe care l-am pregatit cu rabdare si migala, gindindu-ma cu drag la toti cei pe care ii iubesc, ii respect, ii apreciez si pe care mi-i doresc mereu aproape.
O salata boeuf cu ghiocei.
Sa luati un start bun in primavara aceasta, sa realizati toate lucrurile minunate pe care vi le-ati propus, sa va bucurati de zile fericite, sa fiti sanatosi si mereu veseli.
Iata modesta mea realizare:


duminică, 26 februarie 2012

Mouse Tiramisu

Zilele acestea sufletele vibreaza la unison.
Se ofera dovezi de dragoste, simboluri sugestive, inimioare stilizate, tot ceea ce poate purta mesajul iubirii, tot ceea ce poate transmite - in cel mai romantic mod posibil - sentimentul care ne face sa simtim fluturi in stomac.
Se simte apropierea primaverii.

Sa va spun un secret: sufletul pereche va sti intotdeauna ca vibrati impreuna, cu dovezi simbolice sau fara, dar nu pierdeti nici o ocazie de a va arata sentimentele, nu pierdeti nici o ocazie de a face gesturi pline de iubire.
Vor fi intotdeauna binevenite, vor descreti frunti, vor sterge suparari, vor incalzi suflete, iar toate astea vor intari legaturile, vor spori iubirea si astfel, cele doua jumatati vor forma un intreg.

Pregatiti ceva dulce. Puneti suflet, puneti dragoste, straduiti-va sa fie ceva unic. Sigur va fi apreciat.
Va fac o sugestie: Mouse Tiramisou, un desert simplu dar fabulos, o surpriza dulce, usor de realizat si rapid.

sâmbătă, 25 februarie 2012

Banana bomb

Si daca e sa ne facem de cap, ca asa spune traditia de Lasata Secului, de ce sa nu pregatim un cocktail sa ne binedispunem?
Asaa, mai de fitze.

Dind cautare "pi net" dupa Kahlúa am gasit pe un blog (vezi link: http://cocktailpuppy.blogspot.com/2010/09/banana-bomb.html) urmatoarea reteta pentru care aveam toate ingredientele.
Deci, de ce nu? Banana Bomb, sa fie.


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- o masura vodka Stolichnaya (50 ml - am utilizat eu)
- o masura crema de banane (masura mea a fost o banana pasata)
- o lingura smintina
- doua linguri lichior Kahlúa (un lichior cu aroma de cafea mexicana)


Intii am pasat banana pina am obtinut o crema fina careia i-am adaugat smintina si lichiorul, omogenizind totul. Am pus amestecul intr-un shaker si am turnat si vodca. Am inchis bine si am agitat putin energic astfel incit toate ingredientele sa se combine perfect.
Pentru ca am modificat putin reteta adaugind mai mult de o masura crema de banane si deci rezultind o cantitate putin mai mare de cocktail, si mai ales pentru ca nu am avut pahar de Martini, am folosit un pahar de racoritoare.
Dar rezultatul a fost totusi de efect dupa ce am decorat cu felii de banana.
Si apoi, aspectul ca aspectul, dar cocktailul a fost super.
Il pot consuma si doamnele fara grija, sigur le va fi pe plac.

vineri, 24 februarie 2012

Placinta taraneasca cu brinza - Χωριάτικη τυρόπιτα


Cea mai mare sarbatoare a crestinilor, Invierea Domnului, dupa al carui model vor invia toti crestinii, ofera prilejul de a trai clipe de bucurie sfanta.

Trebuie sa spunem ca sarbatoarea Sfintelor Pasti nu este una izolata. Ea antreneaza un intreg ciclu de sarbatori si evenimente, care fac sa se individualizeze, clar, in calendarul ortodox, momentul pascal. Acesta cuprinde mai multe sarbatori, de la intrarea in Postul Mare pana la Pogorirea Duhului Sfint (Rusaliile), adica perioadele numite, in termeni bisericesti, a Triodului si a Penticostarului.
Pe plan popular, inceperea Postului Mare este marcata prin distractia care se face inainte de post.  

Miscandu-si data an de an in zona calendaristica a sezonului agrar, Lasatul Secului a asimilat numeroase practici specifice renovarii sau schimbarii timpului, reusind sa alcatuiasca un ciclu de sarbatori format din doua saptamani: Saptamana Nebunilor si Saptamana Caii lui Santoader. La mijlocul ciclului se situeaza noaptea Lasatului de Sec celebrata ca un adevarat revelion. Ritualul de innoire a timpului cuprinde, asemanator ciclului sarbatorilor de iarna, o perioada de imbatranire si degradare a timpului, evidentiata prin practici in care apar mascati si elemente orgiastice (Saptamana Nebunilor), si o perioada cu practici de purificare a spatiului, de recastigare a armoniei si echilibrului (Saptamana Caii lui Santoader).
Saptamana Nebunilor cand "numai nebunii pornesc a se insura, numai prostii si uratii satelor abia acum dau zor ca sa se casatoreasca, pe cand toti cei cuminti, cati au avut de gand sa se insoare in decursul carnilegilor, s-au insurat deja cu mult mai inainte". Obiceiul consta in mascarea barbatilor cu haine femeiesti pentru a merge prin sezatori unde faceau "diferite nebunii si glume". Ei luau fetele si nevestele la joc, improvizand diferite dansuri spre buna dispozitie a celor prezenti, cutreierau a doua zi satul pentru a face alte "nerozii, nebunii si glume".
Saptamina Nebunilor se suprapune peste Saptamana Alba (Saptamana Branzei). Aceste zile ne pregatesc pentru Postul cel Mare. Iar saptamana pe care o parcurgem este cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Alba. Ea precede inceputul Postului Mare si este menita sa-i pregateasca pe credinciosi pentru perioada de pocainta si de post care va urma. In aceasta saptamana se face dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Este o saptamana intermediara intre post si dulce si ne introduce in Postul Mare, care a inceput pe 14 februarie, in duminica lasatului sec de branza. In aceasta saptamina grecii gatesc in mod deosebit preparate pe baza de brinza si lapte.

In Grecia, Triodul (cartea de imnuri bisericesti intonate in trei duminici: "Vameşului şi a Fariseului", "Fiului Risipitor" si “Carnavalul” – [derivat etimologic din cuvintele latine: carnem levare care înseamnă a opri consumul de carne.]) este marcat de carnavaluri (mascarade ce isi au originea in ritualurile păgâne ale grecilor antici de a sărbători în cinstea lui Dionysos, zeul vinului şi al veseliei, si sint asociate cu renasterea naturii) ce se incheie cu inaltatul zmeelor, ce simbolizeaza scaparea de grijile iernii, in Lunea Curata - καθαρά Δευτέρα.
In aceasta zi, in Epir, locul de bastina al socrilor mei, gospodinele curata oalele si toate vasele de bronz, de grasimea bucatelor preparate in timpul Carnavalului, cu lesie fierbinte pina cind acestea stralucesc, si varuiesc trotuarele.

Sint informatii pentru care m-am documentat serios si am tinut neaparat sa le impartasesc fiicelor mele, dar m-ar bucura daca cei ce acceseaza blogul meu ar avea rabdarea sa le citeasca. Sint lucruri interesante si, dupa parerea mea, creeaza legaturi logice intre credinta si realitate.


Conformindu-ma obiceiului (v. Saptamina Brinzei), am pregatit o placinta traditionala, taraneasca - Χωριάτικη τυρόπιτα, asa cum o facea mamaia greaca, cu exceptia faptului ca am trisat folosind foi din comert.



Ce am folosit:
- un pachet foi de placinta Linco
- 250 grame brinza feta
- 250 grame brinza proaspata
- un iaurt grecesc Olympus, gras
- 6 oua
- 50 grame unt
- 4 linguri ulei de masline
- o lingura seminte de susan
- sare, daca este necesar

Se farimiteaza brinza intr-un vas incapator.

Se adauga continutul unei cutii de iaurt Olympus grecesc, gras, omogenizindu-se totul.












Se adauga si cele sase oua, amestecindu-se bine compozitia.















Se gusta amestecul si daca este necesar, se mai adauga, un praf de sare.



Intr-o cana se pune untul peste care se adauga uleiul de masline apoi se introduce la cuptorul cu microunde ca sa se topeasca, fiindu-ne necesar pentru ungerea foilor de placinta.

Se tapeteaza o tava rotunda cu hirtie de copt apoi ungem cu unt topit.

Se iau pe rind patru foi si se aseaza in tava astfel incit o margine sa atirne in afara tavii, distribuindu-le uniform pe circumferinta vasului si ungindu-le pe fiecare cu amestecul de unt si ulei de masline. Se toarna o treime din compozitia de brinza si ou.

Se repeta operatia de mai sus, asezindu-se din nou foi de placinta unse intre ele cu unt, apoi se toarna inca o treime din compozitie. Procedam astfel pina epuizam amestecul de brinza si ou (adica vor fi doua straturi intermediare de foi si trei de brinza - [logic - :( ]).

Se acopera totul cu restul foilor, asigurindu-ne ca sint bine unse intre ele - asa placinta va fi foarte frageda, dispunindu-le si pe acestea uniform pe circumferinta. Cind am terminat se apuca marginea foilor ce atirna in afara si, prin rasucire, formam o margine circulara.
Ungem fata placintei cu unt dupa care presaram susan.






Introducem tava in cuptor la 240 de grade Celsius pina ce suprafata va deveni aurie, apetisanta.


Se taie radial placinta cind s-a racorit, servindu-se alaturi de un pahar cu lapte cald, chefir sau iaurt.

Fiind o placinta de sarbatoare, merge un pahar de vin rosu, demisec ("ca stiu eu mai bine ce imi place").

miercuri, 22 februarie 2012

Salam de biscuiti

Improprie denumire pentru prajitura mea.
Si asta pentru ca am format-o intr-o tava de cozonac si nu rulata ca in reteta clasica.
In rest, totul se succede in aceleasi "faze de prelucrare".
Nu am mai facut de mult acest dulce desi imi place mult.
Ideea de a-l prepara mi-a venit zilele trecute cind, mergind la aniversarea unui piticut, fiul nepotului meu din partea sorei mele, am fost tratata cu acest desert, minunat pregatit de mamica prichindelului.


Deci, m-am apucat de treaba si iata ce mi-a iesit:


Ce am folosit:
- un pahar cu lapte
- un pachet de biscuiti Petit Beure (450 gr)
- un pachet de unt
- doua linguri cacao (neagra)
- o tableta ciocolata cu 52% cacao (200 gr)
- 350 grame zahar
- 200 grame rahat
- o masura Whiskey (aprox. 50 gr)

Laptele, cacao, zaharul si ciocolata maruntita se pun pe foc mic si se amesteca continuu pina se dizolva complet zaharul iar ciocolata se topeste.

Se adauga si untul lasindu-se in continuare vasul pe foc si amestecindu-se pentru omogenizarea amestecului.

Se rup cu mina in bucati potrivite biscuitii.

Rahatul se taie in bucati mici

apoi se adauga peste biscuiti.

















In crema pregatita anterior se adauga alcoolul amestecindu-se bine dupa care crema se toarna incet peste biscuiti.

Se amesteca usor totul pina cind biscuitii absorb crema, dupa care se lasa aproximativ 5 minute ca sa se inchege putin. Apoi se amesteca din nou, asa incit compozitia sa aiba aceeasi consistenta si sa ne asiguram ca ingredientele uscate au incorporat toata masa umeda.

Se captuseste cu folie alimentara o tava (de cozonac - am folosit eu) apoi se toarna toata compozitia. Se uniformizeaza cu o lingura, apasind bine ca sa indepartam eventualele goluri, apoi se acopera prajitura cu folia presind usor, asigurindu-ne ca prajitura este compacta. Se da la frigider de pe o zi pe alta.

A doua zi se indeparteaza folia si se taie prajitura cu un cutit ascutit sau cu diverse forme.





















Alaturi de o ceasca cu ceai, o portie de prajitura cu biscuiti va face ca ziua sa inceapa mai placut, oferindu-ne energia necesara pentru a face fata provocarilor zilei.


marți, 21 februarie 2012

Rulouri cu cirnaciori

... Continuare

Variatiuni pe aceeasi tema: aluat frantuzesc cu cirnaciori.
Un aperitiv cu o valoare energetica ridicata ce poate face parte dintr-un meniu festiv, comod de servit la un picnic, si in mod sigur tentant in cutia cu pachetelul scolarului.


luni, 20 februarie 2012

Pateuri cu ciuperci

Fraged si afinat, desprinzindu-se in foi fine, aluatul frantuzesc ofera solutii rapide atit pentru gustari rafinate cit si pentru deserturi delicate.
In plus, posibilitatea diversificarii umpluturilor face din acest gen de aluat gras, nedospit, preferatul meselor festive dar si al preparatelor rapide, reusita acestora depinzind doar de inventivitatea si imaginatia gospodinelor.
Nu am pretentia ca am inventat eu retetele pe care le voi posta in aceasta serie a preparatelor de patiserie dar sigur le-am experimentat cu rezultate excelente si cu personalizarea aferenta, acesta fiind motivul pentru care doresc sa le impartasesc celor care se afla in pana de idei sau, din lipsa experientei, au oarece retineri sa le incerce.

Asadar, Pateuri cu ciuperci.


sâmbătă, 18 februarie 2012

C - Smoothie energizant

Comanda copilului mic (Matheos) suna mereu la fel : CEVA GUSTOS!

... care sa fie: delicios, proaspat, racoritor, hranitor, special ...si ... cu continut mare de vitamina C - completez eu, "mamaia". Cum ma inmoaie acest apelativ pronuntat cu glas cristalin.

Si cum sint o "mamaie" moderna, :), si, documentindu-ma, ma adaptez din mers, am descoperit CEVA GUSTOS ... si sanatos.

Se numeste smoothie, se face imediat (daca ai un blender acasa sau mixer), este absolut natural, miroase si arata bine, are un gust  incredibil, este plin de vitamine, minerale si antioxidanti.
Este esenta intr-un pahar de sanatate si energie, facindu-te sa te simti bine.
Se serveste proaspat, la prima ora a diminetii pentru a avea o zi excelenta.

Smoothie este o bautura delicioasa de consistenta mai groasa decat cea a unui milkshake, preparata din fructele proaspete pe care le avem  la indemina. Contine atat sucul natural al fructelor cat si pulpa acestora. Toata bunatatea fructului este pastrata si transformata intr-o bautura perfecta.
Fibrele, enzimele, vitaminele, sarurile si mineralele, dulceata naturala si parfumul fructelor sunt agitate intr-un blender pana la omogenizare.

De ce sa-i spun smoothie si nu shake, cockteil sau amestec omogen?
Simplu. Pentru ca asa e "fashion".
Si cum vreau sa fiu in "trend", hop si eu cu smoothie-ul meu.

joi, 16 februarie 2012

Rosii si ardei umpluti - ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Iarasi am comis-o.
Cum? Gatind rosii si ardei umpluti- ντομάτες και πιπεριές γεμιστές.
Vara, acest preparat era mincarea preferata a socrului meu.
Cu abundenta de legume din hipermarketuri, acum nu mai e o problema sa gatesti asa ceva si iarna.
Si cum culorile legumelor erau atit de imbietoare nu mi-a trebuit mult sa ma hotarasc asupra felului de mincare urmator.

marți, 14 februarie 2012

Tort Joffre

Creatie a fratilor Capsa, aceasta prajitura a fost realizata in onoarea maresalului francez Joseph Jacques Cesaire Joffre, aflat in misiune oficiala in 1920 la Curtea Regala a Romaniei cu scopul de a acorda Crucea de razboi Bucurestiului, in numele Frantei.
O combinatie de soufflé si moelleux au chocolat, ambele - capodopere culinare frantuzesti, prajitura a fost o revelatie a banchetului regal, primind numele oaspetelui francez.

Am cautat mult timp o reteta reusita pentru acest desert fin, dar cind am gasit-o (intr-o carte de bucate de prin anii '60) si am pregatit-o prima data, a avut un succes nemaipomenit, fiind declarata "prajitura familiei".


Am imbunatatit varianta din cartea de bucate, adaugind ingrediente actualizate, ceea ce a dus la perfectionarea retetei.

Pentru realizarea tortului avem nevoie de urmatoarele:
- 100 ml apa
- 300 grame zahar
- 100 grame cacao neagra
- 2 x 200 grame tablete de ciocolata neagra
- 8 oua
- o lingura esenta de rom
- o lingura zahar vanilat bourbon
- 2 x 200 grame pachete de unt 85% grasime
- o lingura cu virf de faina

Se procedeaza astfel:

Se pun intr-un vas zaharul, apa, cacao si tabletele de ciocolata neagra maruntite, apoi se dau pe foc la flacara mica, amestecind continuu pina la topirea completa a zaharului si ciocolatei si omogenizarea fina a amestecului.

Se da vasul deoparte si se lasa sa se racoreasca amestecind din cind in cind pentru a impiedica formarea crustei zaharisite la suprafata amestecului.

Intre timp se separa albusurile de galbenusurile celor opt oua. Se bat spuma intr-un vas incapator. Se adauga si faina incorporindu-se in spuma de albus.

Se pregatesc doua forme, tapetindu-le cu hirtie de copt, pe care le ungem cu unt si le pudram fin cu faina.

Verificam temperatura cremei obtinute in prima faza, apoi adaugam galbenusurile

si le incorporam in amestec.

O treime din aceasta compozitie se adauga peste albusurile batute amestecind usor cu o lingura de sus in jos, pentru a nu pierde aerul din spuma de albus, pina la completa incorporare.

Se distribuie uniform in cele doua tavi pregatite aluatul astfel obtinut, se niveleaza cu o lingura, introducindu-se in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Se adauga untul la cele doua treimi de crema si se freaca spuma, apoi se da la rece pentru o ora. Esenta si zaharul vanilat bourbon se adauga in compozitia de ciocolata dupa ce s-a racit.
Cind cele doua blaturi s-au copt si s-au racorit, incepem sa asamblam tortul pe un platou.

 Se aseaza ca baza primul blat peste care se adauga jumatate din crema cu unt.

Se niveleaza si se acopera cu cel de al doilea blat apoi se acopera cu restul de crema.
Se uniformizeaza cu un cutit lat suprafata.
Cu ajutorul unui cutit de curatat cartofi razuim ciocolata si tapetam suprafata tortului.
 
 
 
 
Ornarea prajiturii poate fi simpla sau poate fi o opera de arta. Eu am decorat cu frunze de ciocolata, realizate manual din ciocolata neagra, si fructe confiate.


 
Un tort deosebit de aspectuos prin simplitate dar mai ales, extraordinar de gustos.
Cu tot numele simandicos, acest tort este foarte simplu de realizat iar satisfactia succesului va fi grozava.