luni, 30 ianuarie 2012

Plachie de platica

Peste de apa dulce, platica este un trofeu rivnit de pescarii sportivi. Fiind un peste sperios, pescuitul la platica necesita o finete deosebita a miscarilor si o atentie sporita, motiv pentru care capturarea platicii este deosebit de spectaculoasa.
Pe cit de frumos este pescuitul la platica, pe atit de gustoasa este captura.
De aceea, cind ai in bucatarie un astfel de peste, pregatirea lui constituie intotdeauna o provocare.
Eu am ales sa pregatesc o plachie, un preparat pe care de multe ori gospodinele evita sa il gateasca, probabil din cauza multimii de oase pe care le are platica. Insa noua ne place mult.


Ingrediente:
- o platica de aproximativ 1 kg
- 3 cepe
- o cutie de rosii decojite Cirio
- 1 lingurita piper boabe
- 1/2 ceasca ulei
- 4 - 5 foi de dafin
- sare dupa gust

Se curata pestele si se spala bine. Se cresteaza din loc in loc pe ambele parti si se sareaza usor, introducind in crestaturi feliute subtiri de ceapa.
Se curata ceapa si se taie in feliute subtiri dupa care o vom cali in uleiul incins. Apoi se aseaza sub forma unui "pat" in vasul in care urmeaza sa pregatim plachia.
Se feliaza rosiile decojite, dupa ce in prealabil am scurs sucul in care erau conservate, asezindu-le intr-un strat peste ceapa calita, pastrind citeva feliute cu care vom decora pestele. Se aseaza pestele deasupra apoi se orneaza cu felii de rosii, se adauga boabele de piper si frunzele de dafin. Se sareaza dupa gust apoi se toarna sucul de rosii in vas dupa care il introducem la cuptor. Plachia va fi gata cind sosul a scazut complet, iar pestele va fi rumenit.
Acest fel de mincare se serveste cald sau rece, cu mamaliguta sau piine - la fel de bun, si un vin alb, sec.

Un comentariu: