sâmbătă, 31 martie 2012

Placinta cu dovlecei - κολοκυθόπιτα

Nenumarate tipuri de placinte gatesc grecii. Sarate, dulci, cu verdeata si cu carne, cu legume, cu brinza sau iaurt, cu foi sau fara, in cuptor sau pe plita. Fel principal sau desert, placinta este parte din viata grecilor.
Nu era nimeni mai priceput la placinte ca soacra mea. Cum v-am mai spus, realizarea foilor pentru placinta era o arta. Un ritual respectat cu simplitatea gospodinei ce stia rostul bucatariei, gatind mereu si mereu, iar si iar, pentru familia sa. Cintarea din ochi faina, pregatea apa calduta, aducea aproape sucitorul, intindea foi de hirtie pe pat ca sa fie pregatite cind avea sa odihneasca foile pe ele pina ajungea la ultima, inainte de a umple placinta. Fetele mele roiau in jurul ei curioase, cu virful nasului plin de faina, urmarind cu ochii mari miinile ce invirteau sucitorul.
Printre placintele lor preferate, si sigur preferata cumnatei mele, se numara placinta cu dovlecei - κολοκυθόπιτα. Si pe buna dreptate. Daca nu ati incercat-o inca, va ofer reteta si va invit sa o pregatiti, asigurindu-va ca nu veti regreta experienta.



Aveti nevoie de:
- foi de placinta fine Linco (asta doar daca nu va pricepeti sa le pregatiti singure)
- 3 dovlecei proaspeti
- 4 oua
- 250 grame feta de oaie si capra
- 100 grame brinza mizithra (poate fi inlocuita cu parmezan)
- sare dupa gust
- 2 linguri pesmet
- 50 grame unt
- 4 linguri ulei de masline
- o lingura susan

Se curata dovleceii de coaja si se dau pe razatoare, apoi se pun in strecuratoare, se presara un praf de sare si se lasa la scurs.

Se rade brinza mizithra (parmezanul),

dupa care se adauga peste brinza feta. Se pun si ouale, apoi pesmetul, amestecindu-se bine pentru omogenizare.

Dovleceii rasi se storc bine, bine cu miinile (puteti folosi o cirpa curata mai subtire), pina nu mai lasa zeama, apoi se adauga peste amestecul de brinza.

Se amesteca din nou incorporindu-se si dovleceii.

Se topeste untul si se adauga uleiul. Se pregatesc foile, taindu-se in trei pe lungime, suprapunindu-se unele peste celelalte, ca sa nu se usuce. Puteti sa le acoperiti cu un prosop umed.

Se iau cite doua foi, se ung bine cu unt topit pe rind, asezindu-se umplutura cu o lingura pe un colt.

Se impatureste un colt peste umplutura dupa care se continua impaturirea pina la capatul foilor.

Asezam placintele in tava pe masura ce le pregatim, apoi, la sfirsit, ungem cu unt suprafata si presaram susan. Trebuie sa spun ca si susanul este foarte comun in bucataria greceasca, folosindu-se nu numai pentru aspect ci si in umplutura placintelor.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coc placintele pentru aproximativ 30 de minute la o temperatura de 220 - 240 grade Celsius.


Vor fi gata cind vor avea o culoare aurie, rumena.


Placintele calde sint delicioase dar aceasta placinta e chiar mai buna rece. Se va simti mai pregnant gustul dovleceilor.

5 comentarii:

  1. Multumesc Silvia, ma bucur ca iti plac dar astept si impresia dupa ce vei incerca reteta. Poti sa o faci si fara brinza mizithra. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mirosul placintei cu dovlecei imi aduce mereu aminte de mamaia greaca :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Astazi cred ca imi voi petrece ziua pe blog-ul dumneavoastra... E un fel de terapie gurmanda dupa o zi de lucru. La fiecare pas regasesc o reteta draga si o amintire. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate detalia tehnica de impaturire? In poza foile de placinta par taiate pe lungime, si nu imi este clar cum se impatureste un singur colt si apoi se continua impaturirea pana la capatul foilor. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere