marți, 12 iunie 2012

Fasole galbena pastai la cuptor

In sfirsit, au inceput sa apara in piete legumele autohtone, sanatoase.
S-au inviorat si tirgovetii, bucurosi ca au ce oferi clientilor pretentiosi, in cautare de solutii alternative la retetele de iarna cind carnea este ingredientul principal.
Este sezonul pastailor, de fasole sau de mazare, al cartofilor noi si al dovleceilor timpurii.
Combinate sau gatite separat, aceste legume ne ofera o sursa naturala de vitamine si nu trebuie sa pierdem ocazia de a le prepara.
Fiind o leguma cu o durata relativ scurta pe sezon, nu stau prea mult pe ginduri cind imi propun sa gatesc fasole pastai.
Asa ca, propunerea mea de astazi este fasolea galbena, lata, gatita la cuptor cu rosii si cartofi noi.





Ca ingrediente am folosit:
- 500 grame fasole galbena pastai
- o legatura ceapa verde
- doua fire usturoi verde
- 4 cartofi noi
- 4 rosii copate
- o legatura patrunjel verde
- o lingurita boia dulce
- sare, piper - dupa preferinta
- 4 - 5 linguri ulei de masline

Se spala bine fasolea dupa care se curata indepartindu-se capetele, apoi se rupe in bucati potrivite.


Se curata si cartofii, apoi ceapa si usturoiul.


Intr-o tava se pune uleiul, adaugindu-se cartofii taiati in sferturi. Se taie bucati de 1 - 2 cm ceapa si usturoiul rasturnindu-se peste cartofi. Se adauga fasolea, amestecindu-se usor toate legumele. Se presara deasupra boiaua dulce si se potriveste mincarea de sare si piper.


Se toarna o cana de apa sau supa de legume dupa care se introduce la cuptor vasul, lasindu-se sa fiarba bine pina ce s-au inmuiat cartofii si fasolea este frageda, iar lichidul a scazut aproape in totalitate.


Intre timp se oparesc usor rosiile si se curata de coaja apoi se mixeaza obtinindu-se un sos gros.
Se toaca marunt si patrunjelul.
Se incearca legumele sa vedem daca s-au fiert si adaugam sosul de rosii dupa care presaram deasupra si patrunjelul tocat.


Introducem din nou vasul in cuptor si lasam pina ce sosul se leaga, lichidul evaporindu-se complet. Legumele vor avea o consistenta cremoasa, coapte fara sa fie uscate si aromate.


Acest fel de mincare se poate servi atit cald cit si rece, impreuna cu o felie de brinza si citeva masline sau cu o salata de castraveti proaspeti.



Pentru mine, fasolea pastai are un efect special, stirnind amintiri dragi legate de preferintele culinare ale parintilor si socrilor mei. 

2 comentarii:

  1. superbe poze, felicitari, arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. O mancarica de vara delicioasa si sanatoasa. Si noi o pregatim de multe ori, dar mai "scapam" in cea si ceva carnita... pentru pitici... Va pup.

    RăspundețiȘtergere